Quantcast
Channel: Ofset – Matbaa Teknik
Viewing all 78 articles
Browse latest View live

B2 Ebatta Tam Potansiyel!

$
0
0

Komori Impremia IS29, Lithrone G29 ve  TruepressJet520HD ile teknolojide rest çekti.

BURHAN KUTURMAN – Komori International Avrupa 5- 6 Ekim tarihlerinde B2 ölçüsüyle baskıda tam potansiyel konulu katılımın serbest olduğu 2 günlük bir program düzenliyor. Komori; ziyaretçilerin son teknolojiyi ve özellikleri tamamiyle farklı 3 baskı makinası ile canlı olarak deneyimleyecekleri ve keşfedecekleri bu etkinlik boyunca, Screen ile işbirliği yapacak.

Komori Impremia IS29, dijital UV inkjet

Drupa 2016 fuarında satışına başlanan Impremia IS29 dijital baskıda birçok kullanıcı tarafından  arzu edilen katmanlara basılacak olan malzemeye  baskıya uygun kaplama  atmadan baskı yapabilmesiyle alkışla karşılandı. Impremia IS29 geniş ölçekte kağıt ve diğer materyal çeşitleri ve boyutlara uygundur. Ofset ve inkjette olduğu gibi özel aşamalar olmadan ve aynı kalitede basmaya elverişlidir. Ayrıca tek veya çift taraflı yüksek kaliteli baskıya imkan sunar. Makastan makasa kağıt transfer aparatı yüksek verimlilikte çalışır. LED UV sistemi tek geçişte çift taraflı baskıyı mümkün kılar. Baskıdan hemen sonra küçük miktarlarda farklı maddelere ve kısa dönüşümlere imkan vererek  iş baskı sonrasına iletilebilir.

GL-529+C_DelYeni Komori Lithrone G29, offset H-UV

Lithrone G29 Drupa 2016’da tanıtıldı ve ilk sahnesini şimdilerde Komori Avrupa Grafik Merkezinde alıyor. Beş renkli olan bu makine; Lak ve uztalımış çıkış kısmından oluşuyor. Son sistemlerle üretilmiş olmanın verdiği yüksek verimlilik H-UV baskı ile ağır ve hafif ince gramajlarda kendini ispat edecek. Bu makine yüksek baskı kalitesini maksimum baskı hızında dahi sürdürebilmektedir. PQA-S V5’nın 4K kamerası yüksek renk doğruluğu ile birlikte doğru renk kontrolü sağlar. Hızlı kalite kontrol sağlayan PDC-SX (Spektral Baskı Yoğunluğu kontrolü) ve çizgi üzeri renk kontrolü sağlayan PQA-S V5 modelleri yüksek kalite ve verimlilik sağlar.

Screen Truepress Jet520HD, bobin beslemeli inkjet baskı makinesi

Screen-Truepress-Jet-520HD_resizedTruepress Jet520HD’e göre Komori ziyaretçilerinin Amstelveen’de yüksek hızlı bobin beslemeli inkjet baskıyı denemesine izin verecek. Yüksek hızda yüksek kalite(120 m/dk) ile  pigment bazlı baskı yapabilir. Kitap, katalog ve doğrudan mail gibi ticari baskı uygulamaları için mükemmeldir.

Sistem Komori’nin yüksek performanslı ofset baskılarını tamamlayacak ve matbaaların müşterilerinin kısa vadeli baskı ihtiyaçlarına esnek cevaplar vermelerini sağlayacaktır

Yeni sayfalar açın

Komori, baskı potansiyelini müşterileriyle birlikte sadece ofset baskıda değil aynı zamanda dijital baskı sistemleri, baskı sonrası makineleri malzemeler ve ekipmanlar içinde genişletiyor. Komori müşterileri kendisi ile ofseti dijital baskı ile bağlayarak; sektörde çözüm sağlayıcı bir firma olarak yeni sayfalar açabilecek.

#Komori #Screen #DijitalBaski #Ofset #matbaa #ArasGrup

The post B2 Ebatta Tam Potansiyel! appeared first on Matbaa Teknik.


Gezegen Basım Fogra PSO Sertifikasyonu Sürecini Başarı ile Tamamladı

$
0
0

Kortay Saygın: “PSO sertifika Avrupa’ da gerekli hale gelmiştir, özellikle kurumsal firmalar iş vermeden önce PSO belgesini sorgulamaya başladılar. Şimdi Avrupa kalitesinde baskı yapabildiğimizi belgelemiş olduk.”

Yüz Yıl MASSİT’te bulunan Gezegen Basım FOGRA PSO Sertifikasyon çalışmalarını kısa sürede tamamlayarak üretimini kalite standartları içinde yaptığını kanıtladı. Şirketin yöneticilerinden Kortay Saygın ve Serap Baranoğlu’nun Odak Bilgi şirketinden aynı zamanda Fogra Gözetmeni de olan Göksel Şen ve Satış Sorumlusu Gökhan Büyükçelebi ile birlikte ziyaret ettik. Bir yayıncı ve matbaacı olarak Gezegen Basım’ın titiz çalışmalarından dolayı gurur duyduğumu not olarak eklemeliyim. İşte Gezeğen Basım ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimiz:

Akif Tatlısu: Şirketiniz ve Türkiye basım endüstrisine ve var ise ihracatına katkısı konusunda bilgi verir misiniz?

Kortay Saygın: Gezegen Basım bu sene 10. Yılını kutluyor, PSO seritifikası kendimize verdiğimiz ödül oldu diyebiliriz.

Bizim felsefemiz yüksek kalite ile üretim yapmak ve bunun için hızla ilerleyen teknolojiyi yakından takip etmek gerekiyor.

PSO sertifika Avrupa’ da gerekli hale gelmiştir, özellikle kurumsal firmalar iş vermeden önce PSO belgesini sorgulamaya başladılar. Şimdi Avrupa kalitesinde baskı yapabildiğimizi belgelemiş olduk.

Firmamızın Amerika, Rusya, Kıbrıs, Kazakistan, Suriye, Libya ülkelerine ihracatı mevcuttur fakat öncelikli hedefimiz Türkiye Basım endüstirisine kaliteli hizmet vermektir.

Daha önce olduğu gibi bundan sonra da ihracat için üretimlerimiz devam edecektir.

Belge-4Akif Tatlısu: Fogra PSO sertifikanız hangi üretim aşamalarını kapsıyor?

Serap Baranoğlu: PSO sertifikamız Baskı öncesi tüm aşamaları ve baskıyı kapsıyor.  Kalibrasyonlu ekran, baskıya uygun dijital prova ve Ctp  kalibrasyonunu etkin olarak kullanmaktayız.

 

Akif Tatlısu: Fogra PSO sertifikasının baskı üretiminde ya da pazarlamasında şirketinize sağladığı / sağlayacağı avantajları değerlendirir misiniz?

Serap Baranoğlu: Henüz sertifikamız çok taze, avantajları yaşayarak göreceğiz. Umudumuz ihracatımızı artırmak, kalitemizden zaten emindik, belgelendirmiş olduk.

Rekabet ortamında bir adım daha önde koşacağımızı düşünüyorum.

Akif Tatlısu: Fogra PSO sertifikasının özellikle ihracatta aranan bir standart olduğunu düşünüyor musunuz? Bu standart matbaanız açısından ne kadar önemli?

Serap Baranoğlu: Yakın bir geçmişe kadar ihracat için aranan bir standart olduğunu düşünüyorduk fakat hem kendi üretim kalitemiz açısından hem de iç piyasada da aranan bir gereklilik haline geldi.

Yurtdışındaki işlerde aranan bir özellik olduğundan pozitif bir dönüş beklemekteyiz. Daha önce de bahsettiğim gibi PSO sertifikası gerekli hale geldi. Şu aralar ihale açılan işlerde de ilk tercih haline geldi, bu da bir avantaj tabii.

Belge-3

Akif Tatlısu: Fogra PSO sertifikası alımı aşamasında matbaanızda yapılan geliştirmelerden bahseder misiniz? Ya da matbaanız zaten bu geliştirmelere de haiz miydi? Siz sadece üretiminizi tescil mi ettiniz. Bu süreçte ne gibi uygulamalar yapıldı?

Serap Baranoğlu: Evet elbette bu gelişmeler vardı, dijital prova  makinamızı yeniledik, kalibrasyon cihazı alarak ek yatırım yaptık.

Tabii bu işe başladığımız ilk günden beri Kodak CTP, Kodak termal kalıp ve KBA baskı makinalarımız ile yolumuzu birleştirmemiz ve kalitede sürdürülebilirlik sağlamamız da çok etkili.

Bu süreçte yetkili arkadaşımız eşliğinde prova baskılar yaptık, belgeyi hak edeceğine inandığımız prova baskıları onaya yolladık ve tam da düşündüğümüz gibi olumlu dönüş aldık.

Odak Kimya, desteğini esirgemedi; bu vesile ile kendilerine de tekrar teşekkür ediyorum.

 

Akif Tatlısu: Fogra PSO süreci sizi özel bazı malzeme kullanımlarına zorluyor mu? Mürekkep, kimyasal ya da donanım satın almalarınızı yönlendiriyor mu?

Serap Baranoğlu: Mevcut malzemelerimizle devam ediyoruz, mürekkep ve kimyasal kalitesinde standardı her zaman yakalamak lazım tabii ki, biz zaten sarf malzemelerde kaliteden asla ödün vermedik şimdiye dek.

Sürekliliği sağlayabilmek amacı ile aldığımız yeni yazılım ve bazı donanımlara yatırım yaptık fakat zorlayıcı bir durum söz konusu olmadı.

Akif Tatlısu: Gökhan Bey, Gezegen Basım’ın için özel bir yeri olduğunu biliyoruz. Fogra Sertifikasyonu ile ilgili sizin eklemek istedikleriniz var mı?

Gökhan Büyükçelebi: Gezegen Basım firmasının FOGRA PSO belgesi alma sürecinde emeğim olması benim açımdan da söylediğiniz gibi farklı anlamlar ifade ediyor. Daha önce Üretim Müdürü olarak çalıştığım firmanın zaten yüksek olan baskı standardını bu seviyeye taşıması , sektörde olduğu yeri perçinlemesi acısından çok değerli. Halihazırda hem baskı öncesinde hem baskıda her işe istisnasız aynı özeni gösteren Gezegen Basımı idarecilerinden teknik personeline kadar bu başarısından dolayı kutluyorum.

#GokhanBuyukcelebi #SerapBaranoglu #KortaySaygin #GezegenBasim #Fogra #PSO #GokselSen #OdakBilgi #BaskiYonetimi #Ofset #Matbaa

The post Gezegen Basım Fogra PSO Sertifikasyonu Sürecini Başarı ile Tamamladı appeared first on Matbaa Teknik.

Baskı e-kitabı Defetti.

$
0
0

Baskının bitmediği hala hayatımızın her alanında olduğu konusu gündeme gelince, sanırım öncelikle  hepimizin baskıyla ilk tanıştığı alan olan kitaplar ile konuya başlamak yerinde olacaktır.

Emel Yücel Tepecik, Pasifik Trading (*)

Yayıncılar ve kitabevleri konusunda pazar bilgilerini araştıran ve yayınlayan İngiltere menşeli “The Bookseller” in haberine göre İngiliz kitabevi zinciri Waterstones, Amazon Kindle’ı stoklamaya başladıktan 3 yıl sonra 2015 yılı itibariyle raflarından indirdi ve yerine basılı kitap koymaya başladı. Bu değişikliğin nedeni de satışların çok düşük olması. Avrupa’da medya, eğlence ve telekomünikasyon sektöründeki firmalara araştırma ve analiz yapan Ender Analysis firması, Waterstones’un bu kararını hiç de sürpriz bir gelişme olarak karşılamadı. Aksine bu gelişmenin altını çizmemiz gereken bir hususun göstergelerinden biri olduğunu belirtti: Bu husus, dijital okuyucuya dönük olarak geliştirilen teknolojinin en kısa ömürlü teknolojilerden biri olduğu gerçeğidir.

Bu hipotez aslında dijital kitap ve tabletlerin satışındaki düşmeye dayanıyor. Geçen sene Apple sadece 55 milyon ipad satmış ama bu sayı 2013te, 70 milyonmuş. Aslında pazar genel olarak bu kadar daralmadı ama Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki satışlarda düşme var ve pazar araştırmacıları bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini bekliyorlar.

Full-Flap-Buch-Effi-89120004_1-(002)Basılı malzemede kurallar farklı

Kitap segmentine baktığımız zaman, müzik, fotoğraf, film segmentinden farklı bir yön izlediğini görüyoruz. Diğer saydığımız alanlarda tüketiciler dijital platformu çok benimsemişken, kitap alanında en azından şimdilik böyle keskin bir vazgeçiş görünmüyor. Eğer kitap pazarında da aynı dinamikler etkili olsaydı, 2015 yılı itibariyle e-kitap satışlarının toplam kitap satışının %50’sine ulaşması gerekirdi ki durum bu değil. E-kitapların ve tabletlerin ana vatanı diyebileceğimiz ABD’de bile 2014 yılı itibariye basılı kitap satışının toplam kitap satışındaki oranı %80. Bu oran İngiltere için %85. Kitap sektöründeki araştırmalar üzerine uzmanlaşmış olan Nielsen BookScan şirketinin verilerine göre, 2015 yılı itibariyle basılı kitap sayısında, 2007 yılından itibaren ilk kez olmak üzere %4,6’lık bir artış var. Almanca konuşulan ülkelerde ise e-kitap satışı daha da kötü durumda. Bu ülkelerde toplam satıştan sadece %5 oranında pay alabilmiş.

iStock_000073684263_XXXLarge

Tür farklılıkları

Şimdilik e-kitapların basılı kitap üzerindeki tehditi önlenmiş gözüküyor. Ama burada satış rakamlarının kitap türlerine göre de analizine bakmak gerekiyor. İngiliz dilinde yayıncılık yapan beş büyük şirketin verilerine dayanarak, e-kitabın özellikle roman ve fantastik hikayelerin satışında etkili olduğunu görüyoruz. Örneğin bu tür içerikteki e-kitapların satışının Penguin Random House satışına katkısı %20 iken, Simon & Schuster’ın satışlarındaki payı %25’in üzerinde.

Bunun yanı sıra hiçbir e-kitap satışı yapmadan gayet iyi satış rakamlarını yakalayan firmalar da var. Örneğin Taschen Verlag-Almanya. Firmanın basın sözcüsü Bayan Dr.Christina Waiblinger’in  bu konudaki açıklaması şu şekilde: “E-kitap satışını denedik ama başarılı olmadığını görünce durdurduk ve asıl uzman olduğumuz yüksek kaliteli kitap üretimine yoğunlaştık.Başarımıza bakınca da bu stratejinin haklı olduğunu görüyoruz.”

Bilişim Teknolojileri ile ilgili kitap okurları bile Basılı kitaptan daha çok hoşlanıyor

Bilişim Teknolojileri ile ilgili kitap, dizayn ve fotoğraf yayıncılığı yapan Alman yayınevi Rheinwerk,  kendi hedef grubunun e-kitabı daha rahat benimseyeceği varsayımı ile başlangıçta doğrudan e-kitap ile başlamış ama bugün tüm seçkiyi e-kitap olarak sunumun yanı sıra PSF, EPUB ve MOBI formatında da sunmaktadır. Bununla birlikte Rhenwerk firmasının pazarlama ekibinden Ralf Kaulisch’in belirtiği önemli bir husus var. Bu da Basılı malzemeyi birebir e-kitaba dönüştürmenin yeterli olmadığıdır. İlave olarak verinin yüklenerek işlenmesi (augmented data)  fonksiyonunun eklemesi yani veri lojistiğinin eklenebilirliği imkanı göz ardı edilmemelidir. Asıl değer sağlayan bu farklılıktır.

Buna bağlı olarak Rheinwerk firması üretimdeki çalışan sayısının dört kişiden sekiz kişiye çıkarmıştır. Projeye büyük bir heves ve zevk ile başlayan firmanın e-kitapdan elde ettiği ciro %5 ile stabil kalmıştır.

Milenyum kuşağı Baskıya İnanıyor

iStock_000027427398_FullGenel algı milenyum kuşağının (1980- 1999 arası doğanlar) e-kitap okumada daha istekli olduğu yönünde. Ama denetleme ve danışmanlık firması Deloitte Kanada’dan Duncan Stewart’ın araştırma bulgularına göre, ABD’deki milenyum kuşağının %75’i aynı zamanda basılı kitap da okurken sadece %37’si yalnız e-kitap okuyucusu. Çok ilginçtir ki %25’i okumayı bir tutku olarak tanımlıyor ve okuma dışında sadece müzik için aynı tutkudan bahsediyorlar. Kitap başlıklarının genç insanlara kimlik aidiyeti kazandığı açıkça görülüyor. Koltuk altlarında taşıdıkları kitap ile kendilerini başkalarına ifade edebiliyorlar ve kitap üzerinden sosyalleşme imkanı buluyorlar. E-kitapta ise dijital nirvanada her şey kayboluyor.

Milenyum kuşağının yarısı, e-kitabın basılı kitabın yerine alacağına inanmıyor. İlginçtir ki bu oran daha yaşlı jenerasyonda da aşağı yukarı aynı.

Bu arada bazı bulgulara da göz atalım. Araştırmalara göre e-kitap okuyucuları bazı detaylara konsantre olurken, bilgiler arasındaki ilişkiyi gözden kaçırıyorlar.

Yine araştırmalar gösteriyor ki aynı bilginin basılı veya ekran üzerinden iletilmesinin okuyucu tarafındaki işlenmesi tümüyle farklı. Bir hikayenin  basılı olarak sunulduğu okuyucuların, hikaye ile ilgili soyut soruları doğru cevaplama oranı %66 iken bu oran ekrandan hikayeyi okuyan okuyucularda %48.Bu arada okullarda ipad, akıllı telefon üzerinden pek çok uygulama kullanılıyorken bunların anlam ve öğrenme üzerindeki etkileri hakkında çok da bilgimiz yok.

Özetle geçmiş yıllarda düşündüğümüz gibi, basılı kitabın geleceği hiç de kötü değil.

(*) Bu yazı Müller Martini News PANORAMA Dergisinin Güz 2016 sayısından Emel Yücel Tepecik tarafından uyarlanmıştır.

#PasifikTrading #EmelTepecik #MüllerMartini #Kitap #Baski #Matbaa #eKitap

The post Baskı e-kitabı Defetti. appeared first on Matbaa Teknik.

Komori Ara Ebatla Baskıda Geniş Portföyünü Sergiliyor

$
0
0

Hollanda/Utrecht’teki Komori Avrupa Grafik Teknoloji Merkezi  ‘Ara ebatla tam potansiyel’ organizasyonu ile teknolojisini sergiledi. Tüm Avrupa ve diğer ülkelerden 200’ü aşkın insan Komori Lithrone GL-29 , Impremia IS-29 ve Screen TruePress Jet 520HD’nin; B2 baskıda yeni iş modelleri sunmada nasıl müthiş bir uyum sağladığına şahit oldular.

Tercüme: Burhan Kuturman, Aras Grup

Ekim başlarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin yanı sıra Polonya ve Rusya’nın da içlerinde bulunduğu 16 ülkeden katılımcılar; Komori Avrupa ve Screen Avrupa tarafından düzenlenen ‘ara ebatla tam potansiyel’ organizasyonunda özel olarak ağırlandılar.Katılımcılar Komori’nin B2 baskıda geniş portföyünü ilk elden tam potansiyel ile keşfetme imkanı buldular. Komori ve Screen’in Avrupa Merkezlerini ziyaret eden katılımcılar sadece Lithrone GL-29 ve Impremia IS-29’u değil;  Screen TruePress Jet520 HD’i de yakından inceleme imkanı bulmadılar

Kaydadeğer Sahne

Komori Avrupa Başkanı Akihiro Komori tarafından karşılanan ziyaretçilere Komori’nin ofset baskıda 93 yıllık mirası ve cloud-temelli KP connect data monitör ve analiz sistemleri gibi sürekli inovasyon çalışmaları konusundaki yetenekleri hakkında bir sunum yapıldı. Komori ayrıca tek ve düşük enerjili H-UV lambasıyla yüksek hassaslıktaki mürekkeple bile çalışan devrim niteliğinde bir hızlı kurutma sistemi kurdu. Grafik sanatları endüstrisinde 29 inch (B2) formatının artan önemine vurgu yapmak için; Komori Avrupa Grafik Teknoloji Merkezi hem Lithrone GL-29 hem de Impremia IS-29 da canlı denemeler için mükemmel bir sahne sağladı.

komori_2Impremia IS-29

Drupa 2016’da tanıtılan Komori Impremia IS-29 tabaka beslemeli Inkjet Press Avrupa’da yılsonundan önce yapılması umulan ilk kurulumlarla yüksek kalitede baskı sanayiine hızlıca akın etmeye başladı. Komori Avrupa Dijital Satış Direktörü Robert Holscher bu dijital makinanın ofset baskı gibi yapıldığını açıkladı. Ziyaretçilerin inkjet baskıyı iş başında görmesini sağlarken Holscher izleyicilere makinanın UV inkjet baskıda eşsiz yeteneklerini : “Impremia IS-29 ofset baskının kullanabildiği baskı metaryalleri  diğer inkjet baskıların ihtiyaç duyduğu  baskı malzemesini baskıya uygun hale getirmeden kullanabiliyor. Karton, plastik, metalize kağıt ve propilen üzerine baskı yapabiliyor. Tam doğruluk ve geniş renk aralığıyla çift taraflı da basarak  ofset kalitesine yaklaşabiliyor.” şeklinde açıkladı. Basılan kağıtlar hızlı sonuç almak ve müşteriye teslim için hemen kurutuluyor. Komori Lithrone G29 da dijital ile ofset baskıyı kıyaslayabilmek için canlı örnekler izleyicilere sunuldu.

Lithrone G29

Komori’nin 29-inç portföyündeki Yeni  Komori Lithrone G29 Drupa’da öne çıkan makinalarından biriydi. Utrecht’te lak ünitesi, geliştirilmiş çıkış ünitesi ve H-UV kurutma ünitesi de içeren 5 renkli G29 3 dakikadan daha kısa sürede basılan işleri bitirip kağıdın maksimum hızla baskıdayken bile kuruma özelliğini gözler önüne serdi. Komori Appresia kesme ünitesine dijital olarak bağlanarak basılan materyaller basımın hemen sonrasında izleyicilere yakından inceleyip Impremia IS-29 un çıktılarını karşılaştırmaları için harika örnekler vererek  tamamlandı.

TruePress Jet 520HD

29-inç baskıda müşteri tercihlerine daha fazla yanıt verebilmek için Komori Avrupa portföyüne Screen Truepress Jet 520HD i de ekledi. Amstelveen’de Screen Avrupa’nın merkezini ziyaret eden katılımcılar ‘Best of Both 2016’ organizasyonunda Screen’in 2006’daki premiere inden beri hali hazırda 1000 den fazla Jet520 serisi inkjet baskı ürünü kurduğunu öğrendiler. Bu ürünlerin çoğu şu an transactional baskıda kullanılıyor. Ama drupa’da tanıtılan son 520HD versiyonu bu platformu ticari baskıya taşıyacak.2017 nin başlarında tanıtılması planlanan yeni mürekkepler Truepress Jet 520 HD’nin hem kaplamalı hem de kaplamasız kağıtlarda kullanabileceği seçenekleri daha da arttıracak.

Başarılı bir organizasyon

‘Yarı ebatla tam potansiyel’ organizasyonu katılımcıları; Komori tarafından sunulan geniş seçenekleri, yüksek kalite standartları, hızı ve verimliliğiyle heyecanlandırdı. Bu başarıyı takiben Komori Utrecht’te 10 ve 20 Kasım arasında yeni bir organizasyon düzenlemeyi planlıyor. Full-format H-UV baskı’nın faydalarının ilk elden anlatılacağı organizasyonda bu sefer Komori’nin 40 inç üzerinde ve H-UV kurutma teknolojileri üzerindeki geniş portföyü tanıtılacak.

#ArasGrup #BurhanKuturman #Komori #TruePressJet520HD #ImpremiaIS29 #LithroneGL29 #Screen

The post Komori Ara Ebatla Baskıda Geniş Portföyünü Sergiliyor appeared first on Matbaa Teknik.

Geleceğin Baskı Teknolojileri İçin

$
0
0

Printtek 2017, 13. Uluslar arası Baskı Teknolojileri ve Kağıt Fuarı’nın hazırlıkları tamamlandı ve bir önceki edisyonda olduğu gibi yine ilk kez drupa ile tanıtıma başlandı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.  Proje Grup Başkanı Oya Akgün ile drupa’daki standlarında Printtek 2017 Fuarını konuştuk.

MATBAA&TEKNİK: Printtek 2017 ile ilgili olarak bize neler söylersiniz?

Oya Akgün: Printtek 2017’nin hazırlıklarını tamamladık. Her fuar dönemimizde olduğu gibi burada hem uluslar arası pazara, hem de yurtiçinden gelen gerek katılımcılarımıza  gerek ziyaretçilerimize, aslında kısaca tüm sektöre Printtek zamanı geldi mesajını veriyoruz! 2017 projesi ile ilgili öncelikle birkaç önemli yeniliği sizinle paylaşmak isterim. Bildiğiniz gibi her 4 senede bir ilkbahar döneminde ve Mayıs ayında fuarımızı programlardık.  Fuarın zamanlamasına yönelik stratejimiz öncelikle ülkemiz sektör üyelerinin ve ziyaretçilerimizin faaliyet dönemleri ve beklentileri dikkate alınarak oluşturulurken,  Ulusal /Uluslararası sektörel etkinlikler  ve  resmi tatiller de zamanlama açısından takip ettiğimiz unsurların içerisinde yer almaktadır.

2017’de Ekim ayında

Evet, 2017 yılı itibariyle sonbahar dönemine adapte olduk. Printtek 2017,  4 – 8 Ekim 2017 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde toplam 7 salonda gerçekleşecek. Burada en önemli unsur sonbaharın pazarın yazdan sonra temposunun hızlandığı bir dönem olması, uluslararası takvimin hareketli olduğu ve ayrıca ülke içi dinamiklerimize baktığımız zaman da,  fuar sonrası kurulmuş tüm o sıcak iletişimin herhangi bir tatil dönemiyle sekteye uğramadan, yani soğumadan aynı yoğunlukla devam etmesine elverişli bir zamanlama olduğunu düşünüyoruz. Bu yeni periyodumuz ilk temaslarımızda öncelikle katılımcılarımız ve sektörün farklı temsilcileri tarafından hayli olumlu karşılandı.  Bildiğiniz gibi her zaman fuarla ilgili yapısal ve önemli kararlarımızda hep sektöre, katılımcılarımızın görüşlerine başvuruyoruz. Yine her zamanki gibi ortak konsensusla yeni fuar dönemi için yola çıktık ve heyecanla devam etmekteyiz.

Geleceğin teknolojileri

Printtek_22x30-tr-ing-17-REV

2017’de ilk kez Geleceğin Baskı Teknolojileri başlığıyla sergilenecek ürün gruplarında yepyeni başlıklarımız var. Hem sosyal medya kampanyalarımızda hem de web sitemizde öne çıkan sloganımızda  “Geleceğin Baskı Teknolojileri İçin Sizleri Printtek 2017’ye Davet Ediyoruz” diyoruz.  Burada amacımız halen var olan baskı teknolojilerindeki gelişmeleri kullanıcılara ve ziyaretçilerimize aktarırken,  gerçek anlamda geleceğin baskı teknolojilerinin de ilgililerin dikkatine sunulacağı, inovasyonun heyecanını bizlere aktaracak olan yeni ürün gruplarına Printtek 2017 salonlarında yer vermek.  Bu yeni bölümlerimiz üzerinde çok büyük bir heves ve özen ile çalışıyoruz;  3D baskı teknolojileri olsun, hibrid ve nano teknolojiler olsun; ayrıca dijital baskı teknolojilerinde de bir önceki fuarımıza göre çok daha geniş bir alanda çok daha fazla marka ve ürün çeşidine yer vereceğimizi öngörüyoruz.

MATBAA&TEKNİK: Sosyal Medya’da bu aralar sürekli Printtek 2017 ile ilgili paylaşımlar görüyoruz. Ziyaretçi pazarlamanızın bir parçası sanırım. Çok erken değil mi?

Oya Akgün: Printtek, Türkiye içinde olduğu kadar, uluslararası anlamda komşu coğrafyamızda da yakından takip edilen bir fuar.  Printtek 2017’ye yönelik yaklaşık Nisan ayından itibaren yoğun bir pazarlama modelini hayata geçirmiş bulunmaktayız.  Aslında hem Katılımcı hem de Ziyaretçi hedefli diyebiliriz, Printtek 4 yılda bir organize edilmekte olan teknolojik bir ihtisas fuarı. Erken gibi gözüküyor olmakla beraber aslında uluslararası bir fuarın ideal pazarlama sürecinin minimum bir seneye yayılması gerektiği kanaatindeyim. Tabi bu süre zarfında yükselen bir tempo, yoğunluk ve mecra çeşitliliğiyle tanıtım devam ediyor. Evet, sosyal medyaya çok önem veriyoruz. Son beş senedir Facebook ve Twitter’i yoğun kullanıyorduk.  Artık, Instagram, Linkedin, Googleplus  ve Yahoo’da da Printtek Hesaplarımız ile yer alıyoruz. Tüm kanallarda yoğun bir şekilde fuarımızla ilgili güncel bilgileri paylaşmak ve sosyal hayatın gündemine yönelik mesajlarımızı iletmek suretiyle sektör ile sıcak iletişim kurmak bize büyük keyif veriyor. Yenilenen web sitemiz printtekistanbul.com da bu süreçte bizim dijital pazarlama modelimizde önemli yer tutuyor. Doğru bir acendaya yayılmış dijital pazarlamanın, iletişim açısından büyük avantaj sağlayacağını düşünüyor ve önem veriyoruz.

MATBAA&TEKNİK: Ziyaretçi pazarlaması ve konforu için şimdiden planladığınız başka uygulamalar var mı?

Oya Akgün: 2017 Fuarında Printtek Club adlı uygulamayı başlatacağız. Bu da bizim kemikleşmiş olan yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçilerimizin kullanacağı, tamamen onların fuar alanımızdaki konforlarını maksimize etmeyi hedefleyen bir çalışma olacak.  Fuara girişte kayıt için vakit ayırmalarına gerek bıraktırmayacak. Fuar alanındaki bazı özel lounge’lara giriş imkanı sağlayacak.  Bu alanlar bilgisayar veya farklı ofis gereçleri ile acil işlerini çözebilecekleri  ve de nispeten kalabalıktan arınmış olması sebebiyle özel iş görüşmelerini yaparak, hem çalışıp hem de rahatlayabilecekleri, özel ikram imkanları sunan alanlar olarak hazırlanacak.  Ziyaretçiye yönelik bu özel kartlarımızın postalanmasına 2017 ilkbahar dönemi itibarıyla başlanacak.

Şehirlerarası ziyaretçi organizasyonu

Türkiye Matbaa Odaları Federasyonu ile işbirliğimiz kapsamında yaptığımız çalışmada, derneklerimizin aktif olduğu tüm şehirlerimizdeki sektör üyelerini ağırlamak gibi bir geleneğimiz var.  2013 fuarında 72 şehirden ziyaretçi ağırladık. Bu sonuçlar bizi hayli mutlu etmekle beraber,  bu sene pazarlama gurubumuz son fuarda ziyaretçi olarak ağırlayamadığımız 10 civarında ilimizden de ziyaretçi getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Burada Değerli Federasyonumuzun bize çok büyük katkısı var Çünkü onlar kendi iletişim ağları ile o sıcak ilişkileri organize ederken,  hem ulaşım sürecinde hem de fuar döneminde keyifli etkinliklere de imza atıyorlar. Burada eğitim kuruluşlarımız aracılığıyla ağırladığımız öğrenci gruplarımızdan da bahsetmek isterim.  Tüm bu genç ziyaretçilerimiz de ileride parçası olacakları sektöre yönelik mesleki eğitimleri sürerken,  sektörün gelecekteki temsilcileri olarak Fuarımızda yer almaktalar. Tabii bu gruplarımızın dışında münferit hareket eden matbaacılarımız ve sektör temsilcilerimiz de hayli fazla. Onlar için de İstanbul’un havaalanı, otogar, çeşitli matbaa siteleri gibi farklı noktalarından fuar alanına ücretsiz ziyaretçi link servislerimiz var. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Metrobüs ulaşım avantajı da toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih eden ziyaretçilerimiz için önemli bir ayrıcalık oluşturmakta.

Son olarak  fuar alanımız  içindeki  5 yıldızlı otelimiz TÜYAP Palas,  hem katılımcılarımız hem de ziyaretçilerimizin rahatlığı için tasarlanmış bir mekan; sloganı da aslında amacını özetliyor; Çalıştığınız Yerde Dinlenin ! Tüm fuarlarımızda olduğu gibi Printek 2017 süresince de Tüyap Palas Otel’deki önceliklerimiz katılımcı ve ziyaretçilerimizi en uygun ve konforlu şekilde ağırlamaya yönelik olacak…

MATBAA&TEKNİK: Fuarda sergiye paralel özel çalışmalarınız ve etkinlikleriniz olacaktır. Biraz da onlardan bahseder misiniz?

Oya Akgün:  Sizlerin de büyük desteği ile önemli etkinliklerimiz olacak. MATBAA&TEKNİK burada bizim değerli çözüm ortaklarımızdan. Detaylarını daha sonra yine sizinle paylaşacağımız 2017’ye özel ortak projelerimiz bizleri şimdiden heyecanlandırıyor, inanıyorum ki katılımcılarımızdan da büyük ilgi görecek.  Son fuarımızda oluşturduğumuz Printtek Forum etkinlik alanımız Printtek 2017 süresince gene;  sektördeki gelişmeleri, yeni ürün, yazılım  ve teknolojileri,  sektörün ihtiyaçlarını ve problemlerini, kısaca gündemini oluşturan başlıkları etkinlik programında beş gün boyunca tüm ilgililerin takip etmesine fırsat veren platformumuz olacak.  Printtek Forum için Üniversitelerle, Derneklerle, Sektör Profesyonelleri ve Katılımcılarımız ile çok yoğun ve yakın çalışıyoruz, tabii sizler gibi sektörümüzün ihtisas yayınlarının bize desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz ve bu vesile ile tekrar teşekkür ederim…

MATBAA&TEKNİK: Baskı Teknolojileri ya da Print kelimeleri çok geniş bir ilgi alanını bir araya getiriyor. Bu da çok farklı profilde ziyaretçiler demek. Nasıl homojen bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz?

tuyap+oya-(3)

Oya Akgün: Ziyaretçi profilimizin ana çatısı fuarımızın geçmişten gelen adının da yansıttığı gibi “Matbaacılık” olarak gözükse de gerçekten bugün baktığımız zaman çok haklısınız,  son derece geniş bir yelpaze . Ülkemizi ve komşu coğrafyaları da düşündüğümüzde bunun içinde çok büyük ya da çok yüksek montanlı faaliyetler gerçekleştiren matbaa gurupları da var; daha orta ve Kobi niteliğinde matbaa gurupları veya işletmeler de var. Tamamen baskılı malzeme, yayıncılık, reklamcılık, promosyon, kopyalama, tekstil, ambalaja dönük çalışan kurumlar var. Yani farklı konsantrasyon alanlarına yayılmış ortak paydası Baskı / Print olarak adlandırdığımız geniş bir yelpaze.

O homojen yapının satın alım alışkanlıkları ve iş potansiyelleri, dolayısıyla fuara gelirken hedefledikleri ürün yelpazesi ve teknoloji anlamında da ürün guruplarına göre bir segmantasyona girdik.  Bu bağlamda salon 2 ve 3 ağırlıklı olarak çok uluslu markaların büyük fedakarlıklarla ziyaretçilerimize o heyecanı aktarabilmek için çalışır vaziyette sundukları  yeni makinelerin sergileneceği alanlar. Dijitalle ilgili olarak 5 ve 6ncı salonları kullanacağız. 10uncu salonda da bizim iç dinamiğimize büyük katkısı olan,  özellikle hem yakın bölgeden gelen yurtdışı ziyaretçiler hem de yurtiçindeki ziyaretçilerimiz tarafından yoğun ilgiyle takip edilen ikinci el makine bölümümüz var. Tüm salonlarla bağlantısı olan oldukça hareketli bir bölge. Malzeme bölümümüz 7 salonda; burada sarf malzemeleri, mürekkep, kimyasallar, kağıt ve karton gibi ana malzemelerimiz ve tamamlayıcı ürünler yer almakta. Bu salon da tamamen ana trafiğin aktığı,  metrobüs bağlantısının olduğu ve heyetlerin fuara girişini gerçekleştirdiğimiz öncelikli konuma sahip. Tüm bunlar katılımcının ziyaretçiyi en iyi biçimde karşılamasını sağlayabilmek ve ziyaretçinin de fuar alanında geçirdiği süreyi maksimum verimlilik elde edebilecek şekilde, kendi odaklandığı alanları kolaylıkla bir arada bulabileceği bir şekilde sunmak amaçlı. Bu şekilde homojen yapıyı korumuş olacağımıza inanıyorum.

Bu vesile ile sizin aracılığınızla Kuruluşumuz Tüyap ‘ın tüm mobil cihazlara yönelik yeni iç mekan navigasyon aplikasyonu My TUYAP’dan da kısaca bahsetmek isterim. Android ve iOS tabanlı telefon ve tabletler aracılığıyla çalışan bu uygulamamız sayesinde; ziyaretçilerimiz fuarımızda yer alan tüm katılımcılarımıza yönelik kurumsal ve ürün bazlı bilgilere kolayca erişebilecek, etkinlikleri takip edebilecek, aradıkları ürün ve firmaların standlarına salonlar arasında rahatlıkla en kısa zamanda ulaşabilecek, fuar alanında konuklarımızın ihtiyaç ve konforlarını sağlayan hizmet noktalarını tespit edebilecekler. Tek yapmaları gereken birkaç dakikalarını ayırarak mobil cihazlarından My TUYAP aplikasyonunu indirmek ve üye olmak…

MATBAA&TEKNİK: Size şimdiden ziyaretçi sayısının maksimum düzeyde olduğu, tüm katılımcılarınız beklentileriniz üzere geleceğin teknolojileri sergilediği ve herkesin kazandığı bir fuar olmasını temenni ederim.

Oya Akgün:  Bende Tüyap Printtek 2017 Fuarı Proje Grubumuz adına çok teşekkür ederim.

 

#Printtek2017 #Printtek #TUYAP #Matbaa #Baski #MatbaaFuari #OyaAkgun

The post Geleceğin Baskı Teknolojileri İçin appeared first on Matbaa Teknik.

İstanbul Üniversitesi 5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Yapıldı

$
0
0

İstanbul Üniversitesi tarafından organize edilen 5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu 4 – 5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplamda 435 katılımcının takip ettiği sempozyum matbaa eğitimi alanında sunulan bildirilerin üst düzey teknik içerikleri ve çağrılı konuşmacıların kattıkları değer ile başarılı bir sempozyum olarak kayıtlara geçti.

Sempozyumun ilk gün toplantıları Açılış programının ardından İstanbul Üniversitesi’nin kalbe dokunan tarihi atmosferi içinde Üniversite Merkez kampüsü içinde yer alan Doktora salonunda gerçekleştirildi. Açılış törenini takiben Rektörlük binası içindeki tarihi salonlarda gerçekleştirilen tur ve Osmanlı mirası odalar ve mobilyalar en az Sempozyum kadar ilgimizi çekti ve zihnimize kazındı. Bu sebeple burada zikretmek istedik.

ist_uni_semp_2Sempozyumun ikinci günü ise aynı tarihlerde devam eden 22nci Avrasya Ambalaj Fuarı ile eş zamanlı olarak ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz ve Marmara Salonlarında yapıldı.

Sempozyum açılışı

Sempozyumun açılışına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof Dr. Erdoğan Köse, ESD Başkanı Aydın Okay, BASEV Başkanı Sermet Tolan, Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz açılış konuşmaları ile katılırken Sempozyum Düzenleme Kurulundan Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Doç.Dr. Candan CENGİZ DEDELİOĞLU İstanbul Arel Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri Program Sorumlusu Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK’in yanı sıra farklı üniversitelerin baskı teknolojileri öğretim üyeleri hazır bulundular. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Erdoğan Köse 2003 yılında ilk gerçekleştirilen sempozyumun 5ncisinde ana temanın basım sektörünün disiplinler arası ilişkisi, etkisi ve yeri olarak belinlendiğini, söyledi. Tanıtım çalışmaların ardından gelen 74 özetin 52’sinin kabul edildiğini, dördünün ise iptal edildiğini söyleyen Köse, iki gün boyunca 10 oturumda gerçekleştirileceğini ve 12 adet de poster sunum yapılacağı bilgisini verdi. Köse, kısa konuşmasını sempozyumun sektörün hak ettiği değeri alabilmesine bir vesile olması temennisi ile tamamladı ve sözü ESD Başkanı Aydın Okay’a bıraktı. Okay konuşmasında “Sempozyumun değerli bir organizasyon olduğunu ve sektörün probleminin teknoloji değil yetişmiş eleman olduğuna” dikkat çekti. Bilahare konuşması için sahneye çıkan BASEV Başkanı Sermet Tolan ise “bilgiyi deneme yanılma yolu ile bulmanın pahalı bir yol olduğunu, bu yolu kullanarak bugünkü bilgi ve tecrübeye ulaşmış biri olarak eğitimini alarak bu işi yapmış olmayı tercih ettiğini”, söyledi. Tolan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ist_uni_sempozyum

Çıtayı yükseltmek teknolojiyi geliştirmek

“Benim matbaa işine başladığım yıllarda daha fazla mekanik teknolojiler kullanıldığı için işimiz daha kolaydı. Bugün ise çok daha zor. Biz hep kendimiz mavi ve beyaz yakalılarımızı yetiştirmek zorunda kaldık. Halbuki ihtiyacımız bu değerli hocalarımızın yetiştirdiği nitelikli insanlardır. BU konuda Meslek Liselerine de büyük rol düşmektedir. Dünyayı okuyabilen, teknolojiyi tanıyan işini bir adım öteye taşıyabilecek elemanlar; hatta hazır teknolojiyi kullanmak yerine oyunu kuran yeni teknolojileri geliştirecek elemanlara ihtiyacımız var. İstanbul Üniversite’sinin bu kıymetli Sempozyum’u ile BASEV kongresinin arasındaki en önemli fark da budur. Biz BASEV olarak teknolojiyi yönetmeye yönelik bir etkinlik yapıyoruz. Oysa bu sempozyum teknolojinin geliştirilmesini yönelik bir organizasyon ve birbirimizi heyecanlandırmak, motive etmek ve çıtayı biraz daha yükseltmek için bu etkinlik çok kıymetli buluyorum.”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mahmut Ak ise açılış konuşmasında sempozyumun önemine dikkat çekti. “Yayın hayatının bu kadar geliştiği bir dönemde bu sempozyumun sadece dört kez yapılmış olması bizim eksikliğimizdir. Bu sebeple Erdoğan Hoca’yı kutluyorum” diyen Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilgi havuzunu oluşturmak bizim işimiz

“Üniversitelerimizde sadece teknolojiyi öğretmiyoruz. Üniversite Sanayii işbirliğine çok önem veriyoruz. Belli ki bir bilgi havuzuna ihtiyaç var. Bu bilgiyi oluşturmak ve sektöre kazandırmak bizim işimiz. Bu bilgi sadece sanayii de kullanılarak bir ürüne dönüştürülebilir. İşbirliği de bu noktada başlar. İstanbul Üniversitesi olarak 811 branşta diploma programımız var. Dinamik bir yapıyı sağlayan konular önceliğimizdir. Türkiye’nin en çok patent başvurusu yapan üniversiteyiz. Geçtiğimiz sene 73 başvuru yaptık. BU sene ise sadece Haziran’a kadar yapılan başvuru sayısı 96. Ancak amacımız sadece patent almak değil. Bu patentleri sanayiye adapte etme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Üniversite öğrencilerimize ikinci üniversite okuma imkanını açık öğretimle ve sınavsız olarak sunuyoruz. Mesleklerini sürdüren profesyoneller sürekli eğitim ile ikinci üniversite ile eğitimlerini sürdürebilirler. Bunu matbaa alanında da yapabiliriz. Böylelikle bu alanda da yetişmiş eleman konusuna destek vermeyi ve sanayi ile işbirliğimizi geliştirme imkanlarımız mevcut. Bütün bu çalışmaların parçalarından biri olarak gerçekleşen 5nci Uluslar arası Matbaa Teknolojileri Sempozyumunun tüm eğitimci ve öğrencilerimiz ile sektöre faydalar sağlamasını dilerim.”

Sözlü ve poster bildiriler ve davetli konuşmacılar

kutu_resimleri-(2)5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sonuç Bildirgesinde 36’sı sözlü 13’ü poster olarak sunulduğu belirtilen bildirilerin yanı sıra çağrılı konuşmacıların sunumları da yer aldı. Bu sunumlar arasında TOYO Matbaa Mürekkepleri Başkanı Koji Wada, TOYO INK’in geliştirme politikaları, gıda ambalajı, su bazlı mürekkepler, rotogravure ve flekso mürekkepleri başlıklı sunumu, GMG şirketinden Mustafa DİLEK, Renk Yönetiminde Multirenk Sistemlerine Bakış sunumu ve ikinci olarak Yeni FOGRA Standartizasyonu FOGRA 51 & 52 Hakkında Tanıtım sunumu, Çözüm Danışmanlık’tan Hakan Çelik, Basım Endüstrisi – Yeni ISO 12647-2 / 2013 Standartlarında Yapılan Güncel Değişiklikler sunumu, ASD’den Emre ERDOĞAN Sektörde 25. Yıl: Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) sunumu bulunuyordu. Sözlü ve poster bildirilerin tam listesi yazımızın ekinde yer almıştır. Bildirilerin altında bold yazılmış olan isimler bildirileri sunan kişilerdir.

Sponsorlar ve Sonuç bildirgesi

Sempozyumun sponsorları arasında Reed TÜYAP Fuarcılık A.Ş, Türev Matbaa Malzemeleri, Matbaacılar Federasyonu yer alırken Gala Yemeği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sütlüce’de bulunan MiniaTürk tesisleri seçildi. Büyükşehir Belediyesi kongre öncesinde ve süresince İstanbul’daki üst geçitler ile otobüs durak bilboardlarında ve metrobüs içi reklamlarında kongrenin tanıtımını üstlendi. Kongrenin bildiri kitabı Aralık ayında yayınlanacak. Kitabın kağıt sponsorluğu UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.  tarafından üstlenilirken Kitap baskısı sponsorluğu ise Konya Bahçıvanlar Basım Sanayi A.Ş tarafından üstlenildi.

ist_uni_TUYAP

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Erdoğan Köse, Sonuç Bildirgesinde şu bilgilere yer verildiğini, söyledi:

“4-5 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Doktora Salonunda eş zamanlı gerçekleştirilen 5. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumunda, basım sektörünün disiplinler arası konumunu ortaya koymak adına; iş sağlığı güvenliği, mavi yakalı çalışanların durumu, alternatif eğitim programları, grafik tasarım ve kültürel etkisi, bilinçaltı uygulamalar, alan ile ilgili eğitim mezunlarının izlenmesi, baskı altı malzemeleri, baskı, baskıda kalite, renk yönetimi, ambalaj ve tüketici davranışları ve basım sektöründe müşteri yönetimi konularında bildiriler sözlü ve poster olarak sunulmuştur. Sempozyuma, belirtilen konularla ilgili 74 bildiri özeti gönderilmiştir. Bilim Kurulu tarafından, çift körleme yöntemiyle yapılan değerlendirme sonucunda 49 bildiri kabul edilmiştir. Bildirilerin 36’sı sözlü sunum olarak kabul edilirken, 13’ü ise poster bildiri olarak kabul edilmiştir. Kabul edilen bildiriler Türkiye, Rusya ve Hindistan ülkelerinin bilim insanlarınca hazırlanarak sunulmuştur.

Sempozyum kapsamında 5 çağrılı konuşmacı olup, çağrılı konuşmacılar renk yönetim süreçleri, basım sektörüne yönelik ISO standartları, ve mürekkep üretiminin kalite süreçleri ile ilgili konularda sunum gerçekleştirmişlerdir.

Sempozyumda, ortaöğretim ve yükseköğretimde eğitim faaliyetlerini yürüten öğretmen ve akademisyenler, lisansüstü eğitim alan öğrenciler, sektör işverenleri ve çalışanları bildirileri ile ya da dinleyici olarak katılmışlardır. Sempozyumun birinci gününe 200 kişi katılırken, ikinci gününe ise iki salonda toplamda 235 kişi katılmıştır.

Sempozyum kapsamında sunulan sözel ve poster bildiriler genel olarak değerlendirildiğinde;

Yüksek öğretim düzeyinde sektörle ilgili eğitim veren kurumlarda staj ve ders uygulamalarında alternatif yöntemlerin ve projelerin hazırlanması zorunluluk hale gelmiştir. Bilinçaltı reklamlarının insanlar üzerinde, yönlendirici ve davranış geliştirici etkileri bulunmaktadır. Sanat eserleri ve sanat eserlerinin çoğaltılabilirliğinde serigrafi baskı önemli bir yere sahiptir. Alan ile ilgili mezunların mezuniyet sonrasında edindikleri tecrübeleri ile mesleği öğrencilik zamanlarına göre daha pozitif değerlendirildikleri görülmüştür. Çeşitli özelliklerdeki baskı altı malzemelerinin geliştirilmesi gündemde olup yapılan denemelerde olumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Önlisans düzeyinde gerçekleştirilen basım sektörüne yönelik eğitimlerde ders içeriklerinin uygun olmadığı ortaya çıkmış olup yeniden gözden geçirilmesi zorunluluk haline almıştır. Reçetesiz ilaç ambalajlarının tasarımlarında belirli bir standardın olmadığı tespit edilmiştir. Basım sektörünün yaygın güvenliği konusundaki tedbirlerinin yeterli olmadığı ve sektörün bu konuda bilgilendirmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Basım işletmelerinde müşteri memnuniyetinin, işletme yöneticileri açısından önemsendiği ve müşteri memnuniyetine yönelik faaliyetlerin yerine getirildiği tespit edilmiştir.”

Birinci Gün Bildirileri

Baskı Endüstrisinde Ebru Sanatı Uygulamaları/ Ebru Art Of Applications in Printing Industry

Öğr.Gör. Kifayet ÖZKUL

Yerel Bir Gazetenin Bir Yıllık Gelir/Gider Analizi; Emirdağ Gazetesi Örneği/ An Annual Income / Expense Analysis for a Local Newspaper; Emirdağ Gazetesi Case

Öğr.Gör. Ayhan ÇETİN

Bilinçaltı Reklam Uygulamalarının ve Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of The Subliminal Advertising Practices And Impact on Consumer Behavior

Öğr.Gör. Şerife ŞAHİN, Uzm. Bekir KESKİN

Türkiye’de Yerel Medyada Çalışan İşgücünün İncelenmesi/ The Investigation to Labor Workers in Turkey Local Media

Yard.Doç.Dr. Akif ABDULLAH

Sanat Eserinin Çoğaltılabilirliği Üzerine: Serigrafi Baskı Örneği/ About Reproductability of Art Pieces: Example of Screen Printing

Yard.Doç. Dr.Sena SENGİR

Basın Ve Yayın Teknolojileri Programları İçin “Elektriğin Temelleri” Eğitimi ile Müfredat Geliştirilmesi/ A Curriculum Development With “Fundamentals of Electricity” Course For Printing and Publishing Technologies Programmes

Doç.Dr. Hüseyin ÇALIK, Prof.Dr. S. Hakan ÜNDİL

Matbaa Eğitimi Lisans Mezunlarının Sektörel Tecrübeleri Sonrası Mesleki Değerlendirmeleri/ Investigation of Printing Education Graduates After Sector Experiences

Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard. Doç. Dr. Elif URAL, Yard. Doç. Dr. Lutfi ÖZDEMİR, Yrd. Doç. Dr. M. Batuhan KURT

İkinci Gün Bildirileri – TÜYAP Karadeniz Salonu

kutu_resimleri-(3)

Ofset Baskıda Farklı Tram Sıklığının Nokta Kazancına Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of the Effect of Different Screen Frequency to Dot Gain in Offset Printing

Dr. Doğan TUTAK, Doç.Dr. Cem AYDEMİR, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN, Yard.Doç.Dr. Hüseyin N. BEYTUT

“Taş Kağıt” Türünün Basılabilirlik Parametrelerinin  Belirlenmesi/ Determining The Printability Parameters of “Stone Paper”

Emrah DUMAN, Yard.Doç.Dr. Ahmet AKGÜL, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN

Basım Sektöründe Kullanılan Ultraviyole Işık Yayan Diyotlar (UV Led)/ Ultraviolet Light Emitting Diodes Used in Printing Industry

Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Ali Rıza IŞIK

Deri Finisajinda Baskı-Boyama Teknikleri ve Dijital Baskının Deri Üretiminde Önemi/ Embossing-Dyeing Techniques in Leather Finishing and Importance of Digital Printing in Leather Manufacture

Öğr.Gör.Dr. Safiye Meriç AÇIKEL, Öğr.Gör. Cem ÇELİK

Karboksil Metil Selüloz (CMC) Kullanılarak Kaplanmış Kartonların Baskılarında Ultraviole (UV) Mürekkep Kullanımı/ The Use of Ultraviolet (UV) Ink in Prints of Paperboards Coated Using Carboxymethyl Cellulose (CMC)

Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Yard.Doç.Dr. Öznur ÖZDEN

Engravings Reproduction With The Use of High/ Definition Halftone Printing Technology

Prof.Dr. Yuri V. KUZNETSOV

“Adobe CC” kullanarak baskı öncesi hazırlık ve önerilen iş akışı/ Pre-Press Preparation Using “Adobe CC” & Recommended Workflows

Ceyhun AKGÜN

Reçetesiz Satılan İlaç Ambalajlarının Grafik Tasarım Unsurları Açısından Değerlendirilmesi/ Over-The-Counter Medication Disposal of Graphic Design Principles For Evaluating

Öğr. Gör. Emir KARAGÖL, Öğr.Gör. Dr. Orhan SEVİNDİK, Öğr.Gör. Akif Kemal KARATEPE

Biyomedikal Metroloji Etiket Kriterleri/ Biomedical Metrology Sticker Criterias

Yard.Doç.Dr. Mana SEZDİ, Nazif İlker SEZDİ

Akıllı Ambalajlama Sistemlerinin Tüketicilere Yansımaları/ Reflections of Packaging System to Consumers

Prof. Dr. Derya ÖCAL, Arş. Gör. Derya ÇAKMAK KARAPINAR

İkinci Gün Bildirimleri – TÜYAP Marmara Salonu

kutu_resimleri-(1)

Meslek Yüksekokulları Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümlerinin Ders Planlarının Matbaacılık Açısından İncelenmesi / Investigation of Vocational Schools Printing and Publishing Technologies Programs Plans in Terms of Printing

Yard.Doç.Dr. Cengiz ŞAHİN, Uzm.Bekir KESKİN, Prof.Dr. Erdoğan KÖSE

Güzel Sanatlar Fakültelerinin Grafik Tasarımı Bölümlerinde Özgün Baskı Tasarımı Dersinin Önemi/ The Importance of Original Print Design Course in Graphic Design Faculties of Fıne Arts Departments

Öğr.Gör. Yıldırım Onur ERDİREN, Öğr. Gör. Dilek KUYRUKÇU

Serigrafi Baskı Sisteminde “Zanaattan Sanata” Özgün Baskı Çalışması/ In Screen Printing System ” Craft To Art” İndividual Press Study

Zekiye SAYAR

Reklam Ajanslarında Çalışanların Cinsiyet Farklılıklarına Bağlı Olarak Stres Kaynaklarının Belirlenmesi/ Determination of Stress Sources Depending on Gender Differences of Employees in Advertising Agencies

Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Yard.Doç.Dr. Muharrem SÖZEN, Yard.Doç.Dr. Timur SOYSAL, İbrahim Cemal MUTAFOĞLU

Bir Dijital Kültür Ögesi Olarak E-Yayıncılık/ E-Publishing As A Digital Culture Element

Arş.Gör. Amine Refika ZEDELİ

Dijital Baski Teknolojilerinin Matbaacılık Sektörüne Entegrasyonu/ Integration of Digital Printing Technologies In Printing Sector

Öğr.Gör. Volkan YAVUZ

Ciltleme Tekniklerindeki Standartlar, Malzeme Seçimi Ve Yaşanan Sorunlar/ In Binding Technical Standards, Selection of Materials and Experienced Problems

Doç.Dr. Cem AYDEMİR, Şengül ÖZSOY, Öğr.Gör. Samed Ayhan ÖZSOY

Dijital Yayıncılıkta Hipermetin Yazarlığı Sorunu/ The Problem of Hypertext Authorship on Digital Publishing

Öğr.Gör. Gamze GEZGİNCİ

Çevreci Bir Bakış Açısının Markaya Getirdikleri / The Green Perspective What Brings to Brand

Prof. Dr. Derya ÖCAL, Arş. Gör. Derya ÇAKMAK KARAPINAR

Seçim Kampanyalarında Kullanılan Grafik Tasarım Elemanlarının Karşılaştırmalı İncelenmesi (7 Haziran Ve 1 Kasım Örneği) / The Comparatıve Study  of The Voter’s Evaluation of The Graphic Design Elements Used in Election Campaign (A Sample of  June 7th and November 1st)

Öğr.Gör.Dr. Taragay M. AYÇE, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK

Türkiye’de Görsel Kültür İçerisinde Afiş Sanatına Bakış / A Look  at Poster Art in Visual Culture in Turkey

Öğr.Gör. Duygu DİNÇELİ, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK, Öğr.Gör. Akif Kemal KARATEPE

Basım ve Yayıncılık Endüstrisinde Yangın Güvenliği / Fire Safety in Printing and Publishing Industry

Yard.Doç.Dr. Ahmet Erhan BAKIRCI, Yard.Doç.Dr..Serap CAŞKURLU

Matbaacılıktaki Meslek Hastalıklarında Gürültü Faktörünün Önemi

Importance of Noise Factor in The Printing Occupational Diseases

Öğr.Gör.Dr. Evren BURŞUK, Öğr.Gör. Cevriye KALKANDELEN

Boya Üretim Tesislerinde Endüstriyel Patlamalara Karşı Havalandırma Önlemi / Ventilation As A Safety Measure Against Industrial Explosions at Coating and Ink Manufacturing

Öğr.Gör. A. Serdar GÜLTEK

Makine Öğrenmesi Yardımıyla Optik Karakter Tanıma Sistemi/ Optical Character Recognition System Via Machine Learning

Öğr.Gör.Burcu BEKTAŞ, Öğr.Gör.Sebahattin BABUR, Öğr.Gör. Uğur TURHAL, Prof.Dr.Erdoğan KÖSE

Poster Sunumlar

Meslek Lisesi Matbaa Alanı Öğrencilerinin Cinsiyetlerine Bağlı Olarak İşletmelerdeki Sanayi Stajlarında Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri/ Solution Proposals and Problems Faced By Vocational High School Printing Department Students Depending Gender During The Industrial Internship in Business

Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Cengiz ZENGİN

Grafik Tasarım Programı Öğrencilerinin Ders Başarı Düzeylerinin Mezun Oldukları Liselere Göre Değerlendirilmesi/ Evaluation of Success Levels of Course – Students Who Study Graphic Design Program in Terms of Their High School Graduation

Öğr.Gör.Dr. Taragay M. AYÇE, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK

İstanbul’da Bulunan  Küçük ve Orta Ölçekli Matbaa İşletmelerinde İş Güvenliğinin Uygulanabilirliği/ Applicability of Occupational Safety in The Small and Medium Print Houses in Istanbul

Yard.Doç.Dr. Elif URAL, Yard.Doç.Dr. Lütfi ÖZDEMİR, Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard.Doç.Dr. Ömer B. ZELZELE, Yard.Doç.Dr. Gülhan ACAR BÜYÜKPEHLİVAN

Türkiye ’de Özgün Baskı Resim ve Bir Müze “İMOGA”/ The Original Edition Images and A Museum “IMOGA”

Yard.Doç.Dr. Elif TARLAKAZAN

Disiplinler Arası Sanat Bağlamında Sokak Sanatından Tekstil Baskıya Sıra Dışı Bir Oluşum“Raubdruckerin” / Interdisciplinary Art in Context to Textile Printing From A Street Art Extraordinary Formations “RAUBDRUCKER’s”

Yrd. Doç. Dr. Burak Erhan TARLAKAZAN

Farklı Sektörlerdeki Ambalajların Tasarımındaki Renklerin Tüketici Tercihlerine Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of the Effect of Color on Consumers Preferences in Packaging Design at Different Sectors

Yard.Doç.Dr. Elif URAL, Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard.Doç.Dr. Lütfi ÖZDEMİR, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN

Ürün ve Ambalaj Tasarımının Renk Algısı Bağlamında Farklı Yaş Grupları Arasında Farklılaşması / Differencies of The Color Perception in The Context of The Product and Packaging Design in Different Age and Choice Groups

Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU

Technical Analysis Of Natural Printing Inks From Natural Pigments Produced From Indigofera Tinctoria L. And Its Printability Specifications

Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Batuhan KURT

Investigation on Color, Fastness Properties and Printing Force of Natural Printing Inks From Natural Pigments Produced from Dactylopius Coccus Costa

Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Batuhan KURT

Basım İşletmelerinde Müşteri Yönetim Süreçleri (Dış Müşteri Örneği) / Customer Management Processes in The Printing Business (Examples of External Customers)

Serap BARANOĞLU, Öğr.Gör. Zeynep SAKINÇ, Öğr.Gör. Dr. Orhan SEVİNDİK

Basım Sektöründe, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun öncesi ve Sonrası İş Kazaları ve Bunların Yansımaları / In Printing Industry, Work Health and Safety Law No. 6331 Before and After Accidents at Work and Their Reflections

Yard.Doç.Dr. Gülhah ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, Yard.Doç.Dr. Ömer B. ZELZELE, Yard.Doç.Dr. Elif URA

Bitirme Projelerinin İnteraktif Kullanımı ve Öğrenim Kalitesine Etkisi/ Graduation Project’s Interactive Use and Effects on Quality of Education

Yard.Doç.Dr. Gülhan ACAR BÜYÜKPEHLİVAN

Grafik Tasarımın Kültür Endüstrisine Etkisi/ Effect of Graphic Cultural Industries

Emir BOSTANCI

 

#IstanbulUniversitesi #Sempozyum #Matbaa #Baski #5nciUluslararasıMatbaaTeknolojileriSempozyumu #ErdoganKose #CandanCengiz #TOYO #TUYAP #MahmutAk #SermetTolan #AydınOkay #OrhanSevindik #SerapBaranoglu

 

 

 

 

 

The post İstanbul Üniversitesi 5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Yapıldı appeared first on Matbaa Teknik.

Heidelberg Türkiye, Teknik Servis Bölümü İki Yeni Kampanya’yı Duyurusu Gerçekleştirdi

$
0
0

Heidelberg Türkiye IR (İnfrared) Kurutucu Lamba ve Makine Ceketleri için iki yeni kampanya duyurusu yaptı.

IR kurutucu lambalarda %25 indirim vadeden birinci kampanya Aralık, Ocak ve Şubat ayları boyunca geçerli olacak. Tek geçişli ve çift geçişli baskılar için verimlilikte ölçülebilir artış , Fireli ve defolu işlerde azalma ve artan baskı kalitesi (Zemin baskıda ve geniş renk kapsamında) vadeden ikinci kampanya Makine Ceketleri kampanyası Ocak ve Şubat aylarında %25’e varan indirim getirecek. Kampanyalara ilişkin Heidelberg Türkiye duyurusu şöyle:

Heidelberg Türkiye’den IR (İnfrared) Kurutucu Lamba Kampanyası

IR_Lamba-Resim_1“IR kurutucu lambalarda % 25 indirim getirecek olan kampanya Aralık 2016, 2017 yılı Ocak ve Şubat ayları boyunca 3 aylık sürede geçerli olacak

IR (İnfrared) kurutucu lambalar, ofset baskı makinelerinin kurutucu ünitelerinin ana işlevlerini yerine getiren parçalardır. Bu parçaların maksimum uzun verimliliği ve dayanıklılığın sağlanması için 5,000 saat kullanım sonrası değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu süre aşıldığında söz konusu lambaların kurutma gücünde belirli oranlarda kayıp yaşanmakta ve bu da baskı kalitesinin düşmesine ve basılan işlerde çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Orijinal Heidelberg kurutucu lambaları sayesinde en uygun baskı kalitesi sağlanmakta ve matbaalara daha yüksek üretim standartları sunulmaktadır.

IR (İnfrared) kurutucu lambalar, kurutucu ünitesi bulunan; 35×50, 50×70 ve 70×100 cm sınıfındaki tüm Heidelberg ofset baskı makineleri ile uyumludur.

Kampanya kapsamında;

1 adet siparişiniz için %10 İndirim

2 adet siparişiniz için % 15 İndirim

3 adet siparişiniz için %20 İndirim

5 adet ve üzeri siparişleriniz için ise %25 indirim avantajına sahip olabileceksiniz.

Matbaalar, baskı makinelerini daha verimli şekilde kullanabilmek için, IR (İnfrared) kurutucu lamba siparişlerini 2016 yılı Aralık ayı başından itibaren, 2017 yılı Ocak ve Şubat ayları içerisinde de vererek, % 25 oranındaki indirimden faydalanabilecektir.

Heidelberg Systemservice’den Makine Ceketleri kampanyası

“Tek geçişli ve çift geçişli baskılar için verimlilikte ölçülebilir artış , fireli ve defolu işlerde azalma ve artan baskı kalitesi (Zemin baskıda ve geniş renk kapsamında)

PerfectJacket yüzeyi sayesinde zor materyallerde dahi arkalı önlü baskı esnasında herhangi bir iz meydana gelmemektedir.

PerfectJacket yüzeyi sayesinde zor materyallerde dahi arkalı önlü baskı esnasında herhangi bir iz meydana gelmemektedir.

 

Heidelberg Türkiye teknik servis departmanı olan Systemservice‘nin Ocak ve Şubat ayları için geçerli olan ikinci kampanyasının detayları açıklandı. Kampanya kapsamında Transfer ceket ve Perfect ceketlerinizi %25’e varan fiyat avantajı ile değiştirme ve baskı kaliteniz ile verimliliğinizi en karlı şekilde artırma olanağına sahip olacaksınız.

Kampanya kapsamında;

1 adet siparişiniz için %10 İndirim

2 adet siparişiniz için % 15 İndirim

3 adet siparişiniz için %20 İndirim

5 adet ve üzeri siparişleriniz için ise %25 indirim avantajına sahip olabileceksiniz.

Transfer Ceket ve Perfect Ceketin Avantajları

  • Tek geçişli ve çift geçişli baskılar için verimlilikte ölçülebilir artış
  • Fireli ve defolu işlerde azalma
  • Artan baskı kalitesi (Zemin baskıda ve geniş renk kapsamında)
  • Yıkama sayısında azalma ve kısalan yıkama süresi
  • Yıkama etkenlerinin tutarındaki azalma
  • Paslanmaz çelik yüzeyi ile uzun kullanım ömrü
  • İşlenebilir materyalleri kapsayan geniş portföy
  • Ayrıca eski model Heidelberg makineleri için de Almanya stoklarda ceketler mevcuttur. (retrofit)
TransferJacket yüzeyi sayesinde makine maksimum hızda çalışırken dahi temiz baskılı tabakaların, baskı üniteleri arasından herhangi bir iz olmaksızın güvenli bir şekilde geçişi sağlanır.

TransferJacket yüzeyi sayesinde makine maksimum hızda çalışırken dahi temiz baskılı tabakaların, baskı üniteleri arasından herhangi bir iz olmaksızın güvenli bir şekilde geçişi sağlanır.

 

Transfer ceket; transfer silindirlerinde değiştirilen özel bir cekettir. İyi dokunmuş özel yüzeyi boyayı uzaklaştırıcı yönüyle bilinir. Bu sayede makine maksimum hızda çalışırken dahi temiz baskılı tabakaların, baskı üniteleri arasından herhangi bir iz olmaksızın güvenli bir şekilde geçişi sağlanır.

Perfect ceketler; yüzeyleri bakımından Transfer ceketlere benzerler ancak perfektörlü (önlü arkalı baskı yapan) makinelerin baskı silindirleri için özel olarak dizayn edilmişlerdir. Perfect ceketler asimetrik bir dokuya sahiptirler ve silikon bir tabaka ile kaplanmışlardır. Bu sayede zor materyallerde dahi arkalı önlü baskı esnasında herhangi bir iz meydana gelmemektedir.

Daha detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için Heidelberg Türkiye Yedek Parça ve Servis Sözleşmeleri Satış Yöneticisi Ceyda Berek ile irtibata geçebilirsiniz (ceyda.berek@heidelberg.com). Diğer irtibat bilgilerine derginizde bulunan ilanlarımızdan ulaşabilirsiniz.

#heidelberg #HeidelbergTurkiye #TransferCeket #PerfectCeket #IR #IRLamba #CeydaBerek #Kampanya

The post Heidelberg Türkiye, Teknik Servis Bölümü İki Yeni Kampanya’yı Duyurusu Gerçekleştirdi appeared first on Matbaa Teknik.

Teşekkürlerimizle

$
0
0

1996 Aralık ayında çıktığımız MATBAA&TEKNİK yolculuğunda bu sayı ile tam 20 yılı geride bıraktık.

Yok, yok… Bu sayfada geçen 20 yılın sergüzeştini tekrar yazmayacağım. Zaten bu sayfanın okuyucuları geçen 20 yılda yaptıklarımızı iyi hatırlarlar.

Kaç tane fuar düzenlediğimizi, kaç farklı yayın çıkardığımızı, kıymetli yavrularımız Dijital Tabela Teknik, Print On Demand ve P4INKJET MAGAZINE’i, kaç yurt içi, kaç yurt dışı fuara, konferansa, sempozyuma, kongreye medya partneri olduğumuzu falan tekrarlamaya gerek yok.

Bu sayfada yapacağımız sadece ilk sayıdan bu yana ya da çok uzun zamanlardır bizimle birlikte olan, reklam verenlerimize ve okuyucularımıza, küçük bütçelerle dergimizi para ile satın alarak verdikleri değeri ortaya koyan abonelerimize, sevenlerimize, 20 yıl boyunca gelip geçen tüm emek veren dostlarımıza kocaman bir teşekkür göndermek.

Yukarıdaki dört kapak, 20 yıllık sergüzeşti zaten özetliyor.

Gururla, şükranla, sevgiyle ve saygılarımızla

akif_tatlısu

 

 

 

#Matbaa&Teknik #Matbaa #Baski #Dergi #Matbaacilik #PrintOnDemand #DijitalTeknik #drupa #Printtek #AkifTatlisu #TurkBasimSektoru #TurkMatbaaciligi #MatbaaTeknik

 

The post Teşekkürlerimizle appeared first on Matbaa Teknik.


Banknot Basımında Dünya Genelinde Tercih Edilen Bir Marka: Komori

$
0
0

Komori Japonya dünyanın en hızlı gelişen banknot basım firmalarından olan Crane Currency’nin Malta’da bulunan yeni Banknot basım ve müşteri ilişkileri merkezindeki makine ihtiyaçlarını karşılayacağını ilan etmekten son derece memnun.

Haber ve Tercüme: Burhan Kuturman

Crane Currency gibi saygın bir kuruluşun kendi içlerinde böyle bir imkan sunması Komori tarafından mutlulukla karşılandı.

Uzun ve rekabetçi görüşmeleri Komori’nin hakkında sonuçlanmasını izledi. Zorlu değerlendirme süreçleri sonunda Crane Currency’nin dünya çapındaki yüksek standart kalite ve performans bekleyen müşterilerinin beklentilerini karşılayacak olan Komori ekipmanları seçildi.

Komori, Malta’daki lider firma Crane Currency ile çalışırken firmanın kendi prensiplerine bağlı kalıp müşteri beklentilerini aşarken aynı zamanda üst düzey ürün üretme sorumluluklarını da yerine getirmeyi hedefliyor.

Komori banknot piyasasının ihtiyaçları için; müşteriler ve piyasaya yapıcılarla ortaklıklar yaratarak değişen ihtiyaçlara daha esnek çözümler üretebilmek amacıyla yeni ekipmanlar ve bir organizasyon hazırlıyor.

İş dünyasına etkiler

31 Mart 2017’de sonuçları alınacak olan Komori’nin mali durumundan, bu siparişten kaynaklanan gelir diğer mali yıl verilerine kaydedileceğinden etkilenmeyecek.

Crane Currency hakkında

Crane Currency tüm dünyada Merkez Bankaları için güvenli, dayanıklı ve iyi tasarlanmış banknotlar sunan bir firmadır.

Gelişmiş mikro-optik teknolojisinde bir öncü olarak Crane Currency  güvenlik ve kamu güveni seviyesini arttırmak amacıyla bir banknot üzerinde sınırsız sayıda görsel efekt ekleme imkanı sunuyor.

Müşteriler Crane Currency’nin tasarım, kağıt ve baskı üzerindeki bütünleştirilmiş uzmanlığından ve bilgi paylaşma kültüründen uzun vadeli olarak yararlanabiliyorlar.

Amerika ve İsveç’te 200 yılı aşan tecrübesiyle Crane Currency 50 den fazla merkez bankasının güvenilir bir ortağı ve küresel bir firmadır.

#ArasGrup #Komori #CraneCurrency #Banknot #Ofset #Baski

The post Banknot Basımında Dünya Genelinde Tercih Edilen Bir Marka: Komori appeared first on Matbaa Teknik.

Komori ‘den 2017 İçin Yeni Yıl Temennilerimiz…

$
0
0

Satoshi Mochida, Komori, President and Representative Director

Yeni yıl için en iyi dileklerimizle…

2016 boyunca global ekonomi Çin’deki büyüme hızının azalmasına bağlı olarak normalin altında seyretti.

Japonya’daki baskı sektörüne bakacak olursak reklamcılıktaki sabit trendler sebebiyle matbaaların karlarının arttığını söyleyebiliriz.

Avrupa’da merkezi harcamalarda iş dünyası duyarlılığı son ekonomik kalkınmalar sebebiyle yükselişe geçti.

Amerika’da iyileşme paketlerinde baskı taleplerinin düşük tutulmasına rağmen matbaalar yeni yatırımlar yapmakta çekimser kaldılar.

Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması finansal dünyanın bozulması ile talebin yetersiz kaldığını düşünüyorum.

Hindistan ve diğer bazı Asya ülkelerinde ise oldukça iyi durumda olan talep , hammadde fiyatlarının uygunluğu ve döviz kuru matbaaları yeni yatırımlar yapmaya teşvik ettiler.

Komori olarak 2016 da birçok uluslarası organizasyonlara katıldık, yeni iş alanları araştırdık, iş yapısını yeniden şekillendirmeye çalıştık ve güvenlik baskı alanında deniz aşırı genişleme yoluna gittik.

Daha da fazlası dört yılda bir yapılan dünyanın en büyük baskı ekipmanı fuarı olan Drupa dan alnımızın akıyla ayrıldık. Bu etkinlikte mottomuz ‘Bağlantılı Baskı’ ile beraber ‘Yeni Sayfalar Açın’ idi. Bu ilkelere bağlı olarak sunumlarımız baskı sürecini yeni çözümler üreterek entegre hale getirmek üzerine yoğunlaştı. Daha spesifik konuşmak gerekirse küresel bir dinleyici kitlesi önünde Impremia IS29 dijital baskı sistemini ve baskı sürecinin zihinde canlandırılmasını sağlayan  Cloud KP-Connect ürünümüzü gururla sergiledik. Ofset ve dijital baskıyı bağlayarak kullanıcıların katma değer yaratan hizmetler sunmasını sağlayan bu ürünleri örneklerle gösterme imkanı bulduk. Bu çalışmaların PESP (baskı mühendisliği hizmet sağlayıcı) yaklaşımımız ile de ilişkili olarak dünya genelinde tanınırlığımızı arttırdığından eminiz ve geniş kapsamlı baskı mühendisliği hizmet ve çözümleri sunan bir üreticiye dönüşüyoruz.

KomoriG640Dünya’nın en hızlı büyüyen banknot baskı merkezlerinden olan Crane Currency’den gelen baskı makinaları siparişi bizleri çok mutlu etti.

PESP işkolunda baskı kalitesi ve verimliliğini desteklemek amacıyla yüksek hassasiyete sahip yüksek kalite ve performans sunan UV mürekkepleri için Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ‘da hizmet sunan Siegwerk firması ile üretim ve destek anlaşması imzaladık. Bu anlaşma ile birlikte Komori’nin H-UV sistemi için bu mürekkepleri arz edeceğiz. Ayrıca 2017 başlangıcı için 800 makinayı aşan sipariş aldığımızı da büyük bir mutlulukla belirtmek isterim.

Küçük işlerin yapımına, üst üste baskıya, kısa işlere ve değiştirilebilir data baskısına imkan sağlayan 2 adet yeni jenerasyon dijital baskı makinası yapımı için partnerlerimizin işbirliği ile birlikte kalkınma çalışmalarımız devam ediyor.

08_Impremia-NS40Impremia IS29, 29 inç ebadında kağıt beslemeli UV dijital baskı sistemi olarak Konica Minolta işbirliğiyle geliştirilmiş ve Avrupa, Amerika ve Japonya’da KGC özellikleri ile tanıtılmıştı. Hemen ardından tam ölçekte pazarlanmasına Nisan 2016’da başlanmıştı. Japonya ve diğer ülkelerde halen bu makinamızı geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. İlaveten inovativ çözümler sunan ve drupa sunumunda tekrarlayan alkışlara maruz kalan nanografik baskı  sistemi Impremia NS40 Landa Corporation ile birlikte geliştirildi.

KomoriIS29Global ekonomide görülen belirsizlik tüm iş dünyasında  gelecek dönemle ilgili soru işaretleri yaratmaya devam ediyor. Bu ekonomik ve sektörel iklimde Komori olarak bizler her şeye rağmen dönüşüm elde etmeyi, PESP yaklaşımını geliştirmeyi ve daha da ileri bir noktaya taşımayı, marketing sınırlarımızı genişletmeyi ve daha düzgün ürünler ve hizmet sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca müşteri taleplerine uyumlu ve kar yapısını destekleyici bir şekilde dijital baskı tarafını da güçlendireceğiz.Müşterisini iyi bir şekilde anlamak olan yönetim felsefemiz yeni yılda da hedefimiz olarak kalmaya devam edecek. Ve Komori yeni yılda da karşılıklı gelişim için yeni çözümler sunmaya aynı zamanda beklentilerinizi karşılamak için her çabayı göstermeye devam edecek.

 

#Komori #CraneCurrency #ofset #matbaa #baski #2016 #2017 #SatoshiMochida #Impremia #G40 #ArasGrup #BurhanKuturman

The post Komori ‘den 2017 İçin Yeni Yıl Temennilerimiz… appeared first on Matbaa Teknik.

Heidelberg ile Non Stop Kalıp Üretimi – Video

Rulo Ofset Baskıda Serigrafi Ve Yapışkan Yüze Baskı Artık İmkânsız Değil

$
0
0

Orkun Kayal, İmeks Grup

Zonten firmasının, ZTJ-330/520 Yarı Rotatif Rulo Ofset Etiket Baskı Makinesindeki yenilikçi teknolojilerinden; delam relam (yapışkan yüze baskı) ve yarı rotatif serigrafi baskı özellikleri oldukça beğeni topluyor.

İmeks Grup olarak mümessili olduğumuz Zonten firmasının  ZTJ-330/520 Yarı Rotatif Rulo Ofset Etiket Baskı Makinesi;  Kuşe, alüminyum folyo, kağıt etiketler, termal kağıt, PE, PP ve PVC çıkartmalara uygulayabildiği ofset kalitesinde ki baskısının yanısıra, fiyat ve performans dengesiyle de ruloda ruloya etiket baskısın da sektörel ihtiyaçlara en uygun çözümleri sunabilmektedir.

Alman ofset baskı tekniği ve teknolojisi ile üretilen ZTJ-330/520, geleneksel çelik kalıplı offset sistemini, bağımsız her ünitedeki servo motor teknolojisiyle birleştirilerek, rulo etiket üretimde en kaliteli baskıyı düşük ve orta tirajda mümkün kılmıştır.

Vakumlu çözücü kontrol sistemleri sayesinde malzemeye temas ortadan kaldırılmış olup, otomatik register, kayan dokunmatik ekran gibi kullanımı kolaylaştıran birçok özellik üzerinde standart olarak mevcuttur.

Soğutucu çiller sistemi sayesinde taşıyıcız malzemelerde de baskı imkanı sağlanmış olmaktadır. Zonten bu konuda bir çok imkan sağlamaktadır.

Uzaktan mürekkep kontrol sistemi sayesinde mürekkep haznelerine elle hiç bir müdahale olmadan masa kumanda ile mürekkepler ayarlanıp, elektronik ortamda kaydedilmektedir. Bu sayede tekrar işlerde makina operatörü kayıtlı eski mürekkep ayarlarını dosya adıyla ekrandan çağırıp anında aynı mürekkep ayarlarına ulaşabilmektedir. Bu sayede ister 1 ay ister 1 yıl önceki işi aynı ayarlar ve renk hassasiyetiyle basmak mümkün olmaktadır.

ZTJ-330/520 Yarı Rotatif Ofset Baskı Makinemiz özellikle son zamanlarda gerçekleşen çoklu adette kurulumlarla, Rulo’dan rulo’ya etiket baskı makinesi yatırımı yapmayı düşünen firmaların yarı rotatif letterpress baskı makinelerine kıyasla daha hızlı ve yüksek baskı kalitesine sahip olan Rulo Ofset makinelerine yönelik taleplerinin ciddi oranda arttığını bize göstermiş oldu.

The post Rulo Ofset Baskıda Serigrafi Ve Yapışkan Yüze Baskı Artık İmkânsız Değil appeared first on Matbaa Teknik.

4 Başlıkta manroland ve Verimlilik

$
0
0

Ersin Şahin, Pasifik Mümessillik

manroland ofset baskıda ilk günden beri kendini yenileyerek, teknoloji konusunda her zaman öncülükler yapmış bir firmadır.

Mottosu “Rakiplerin Takip Ettiği Teknoloji” olarak bilinen manroland’ın yenilikçi taraflarını dört maddede sıralayabiliriz:

1-Bütün makinalarında Mabeg besleme sistemi, çift bant sistemi, havalı poza sistemi, çift kağıt dedektörleri, tabakaların ön siperlere gelirken yavaşlatma sistemi, tabaka akış kontrolü, girişte hava üfleme sistemleri, çift bantlı havalı geçiş sistemleri, erken ve geç gelen tabakaları düzeltme sistemi, tabaka kalınlığına göre ön siper ayarları, kalınlık ayarları, emici bant ve pozaların otomatik ayarları ve bu ekipmaların uzaktan kumanda masası Pecom ile hafızaya alınabilmesi.

2- 16 adet büyük Çaplı boya merdaneleri ve buna bağlı olarak 5li nemlendirme merdanesi, 2li Tandem merdaneleri tamamen şablonlamayı önleyici, otomatik kılavuz merdane ayarları 1/18,kalıp boya merdanelerinin 18 mm çift kademeli olması, birlerşik ve ayrık nemlendirme, Otomatik Çapak Toplama merdanesi, Seramik kaplı nemlendirme merdaneleri, hız ayarlı nemlendirmeler,34 mandallı 90 derece aşağı çeken linear boya anahtarları, sert polimer kaplı yeni boya haznesi,45 saniyede bir yarım tur geri hareket edip boyayı karıştıran hazne merdanesi, Baskı durduğu zaman boya ünitelerinin birbirinden ayrılması ve bu sayede ilk baskıya geçişte fire olayını minimize haline gelmesi. 7 bölümden gerdirilen etek kalıp cetveli ayrıca “quickchange job” işten işe geçiş programları; Quickchange Air (Bütün hava ayarlarının hafizaya alınıp kumanda edilmesi), Quickchange Infeed (bütün poza ayarlarının hafızaya alınıp, otomatik değiştirilmesi), Quickchange Colour (otomatik çabuk renk değişim sistemi).

3-Bununla beraber tabii ki Baskı Kazanlarının çift çaplı olması, Transferter sistemleri, Hava yastıkları ve manroland’a  ait en önemli özellik olarak Driveshaft sistemi.

4-Makinanın bütün ayarlarının otomatik kumanda masasından yapılıp, 5000 adet müşteri işinin hafızaya alınması, Lak Ünitesi yıkama ve değiştirme sistemleri en hızlı manroland makinalarında yapılmaktadır.

#manroland #ErsinSahin #ofset #verimlilik #baski #matbaa #PasifikTrading

The post 4 Başlıkta manroland ve Verimlilik appeared first on Matbaa Teknik.

Ofset Baskıda Verimlilik Getiren Çözümler

$
0
0

RMGT (Ryobi – Mitsubishi) birleşmeden önce de sonrasında da AR-GE bölümlerinin en çok üzerinde durduğu konu; “Minimum zamanda Minimum fire ile Maksimum üretim nasıl sağlanır?”dır.

Kamil Polat, Mitra A.Ş

Gerek farklı ara ebatlarda makinelerin üretimleri gerekse teknolojik gelişmelerle bu alanlarda şuana kadar epey yol kat edilmiş ve edilmeye de devam edilmekte.

Bunlardan bazılarına kısaca değinirsek;

790 ve 920 serileri ile, RMGT, 50×70 den büyük 70×100 den ufak ara ebatlarla bazı ambalaj üreticilerine (790 serisi ile)  ve sürekli forma baskısı yapan matbaacılara (920 serisi ile) direkt olarak hitap etmektedir.  Bu sayede daha büyük ebat makinelerin çalışma alanı, enerji, sarf malzemeleri ve finansman maliyetlerinden tasarruf sağlanmaktadır. Özellikle günümüzde enerji ve finansman maliyetlerinin öneminin had safhaya ulaşmış olmasını da göz önünde bulundurursak bu modeller birçok matbaa için çok özel çözümler haline gelmektedir.

790 serisi 600x788mm maksimum tabaka ebadında ve 16.000.-tabaka/saat baskı hızına sahiptir. Standardında 0.04 – 0.6 mm arası tabakalara baskı yapabilen bu model 0.8mm opsiyonu ile kullanılabilir karton yelpazesini genişletebilmekte, bu sayede de daha geniş kitledeki ambalaj üreticilerine hitap edebilmektedir.

790 serisi 600x788mm maksimum tabaka ebadında ve 16.000.-tabaka/saat baskı hızına sahiptir.
Standardında 0.04 – 0.6 mm arası tabakalara baskı yapabilen bu model 0.8mm opsiyonu ile kullanılabilir karton yelpazesini genişletebilmekte, bu sayede de daha geniş kitledeki ambalaj üreticilerine hitap edebilmektedir.

 

920 serisi 640x920 mm maksimum tabaka ebadına sahip bir model ve özellikle ön-arka baskılı dergi, katalog işleri için perfektörlü modelleri ile birçok konuda avantajlı çözümler sunmaktadır. Düz baskıda 16.200.-tabaka/saat baskı hızı sunan 920 serisi ön-arka baskılarda ise 13.000.-tabaka/saatlik bir üretime sahiptir. Aynı kapasitedeki 70x100 makinelere göre daha az yer kaplayan ve daha az enerji harcayan 920 serisi tüm bunların yanı sıra finansman konusunda da daha ekonomik bir yatırım olarak öne çıkmaktadır.

920 serisi 640×920 mm maksimum tabaka ebadına sahip bir model ve özellikle ön-arka baskılı dergi, katalog işleri için perfektörlü modelleri ile birçok konuda avantajlı çözümler sunmaktadır. Düz baskıda 16.200.-tabaka/saat baskı hızı sunan 920 serisi ön-arka baskılarda ise 13.000.-tabaka/saatlik bir üretime sahiptir. Aynı kapasitedeki 70×100 makinelere göre daha az yer kaplayan ve daha az enerji harcayan 920 serisi tüm bunların yanı sıra finansman konusunda da daha ekonomik bir yatırım olarak öne çıkmaktadır.

 

Simulchanger kalıp değiştirme sistemi, sayesinde, ünite sayısı gözetmeksizin RMGT 9 ve RMGT 10 serilerinde tüm kalıpların değiştirilme süresi toplam 75 saniye sürmektedir. Bu özellik sayesinde, kısa trajlı çalışan matbaalar da işten işe geçiş sürelerinde kayda değer bir kazanç sağlanmakta, bu da gün içinde girilen iş adedini ciddi oranda arttırmaktadır.

mitra_01_17_resim3

 

Tandem Perfector sistemi sayesinde; tek geçişte ön-arka baskının yapıldığı işlerde hız düşümüne gerek duyulmamakta, ince ve kalın gramaj ayrımı yapılmamaktadır. 3 çaplı transfer kazanı sayesinde kağıt tek taraftan tutularak, çevrilmesine gerek duyulmadan tek geçişte ön-arka baskıyı gerçekleştirmektedir. Kağıdın tek taraftan tutulmasından dolayı da fersude kağıtların tekrar kullanılmasına olanak sağlanmaktadır.

RMGT 10 TP (Tandem Perfector) serisinde maksimum tabaka ebadı 750x1050mm iken baskı hızı 16.200.-tabaka/saattir. 0.04 – 0.6mm aralığında kağıt ve kartonlara sorunsuz baskı kapasitesine sahip bu modellerde oluşan kağıt açması normal düz ofset baskı makinelerindeki oran kadardır.

RMGT 10 TP (Tandem Perfector) serisinde maksimum tabaka ebadı 750x1050mm iken baskı hızı 16.200.-tabaka/saattir.
0.04 – 0.6mm aralığında kağıt ve kartonlara sorunsuz baskı kapasitesine sahip bu modellerde oluşan kağıt açması normal düz ofset baskı makinelerindeki oran kadardır.

 

PQS-Eye kontrol sistemi ile baskı boya kalitesi en ince ayrıntısına kadar incelenip referans değerlerden sapma veya değer kaybı oluşmuşsa en kısa sürede makine tarafından otomatik olarak bu sapma veya değer kaybı referans değerlere geri taşınmaktadır. Bu sayede, hem bitmiş işte stabil bir kalite sağlanmakta hem de fersude kağıt sayısı minimumda tutularak tasarruf edilmektedir.

PQS-Eye özelliğine benzer MCCS-e ve PDS-E Spectro Drive sistemleri de renk kalite kontrolünü en üst düzeyde sağlayarak hem baskı kalitesinde stabilite, hemde fersude kağıt sayısında tasarruf sağlamaktadırlar.

mitra_01_17_resim4

 

Eko Tahrik Motoru, RMGT 10 serilerinde ana motor işlevini görmektedir. Son derece yüksek verimli bu motor, konvansiyonel motorlara kıyasla yaklaşık %7 ile %8 oranında tasarruf sağlamaktadır.

LED-UV Kurutma sistemi, son dönemde matbaacıların ve ambalaj firmalarının incelediği ve yatırım yaptıkları özelliklerden bir olarak göze çarpıyor. Bu sistemde, uzun ömürlü lambalar bulunmakta ve geleneksel UV lambalara kıyasla güç tüketimini ciddi oranda azaltmaktadır. Aynı zamanda ışık kaynağının ısı etkisi minimum düzeyde olduğu için pvc malzeme baskılarında büyük kolaylık ve avantaj sağlamaktadır.

Buna ek olarak sistem, anında aç/kapa özelliği ile daha etkili bir baskıyı kullanıma sunmaktadır.

mitra_01_17_resim5

 

Eco UV Kurutma sistemi de LED-UV kurutma sistemindeki enerji tasarrufuna yakın ölçülerde kazanım sağlamaktadır.

Eco UV sistemide LED-UV de olduğu gibi standart bir çıkışa takılabilmekte ve çalışmakta olan makinelere kolayca uygulanabilmektedir.

mitra_01_17_resim6

Bunlar gibi daha birçok özellik ile RMGT, müşterilerine; maksimum üretimi minimum süre ve minimum fire ile sunmaktadır.

 

#RMGT #Ofset #Tandem #Baski #Matbaa #PQSEye #LEDUV #UVBaski #Mitra #Ryobi #Mitsubishi #KamilPolat

 

The post Ofset Baskıda Verimlilik Getiren Çözümler appeared first on Matbaa Teknik.

Üretimde En Büyük Zaafımız, Zaman Kaybı

$
0
0

Uzmanlığımız gereği en çok bulunduğumuz üretim yeri ofset baskı tesisleridir. Ülkemizde çok fazla ofset baskı makinası olmasına rağmen maksimum fayda ve kazanç etkisi ile kullanılamamaktadır.

Ogün Yıldırım, Sermes Matbaa Makinaları Elektronik Sis. Tic. Ltd. Şti

Ülkemiz ve sektörümüz zor zamanlardan geçmesine rağmen üretim ve yatırım adına çok güzel işlerde başarılmaktadır. Gerek baskı hazırlık ve baskı gerekse baskı sonrası için modern ve teknolojik makine yatırımları hem yeni makine hem de ikinci el olarak yapılmakta ve sektörümüz diriliğini ve dinamizmini sürekli tazelemektedir.

İşletme sahiplerimizi bu zor zaman ve şartlarda bile yatırım yapmalarından dolayı kutluyorum. Ancak yaptıkları yatırımlara hız ve değer kazandıracak yan aksesuar ve ekipmanlara ehemmiyet vermekte yavaş kaldıklarını belirtmek isterim.

28 senesini bitirmiş olduğum servis işletmeciliğinin vermiş olduğu deneyimlerle tüm matbaalarımızda gözlemlediğim ortak eksiklik zaman kaybı ve bu kayıbın önüne geçmek için çok fazla çaba harcanmamasıdır.

Uzmanlığımız gereği en çok bulunduğumuz üretim yeri ofset baskı tesisleridir. Ülkemizde çok fazla ofset baskı makinası olmasına rağmen maksimum fayda ve kazanç etkisi ile kullanılamamaktadır.

Üretimdeki ustalarımızı, operatörlerimizi en çok yavaşlatan ve zaman kaybettiren konular aşağıdadır.

1-Baskı ön hazırlık (Prepress) iş ve işlem bilgileri ile renk bilgilerinin makinaya iletilmesi adaptasyonu.

2-Baskı makinası üretime girdikten sonra renk ve kalite kontrol sistemlerinin adaptasyonu.

3-Baskının (finishing) üretim sonlandırma bölümüne bekletilmeden gönderilmesi için uygun kurutma sistemi adaptasyonu.

Bahsetmiş olduğum bu 3 maddelik aksesuar ve ekipmanlar, ortalama 10 yaşındaki ikinci el ofset baskı makinası yatırımının 1/4 veya 1/5’i gibi küçük maliyetlere yaptırılabilmekte ve makinalara adaptasyonu başarılı bir şekilde sağlanmaktadır. Bu ekipmanların kullanılması ile hem zaman hem de kalite olarak çok büyük kazançlar elde etmek mümkündür.

Bizim ekip olarak uzmanlık alanımız ve servis hizmetlerinden arta kalan tüm zaman ve enerjimizi harcadığımız konu kurutma sistemlerinin iyileştirilmesi ve yenilenmesi üzerine araştırmalar yapmak olmuştur.

Kısaca bu konuda edindiğimiz kazanımlardan bahsetmek isterim.

Geliştirmiş olduğumuz LEDDRY Led UV kurutma sistemi 2 ayrı ofset baskı makinasına kurulmuştur. Sonuç olarak;

* Baskının tam olarak kuruduğu ve arka verme diye tabir edilen kirletmenin tamamen ortadan kalktığı görülmüştür.

*Mürekkep kağıt tarafından emilmeden kuruma sağlandığı için mürekkep yoğunluğu (densite) değeri tam olarak kontrol edilebilmiştir.

*Daha yoğun boyalı işler kolayca ve korkmadan basılabilmiş kuruma sonrası renk çekilmesi gibi sorunlar ortadan kalkmıştır.

*Emici ve emici olmayan farklı yüzeyler üzerine baskı yapılmasına imkan sağlanmıştır.

*Toz püskürtme kullanılmadığı için baskı sonrası lak ve selofan işlemindeki risk ortadan kalkmıştır.

*Kuruması için en az iki gün bekletilmesi ve matbaanın her yerine yayılması gereken işler bile makinadan çıkar çıkmaz bir sonraki işleme hazır olduğu görülmüştür.

Sadece kurutma sistemi ilavesi ile yukarıda bir kısmını saymış olduğumuz, çevre sağlık ve enerji tasarrufundan bahsetmeye gerek bile duymadığımız artı değerlere ulaşılması mümkündür.

 

#SermesElektronik #Sermes #OgunYildirim #UVBaski #LEDUV #Ofset #Matbaa #Baski #LEDdry #LEDuv

The post Üretimde En Büyük Zaafımız, Zaman Kaybı appeared first on Matbaa Teknik.


Ofset Baskıda Verimlilik Getiren Çözümler

$
0
0

Birçok alanda olduğu gibi basım endüstrisinde de çeşitliliğin artması ve ikame ürünlerin çoğalması ile rekabetin yoğunlaştığını görüyoruz. Rekabet ortamında öne çıkabilmek için baskı kalitesi ve verimlik anahtar öneme sahiptir. Bu yüzden düşük baskı sayısı ve hızlı üretim şartlarını karşılamak üzere, yatırımcıları UV, EB ve dijital baskı gibi yeni teknolojilere yönlendirmektedir.

Son yıllarda ofset pazarındaki büyümenin çok hızlı olmamasına karşın, pazarın beklentisi doğrultusunda makine ve mürekkep üreticileri olarak AR-GE çalışmaları ile müşterilerimizde verimlilik artışını hedeflemekteyiz.

Ofset baskıda verimliliği artıran getiren çözümler;

Baskı prosesi için gerekli üretim girdisi olan hammaddelerin kaliteden ödün vermeksizin, baskı sarf malzemelerinin (alkol, mürekkep, hazne suyu vs.) tüketim miktarlarını düşürmek;

Mart 2015’ten itibaren pazara sunduğumuz DyoSMART, DyoLIFE ve DyoZEN gibi konvensiyonel mürekkep serilerimizle süreçlerdeki kaliteyi artırarak, verimlilik açısından iş ortaklarımızın beklentilerini karşılayamayı başardık.

Verimlilik testleri sonucunda yüksek pigment oranına sahip ürünler ile mürekkeplerin tüketim miktarını düşürerek hedeflenen baskı kalitesine ulaşılmıştır. Yüksek hızlı makinelerde, her tip hazne suyunda (alkollü, alkolsüz) ve her tip kağıtta (kuşe, mat kuşe, bristol, 1.hamur, karton) tüm makine sistemlerinde baskı sonrası dahil olmak üzere üretim verimliliğini artırma konusunda oldukça başarılı veriler elde ettik.

Yeni teknoloji mürekkepler ile perfektörlü makineler dahil olmak üzere tüm makine sistemlerinde su / mürekkep dengesinde maksimum tolerans gücüne ulaşılmıştır. Bu sayede daha hızlı temize geçiş sağlayarak, fire oranını düşürülmüştür. Hızlı kuruma özelliği ile üretim verimliliği de artırmaktadır.

Düşük enerji ile kürelenen mürekkep kullanımı sayesinde enerji ve üretim verimliliği artırmaktadır.

H-UV ve LED UV gibi sistemlerin devreye girmesi ile üretimde ihtiyaç duyulan enerji miktarında ciddi oranda azalmıştır. Böylelik ile maaliyetlerin ve stok alanının azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu sistemlerin baskı tozunu ortadan kaldırmaları, düşük ısı yayılımı sağlamaları ve sıfır ozon vaadiyle çevre dostu olamaları sürdürebilir üretime katkı sağlamaktadır.

drupa Fuarı’nda TOYOINKGROUP ile dünyanın önde gelen makine üreticilerinden KBA, Sheet-Fed UV mürekkepler konusunda global anlaşma sağlamıştır. TOYOINK UV ürünleri ile pazarda ürün performansı olarak iddalı bir konumda yer almaktadır. TOYOINKGROUP geniş UV ürün yelpazesi ile tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye pazarında da basım sanayinin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor.

Düşük Enerjiyle Kürlenen Ofset Mürekkepleri

Flash Dry KHS: Cıva lamba ile kürlenen mürekkepler

Flash Dry LD:  LED lamba ile kürlenen mürekkepler

Standart UV Mürekkepler

Steralux: Emici olmayan yüzeyler için geliştirilmiş ofset mürekkep serisidir. Yüksek baskı hızlarına uygundur.

Steraspeed: Kağıt, karton ve bazı emici yüzeylere yüksek hızda baskı imkanı sağlayan ofset mürekkep serisdir. Yüksek baskı hızlarına uygundur.

Steracup: Önceden bicimlendirilmiş kap, kova ve tüp gibi malzemeler üzerine düşük koku ve düşük migrasyonlu ofset mürekkep serisidir. Yüksek baskı hızlarına uygundur.

FOGRA sertifikasyonu ve kalibrasyon hizmeti ile kalitenizi artırarak baskı verimliliğinize katkı sağlıyoruz.

Matbaaların baskı standartlarını uluslararası ISO standartlarında gerçekleştirmeleri iki yönden çok önemlidir. Ticari açıdan bakıldığında; eğer matbaa ihracata yönelmiş ise ISO 12647 standardını elle tutulur hale getiren FOGRA Sertifikasyonu yurt dışındaki baskı satınalmacılarının öncelikli talebi halindedir. Ayrıca ISO 12647 standardı matbaanın üretim disiplini ve kalitenin sürdürülebilirliği açısından hiç ihracat yapılmasa bile önemlidir.

FOGRA PSO ve kalibrasyon çalışmasının amacı ekran-baskı uyumunun sağlanmasıdır. Bu uyumun önemli olduğunu düşünen tüm matbaaların FOGRA PSO sertifikası veya kalibrasyon desteği alması gerekir. PSO sertifikası; uluslararası firmaların baskı işleri için matbaa seçimlerinde bir gereklilik veya tercih sebebi oluyor.

Hedef değerlerin belirlenmesi ve baskı boyunca kontrol altında tutulmasının sağlanması, çok uzun tirajlı işlerde ve tekrarlanan baskılarda avantaj sağlamaktadır. Bu tip baskıları olan matbaalar da PSO sertifikası ile baskı işlerinde devamlılığı elde edebilmektedir.

Kaliteye ve baskı parametrelerinin ölçülebilir/izlenebilir hale getirilmesine önem veren, bunun için gerekli olan cihaz ve yazılım yatırımlarını öngören matbaalar için belgelendirme önemlidir. Bu belgenin en önemli katkısı, standardizasyonun kurumsal hale gelmesidir.

Matbaa ustası için PSO belgelendirme veya kalibrasyon çalışmaları süresince ve sonucunda; baskıda hedef değerlerin net olarak belirlenmesi, baskının tekrarlanabilirliğinin kolaylaşması, uzun baskılarda baskının kontrol altında tutulabilmesi, farklı baskı mateyallerinde aynı görselliğin elde edilebilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.

Sonuç olarak; baskı prosesindeki hammadde ve baskı sarf malzemelerinin önemi, düşük enerji ile kürlenen mürekkep kullanımı, FOGRA sertifikası ve kalibrasyon gibi çalışmalar ofset baskıda verimliliği artırmaktadır.

 

#TOYO #ToyoMatbaaMurekkepleri #Murekkep #PSO #FOGRA #HUV #LEDUV #ToyoInkGroup #HakanUlus

The post Ofset Baskıda Verimlilik Getiren Çözümler appeared first on Matbaa Teknik.

FOGRA Disiplini ile Teknik Basım

$
0
0

Türkiye’deki az sayıda FOGRA PSO sertifikasyonuna sahip matbaalardan biri olan ve bu sertifikayı geçtiğimiz yılbaşında alan Teknik Basım ile bu çalışmanın getirilerini ve artık kesinleşmiş sonuçlarını konuştuk. Şirket ortakları Tarkan Güldoğan ve Muhlis Can, sertifikasyona yaklaşımlarının öncelikle kendi üretimlerini disipline etmek olduğunu, anlattılar. FOGRA Gözetmeni ve Odak Bilgi Satış Yöneticisi Göksel Şen de bu durumu teyid ederek, “Teknik Basım’ın bu konuda kararlılıkları, ekibin doğru yönlendirilmesi ve istekli olması, süreç boyunca işlerimizi kolaylaştırdı. Alt yapının tamamlanmasından sonra tüm iş akışını kontrol altında tutabilen bir ekip bulduk karşımızda. FOGRA PSO ISO12647 kolayca alınabilen bir sertifika değil. Uzun süren, sabır gerektiren ve adanmış bir tavır gerektiriyor. Biz Teknik Basım’da bu sertifika için kararlılık içinde bir ekip ve yöneticiler bulduk”, diyor.

İç pazarda da FOGRA

17nci FOGRA PSO sertifikasyonu yapan matbaa olan Teknik Basım, bugüne kadar MATBAA&TEKNİK sayfalarından tanıttığımız diğer matbaaların aksine özellikle ihracat hedefine odaklı bir FOGRA süreci geçirmemiş. Matbaanın sürekli olmayan ihracat çalışmaları da olduğunu, Muhlis Can, söylüyor. Tersine olan durum ise bu sürecin matbaanın iç pazardaki etkinliğini artırmış olması. Can, “Elbette ihracatımızı artırmak, daha doğrusu sürekli hale getirmek istiyoruz ve bu sertifika sürecinin bir hedefi de bu. Ancak biz geçen aylar içinde iç pazarda üretim satış fiyatlarına olmasa da hacimsel büyümemize katkı sağlayan bir süreç yaşadık”, diyor.

teknik_basim_01_17-(1)

Teknik Basım 12 yıllık bir geçmişe sahip Tarkan Güldoğan, “12 yılın ilk altı yılında başka bir matbaa, ikinci altı yılda başka bir matbaa idik. Gösterdiğimiz gelişme gurur verici olmakla beraber, bizi ve işimize bakışımızı büyüten bir süreç oldu. Bu yüzden çok genç bir matbaa olduğumuzu düşünüyorum”, diyor ve ekliyor: “Bizim kendi iç disiplinimizin ardından gelen müşteri talepleri, bizi FOGRA sertifikasyonuna yönlendirdi. Aslında bu çalışma sürecinin her matbaa için olması gerektiğini düşünüyorum ve açıkçası ilgilenen matbaa sayısının niçin bu kadar az olduğunu da anlayamıyorum.”

Farklı olmanın yolu

Muhlis Can ise FOGRA Sertifikasyonu ile ilgili olarak şu yorumları yapıyor: “Ülkemizde çok sayıda matbaa ve belirli ölçülerde bir pazar var. Bu pazarda farklılaşmak zorundayız. Bunu üç biçimde yapabiliriz; yatırım yaparak, özel ürünler üreterek ve üretimimizi belgelendirerek. Biz üçünü de seçtik ve son aşamada bilinirliği üst düzeyde kabul görmesi ile tanınan ve bizim üretim sürecimizi daha sağlıklı bir konuma taşıyacak olan FOGRA Sertifikasyonuna karar verdik. Şimdi işimizde rahat ve üretimimizden eminiz. Bu süreci yaşamadan önce ihtiyaç hissettiğimiz eksiklerin, bugün yaşadıklarımızla örtüştüğünü görüyoruz. Tabii bu arada Göksel Bey’in de bu işteki payını ortaya koymak gerekir. Çok yardımcı oldu. Süreci bizi yormadan yönetti. Biz Göksel Bey’e güvendik; o da teknik üretim ekibimizle kurduğu sıcak ilişkilerle işin başında oldu.” Güldoğan da Şen ile ilgili yoruma “Göksel Bey, bu çalışmayla Teknik Basım tarihinde yer aldı ve artık bu şirkette onun da bir imzası var” diyerek katkıda bulunuyor.

Satın almacıların araması gereken bir detay

Can, FOGRA sahibi olmanın matbaaları için yeni müşteriler anlamına geldiğini anlatıyor. Bununla birlikte satış aşamasında Teknik Basım’ı ayrıcalıklı kılan bir öncelik olduğunu da. Can, “Satın almacılar her geçen gün daha çok duyacakları FOGRA’yı yakın zamanda zorunlu kılacaklardır. Temennimiz de budur. Farklılaşmanın yaşanması lazım. Özellikle düşen marjlar ve haksız rekabetin bu kadar ön plana çıktığı bir zamanda, ayrışma için kalitenizi ispat ederek ortaya koymanızı gerektirecek”, diyor.

teknik_basim_01_17-(2)

Güldoğan ise “Kalite belgelenmesinin çok konuşulması satın almacıların bunu talep etmesi için gerekli. Hiçbir satın almacı matbaa ya da baskı uzmanı değil. Onlara kalan sadece bir uzmanın onayladığını gösteren bir sertifika istemek olacaktır. FOGRA, bu açıdan para ile alınamayan, sürdürülebilir kaliteyi onaylayan bir sertifika olarak çok etkili. Müşterilerimiz bastıracakları işler için kriterler koyuyorlar, istikrarlı tedarikçiler arıyorlar. Sürdürülebilir bir kalite istiyorlar. Bu sertifika ise pazara bu istekleri kimin karşılayabildiğini gösteriyor. Bununla birlikte tekraren söylemek isterim ki bizim ilk hedefimiz kalitemizi artırmak ve kendimiz için bunu yapmak. Matbaalar için fason baskı da yapıyoruz. Matbaacılar kaliteyi daha kolay görüyor ve anlıyorlar. FOGRA ile fason üretimimizde de %100 verim aldık” diyor ve sohbetimizin başında çizdiği gelişen ve değişen Teknik Basım’a atıfta bulunarak; “Kuruluşumuzdan bu yana gelen ilerlemeyi ortaya koyuyoruz. Hedeflerimize ulaşıyoruz. Bu yıl da geçen yıla göre büyüme kaydettik. Hedefler koymaya devam ediyoruz. 12 yıl önce bugünkü halimizi düşünmemiştik bile. Bugünse yeni hedeflerimiz var. Mevcut fiziki yapımızı koruyarak yeni müşteriler, yeni pazarlar ve yeni ürünler kazanacağız” diyor.

Can, “drupa 2016’da gördüklerimiz sonrası bir sonraki adımımızın verimliliğimiz artırmak olması gerektiğini farkettik”, diyor. Teknik Basım’ın önümüzdeki süreçte hem baskıda hem de baskı sonrasında mevcut yatırımları modernize etmek gayretinde olacağını, yeniden yapılanma, kapasite artırımı gibi adımlar atacağını, anlatan Can ve Güldoğan’a şimdiden ön göremedikleri kadar büyük ve başarılı bir on iki yıl daha diliyoruz. Ve tabii daha fazlasını. Bu haberden hareketle fiyata odaklı satın almacıların kendilerine sunulan FOGRA PSO sertifikasyonu kolaylığını da kullanmaları tavsiye ederiz.

#TeknikBasim #Matbaa #Baski #Ofset #MuhlisCan #TarkanGuldogan #GokselSen #FOGRA #PSO #BaskidaKalite

 

The post FOGRA Disiplini ile Teknik Basım appeared first on Matbaa Teknik.

KBA AR-DataGlass – Wow Efekti Garantili Video

KBA Değişiyor – Video

Heidelberg Ambalajın Geleceğine Destek Oluyor

$
0
0

Heidelberg 8 Kasım’da büyük kapsamlı bir Info Day daha gerçekleştirdi. 200’ün üzerinde matbaacının ağırlandığı ve ambalaj odaklı toplantı Heidelberg’in Wiesloch-Walldorf tesislerinde Hall 11’de gerçekleştirdi. Heidelberg bu toplantı ve şov ile ambalaj endüstrisine bağlılığını gösterdi.

Ambalajın baskı öncesinden, baskı yönetimine, konvansiyonelden dijitale, şekilli kesimden katla yapıştırmaya kadar uzanan her aşamasında uçtan uca çözüm sunan Heidelberg’in müşterileri için etkileyici bir şov ve öğrenme günü olarak tamamlanan Packaging Info Day etkinliğine paralel 50 gazeteci için de iki gün süren bir Ambalaj Basın Turu yapıldı. Tümüne ilişkin notlarımıza geçmeden önce Heidelberg’in ambalaj endüstrisine bakışını aktaralım.

Ambalaj sektörünün en önemli tedarikçisi olan Heidelberg’in sunduğu geniş ürün ve hizmet yelpazesi, sektörün bütün üyeleri tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bağımsız baskı makineleri kullanan bağımsız karton üreticilerinden, endüstriyel ölçekte en büyük küresel ambalaj gruplarının işletme odaklı ihtiyaçlarını karşılayabilen üreticilere kadar tüm üyeler bunları kullanmaktan memnun.

Bu da, işlerin mümkün olduğunca hızlı ve doğru şekilde yürütülmesi için iş akışlarının sağlanması gerektiği anlamına geliyor. Sonlandırması yapılmış basılı tabakalar kesim ve kırım işlemlerinden geçirilerek zaman kaybedilmeden katlama yapıştırmaya yönlendiriliyor. Baskı için tam otomatiğe mümkün olduğunca yakın baskı makineleri sunuluyor. Baskı makineleri ile aynı formatları kullanan ve bu nedenle de mevut üretim iş akışlarına ve ekipmanlarına uyum sağlayan dijital baskı çözümleri ortaya çıkıyor. Ve tüm bunlar, müşterilerin yeni gelişme alanlarında kâr paylarını maksimize etmesine, mümkün olması durumunda tabaka başına en düşük maliyetle üretim yapılmasına ve tüm bunların sıfır hatayla gerçekleştirilmesine olanak sağlanması anlamına geliyor.

Ambalaj matbaaları için Peak Performance – Zirve Performans

Peak Performance Speedmaster XL 106’nın 2004 yılında piyasaya sürülmesi Heidelberg’in ambalaj alanındaki konumunu önemli ölçüde etkiledi ve 2008 yılında, B2 ve B1 makinelerindeki ile aynı gelişmiş XL mühendisliğini kullanan VLF formatlarının piyasaya sürülmesi ile birlikte önemli bir dönüm noktasına ulaşıldı. Büyük ambalaj gruplarının Heidelberg’in sunabildiklerini çok ciddi bir şekilde incelemesi gerekti ve siparişlerinin üretiminde kullanılan, şimdiye kadar inşa edilmiş en gelişmiş ve çok yönlü baskı makinelerinden bazılarını izlediler. Heidelberg’in ambalaj alanındaki varlığı, 20 yılı aşkın süre önce ilk gerçek karton baskı makinesi Speedmaster CD 102’nin piyasaya çıkışı ile başladı. Bir taraftan XL teknolojisinin 102 platformuna aktarılması, bir taraftan da VLF’nin lansmanı Heidelberg’i, tüm dünyadaki ambalaj matbaalarına ofset baskı makine tedarik edilmesinde lider konuma getirdi.

Baskı sonrası şimdiye kadarki en iyi durumda

Heidelberg müşterilerinin ihtiyaçlarına göre şekilli kesicilerin ve katlama yapıştırmaların üretilmesi amacıyla Masterwork ile anlaşma yaptı. Çünkü Masterwork yaldız baskı ve şekilli kesim makinelerinin Çin’de önde gelen üreticisi ve kalitesinden şüphe edilmediği için bu büyük ülkede tütün ambalaj piyasasında yüksek paya sahip. Ve Heidelberg’in sattığı Diana Eye adlı yüksek hızlı denetleme sisteminde bir karton tabakanın kalitesini görsel olarak kontrol eden bağımsız bir ünite veya Diana karton yapıştırma hattının bir parçası olarak kullanılabilecek en eksiksiz sistem bulunuyor.

Böylece, raflara kadar ulaşan ambalajın mutlak bütünlüğü için markaların ihtiyaçları ile işlerin daha hızlı ve daha küçük miktarlarda dönmesi ihtiyacı arasında mükemmel uyum sağlanıyor. Raf etkisini en yüksek düzeye çıkarmak amacıyla ambalaj tasarımları sık sık değişiyor ve bununla birlikte markalarla perakendecilerin anlaşma yaptığı SKU’ların (Stok Tutma Birimleri) sayısında da hızlı bir artış yaşanıyor. Bir süpermarket ürününün raf ömrü kısa olduğu için, maliyeti ve kalitesi kadar piyasaya ulaşma hızı da çok önem taşıyor.

Prinect iş akışlı akıllı matbaa

Heidelberg’in işletme zekası platformu Prinect, başlangıçtaki müşteri bağlılığı prosesinden gerçek zamanlı verilerin ortaya koyulmasına kadar her aşamada kullanmak için dijitalleştirilmiş bir alt yapı sunuyor. Bu da, endüstride öncü renk yönetim araçlarında marka sürekliliğinden Smart BI’deki performans raporlama göstergelerine kadar organizasyonunun her adımında şeffaflık sağlıyor.

Heidelberg için bu konudan sorumlu olan Prinect Genel Müdürü Anthony Thirlby, “Sıfır Hatalı Ambalaj yukarı akış operasyonları ile olduğu kadar aşağı akış operasyonları ile de ilgili olmalı”, diyor. Bu, sürekliliğin sağlanması için tekrar edilebilir bir proses oluşturmakla ilgili bir durum. Müşterinin ERP sistemi ile bağlantılı olan bu proses, siparişleri matbaanın iş akışına otomatik olarak kabul ediyor ve verileri kendi işletme yönetim sistemlerine, kendi müşterilerine ve Heidelberg’e geri gönderiyor. Industry 4.0 işte bunu sağlıyor.

Heidelberg, bu veriler sayesinde ne zaman bakım yapılması gerektiğini tahmin edebiliyor. Böylece, parçaların değiştirilmesi esnasında duraklamalar için bir planlama yapılarak işleyişin durması en aza indiriliyor. Heidelberg ayrıca ekipmanın performansını da değerlendiriyor ve iyileştirilecek alanları belirliyor. Performance Plus paketi olarak sunulan bir program her eğitimle ilgili her türlü boşluğu dolduruyor, kötü alışkanlıkları ortadan kaldırıyor ve baskı makineleri ile diğer proseslerin üretkenliğini arttırıyor.

Üretkenlik en yüksek düzeye çıkarılıyor, fireler en aza indiriliyor

Tabaka Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Rainer Wolf, bir karton baskı makinesinin en yüksek performansta çalışması durumunda bir yılda 83 milyon iyi B1 tabaka üretebildiğini belirtti ve sözlerine öyle devam etti: “İstisnai bir durum olmakla birlikte, yılda 40 milyon tabakadan fazla üretim yapan 180 adet Heidelberg kurulumu bulunuyor. Formatı ne olursa olsun, üretimdeki tabaka sayısı her zaman diğer makinelerden daha fazla oluyor.”

Bu üretkenlik seviyesi, her türlü rekabette tabaka başına maliyetin en düşük düzeyde olmasına neden oluyor. Intellistart 2, Inpress Control, Analyze Point ve Inspection Control 2 gibi işlevler üretkenliği en yüksek düzeye çıkarmak ve atıkları en aza indirmek için bir araya getiriliyor. Heidelberg drupa’da, eş zamanlı silindir ve mürekkep merdane yıkaması yaparak, temizlik süresini yarı yarıya kısaltan Hycolor MultiDrive’ı tanıttı. Bu sayede karton matbaalarının iş değişimleri esnasında sıklıkla yaptığı renkler arası geçişlerde zamandan tasarruf sağlanıyor. Hycolor MultiDrive patentli Itellistart 2 ile kontrollü operasyonları birleştiriyor ve böylece makine temizliği için gereken süreyi %50 kısaltıyor.

Fark sağlayanın, yapabildikleri şeyler olduğu felsefesini benimsediklerini belirten Thirlby sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir süreç ve hataların yapılabildiği insan müdahalesi azaltılıyor. Algoritmalarda bir müşterinin ihtiyaçlarının neler olduğunu ve bunlara ne zaman ihtiyaç duyduğu hesaba katılmalı. Böylece, maksimum verimlilik için ne zaman ve nasıl üretim yapılacağı konusundaki kararlara yön verilebilir. Bu da sıralamada aynı katronu kullanan veya aynı renk ön ayarına sahip işlerin (müşteri siparişine uygun veya alındığı gibi olacak şekilde değil) sürdürülmesi anlamına gelebilir.”

Heidelberg, ön arka baskı, inline yaldız ve laklamanın yanı sıra spot renkler gibi geniş seçeneklere sahip 18 adet Speedmaster XL 106 ünitesi teslimatı yaptığında, işlevsiz iş hazırlık bu tür bir makinenin çalışmasının ekonomik olmasını önlüyor. İş hazırlığının hızlı olması ve 18 bin tabaka/saatte çalışması gerekiyor;  İskoçya’daki WestRock – MPS’de birkaç yıl önce 17 üniteli bir makinenin yanına kurulum yapıldı.

Her gün müşterinin odak noktasının anlaşılması gerektiğini belirten Thirlby sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum karar alma sürecine de yön verecek. Böylece bir matbaacı iki yerine bir makineyle, bir diğeri 18 üniteli makineyle, bir üçüncüsü bir B2 Anicolor 75 ile (toner bazlı makinelerin çok zorlu müşterilerin ihtiyaç duyduğu özel renkler elde etmede zorluklarla karşılaştığı kısa tirajlı ilaç sanayii için olan işler için çok popüler) ve bir dördüncüsü ise bir Primefire 106 ile işini halledebilir.

Primefire 106 ile endüstriyel dijital baskı

drupa 2016’da tanıtılan B1 inkjet baskı makinesi olan Primefire 106 Heidelberg’e ek bir nitelik kazandırıyor. Cihaz, Fujifilm ve Heidelberg tarafında ortak geliştirilen bir inkjet sistemi kullanarak 1200 x 1200 dpi çözünürlükte neredeyse tüm Pantone spektrumu kapsayan yedi renk ile baskı yapıyor ve Swiss Ordinance sertifikalı mürekkepleri sayesinde gıda ambalajlarının üretilmesine imkan sağlıyor.

Saatte 2 bin 500 tabaka ile başlayan ve yakında kullanılmaya başlanacak üretkenlik moduyla 4 bin tabakaya ulaşacak olan Primefire 106, sağlamlığı ve üretim zamanı sayesinde duraklamadan ayda 1,5 milyon adede kadar dijital basılmış tabaka üretimi yapabilir.

Dijital baskının ambalaj matbaalarına sunduğu büyüme fırsatlarının sonsuz olduğunu belirten Heidelberg Dijital Baskı Başkanı Montserrat Peidro-Insa, sözlerine şöyle devam etti: “Dijital işletmenizi büyütmek için mevcut ürünlerinize kişiselleştirme veya güvenlik özellikleri ekleyebilir, böylece markalarınız için yeni seçenekler sunabilir ya da kısa tirajlarınızın kârlığını arttırabilirsiniz. Ama hangisini seçerseniz seçin, endüstriyel düzeyde üretim yapmak için yeteri kadar sağlam olan bir baskı teknolojisine güvenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, dijital baskı sadece tek bir niş uygulama ile sınırlı olacaktır.” 

Biraz aşağıda detaylandıracağımız mevcut kurulumun dışında pek çok başka firma da Primefire 106 ünitelerini çoktan rezerve etti. Bunların arasında, her kutuda eşi olmayan bir kod kullanarak dijital baskıyla ilaçların izlenebilmesini sağlayacak bir farmasötik uzmanı olan August Faller da bulunuyor.

Ve uygulamalar bunların çok ötesine geçiyor. Markaların ve perakendecilerin maliyetlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Böylece stok seviyeleri hiç olmadığı kadar denetleniyor. Yüksek hacimli baskı yapmak israf etmek anlamına geliyor. Tasarım veya mevzuat değişikliği nedeniyle güncelliğini yitirmiş kullanılmamış kutuların geri dönüştürülmesi gerekiyor. Primefire 106 ise tüm bu sıkıntıların aşılması için önemli bir araç.

Packaging Info Day’den notlar

8 Kasım tarihinde gerçekleşen etkinlik yukarıda belirttiğimiz gibi basın ve müşteriler için iki ayrı koldan sürdü ve bizim için devam eden 9 Kasım gününde de devam ederek üç ülkede üç matbaa ziyareti ile tam bir çeşitlilik ve gezginlik duygusu yaşattı.

8 Kasım’da açılışın ardından basının odak noktasında Primefire 106 vardı. Heidelberg kullanıcıları ofset baskı ve baskı sonrası çözümlerinin demolarını izlerken Primefire üretim hattı bizim için açıldı. Elbette resim çekilmesine müsaade edilmedi ancak şu anda bu makinenin satılması hususunda çok ağırbaşlı davranan Heidelberg’in hattında açıklanmayan mevcut siparişler ve projeler için 7 adet Primefire’ın üretimde olduğunu söyleyebiliriz.

Hall 11’e dönelim. 200’ün üzerinde matbaacının içinde Türkiye’den de altı matbaacı bulunuyordu. Sade Ofset – Murat Demir, S Basım – Fatih Uğurluoğlu, Ateşler Ambalaj – Nesim Samuel Levi, Kutay Ambalaj – Derya Başay, Hamle Matbaacılık – Cenk Osman Özdemir ve Kılıçaslan Ambalaj – Seyfettin Kılıçaslan. Yapılan demolar ise

Karmaşık in line uygulamalar için XL 106 + LYYL ve soğuk yaldız ofset baskı çözümü

Farma üretimi için Anicolor 2 çok renkli iş akışı ile Speedmaster XL 75-8+LYYL

1,5 mm üzeri kartonlara direkt baskı yapabilen XL 145-6+L

Promatrix 106 FC – Diana Eye donanımlı

Promatrix 106 CSB

Heidelberg Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Plenz, ambalaj baskısındaki değişime ve taleplere dikkat çekti. Plenz, değişimleri ve değişimleri oluşturan talepleri altı maddede sıralıyordu:

  • Basılı ürünlerin doğasının değişimi, varyasyondaki artış ve baskının işlevselliği, talep kişiselleştirilmiş ürünlerden geliyor.
  • Maliyet baskısı, büyümeyi koruma, ambalaj başına düşen maliyetin daha düşük olma talebi
  • Baskı uzunlukları, baskıyı daha alakalı ve vaktinde yapabilmek için daha fazla versiyon olması, kısa tirajlı ve kişiselleştirilmiş baskıların daha ekonomik üretimi talebi
  • Otomasyon, maliyet verimliliğini daha yukarı çekmek zaman kaybını azaltmak için kontrollü ve özerk baskı talebi
  • Atıkları azaltamak için gelen çevresel ve sürdürülebilirlik baskısı
  • İstikrarlı sonuçlara ulaşabilecek globalleşme

Bu trend ve beklentiler çerçevesinde Heidelberg’in yolunu özetleyen Plenz, iş akışını düzenleyerek üretimde maksimum verimliliği getirecek olan Prinect ile akıllı matbaayı, yeni jenerasyon Speedmaster baskı çözümlerini;

Speedmaster XL 75 Anicolor

Speedmaster XL 75

Speedmaster CX 102 and XL 106 ve

Speedmaster XL 145 and XL 162 ‘yi öne çıkarırken bu yeni jenerasyonun patently baskı masası Intellistart 2’yi ön plana çıkarıyordu.

“Zihniyetimizi tamamen değiştirmeliyiz” diyen Heidelberg “Push to Stop” teknolojisini ortaya koymuştu. Plenz bu teknolojiyi içeren globalde 300 den fazla makine kurulumu yapıldığını söylüyor. 9 Kasım’da gezdiğimiz Acket Matbaası bu yatırımı ile verimliliğini %20 artırmış. Matbaanın sahibi olan Tom Acket, bir diğer tedarikçiden aldığımız eski makinemizle karşılaştırdığımızda verimliliğimizi %20 artırdık diyor ve ekliyor: “Böylelikle gelecek için olabilecek en uygun biçimde hazırız.”

Plenz’in sıralamasında Primefire 106 önce geliyordu ancak onu ötelemeye devam ederek Heidelberg’in Masterwork işbirliği ile sunduğu şekilli kesim ve yaldız baskı çözümlerine ve diğer baskı sonrası tekliflerine kısaca değinelim:

Şekilli kesim makineleri

Easymatrix 106C ve 106 CS

Promatrix 106CS  ve 106 CSB

Powermatrix 106CSB (Mayıs 2018)

Promatrix 145CSB (Ağustos 2018)

Sıcak yaldız makineleri

Easymatrix 106FC

Promatrix 106FC

Duopress 2100FCS ve 2100FCSB

Baskı denetleme sistemleri

Diana Eye 42 ve Diana Eye 55

Katlama yapıştırma makineleri

Diana Easy 85 ve 115

Diana Smart 55, 80 ve 115

Diana X80 ve X115

Bu çözümler içinde verimliliği ve yüksek üretim imkanı ile Plenz’in gündemindeki çözüm ise Powermatrix 106CSB idi. Kaliteden ödün vermeden istikrarlı yüksek üretim kapasitesi getiren Powermatrix 106CSB, 1,8 metre standart yükseklik, durmaksızın çalışmayı sağlayan besleme ve çıkış üniteleri, optik kontrol sistemi, hızlı ayar ve iş değişimi ile yüksek ve orta  tirajlı ambalaj üretiminde ve maksimum sürat mümkün olduğunca az insan hatası ve mükemmel bir zaman kazancı sunuyor.

Ve nihayet Primefire 106

Yazının başında da belirttiğimiz gibi gerçek odak konumuz Primefire 106 idi. Hatırlayacaksınız Heidelberg bu makinesi ilk kez drupa 2016’da tanıttı. Önceleri ticari baskı –yaşasın 70×100 dijital geliyor diyerek heveslendiren Primefire 106 tamamen karton baskısına odaklı ve tabii olarak Heidelberg’in ambalaj baskısına olan ilgisinin de ispatı. Primefire’a başlamadan önce hatırlayalım Heidelberg dijital baskı makine portföyüne …fire serisi haline getirirken neler sunmuştu:

Versafire: Ricoh ile Heidelberg ortaklığından gelen bu iki makinelik seri toner bazlı tabaka beslemeli dijital baskılar için sunulan çözümler. Türkiye’de de sessiz ve derinden bir hareketle kendine yer edinen Versafire baskı altı malzeme zenginliği yanı sıra belki de en önemli nokta olarak Prinect ile tüm ağa bağlanabilir olması ile matbaacılar için oldukça cazip bir teklif olmuştu, halen de öyle.

Labelfire: Son olarak geçtiğimiz Eylül ayında Labelexpo Europe fuarında karşımıza çıkan bu hibrid UV inkjet makine tabii ki arkasında Fuji baskı kafalarının getirdiği baskı kalitesi ile etiket sektöründe önemli başarılar kazanan ve kazandıracak olan bir çözüm. Özellikle mevcut Gallus kullanıcılarını cezbetmeye devam ediyor.

Omnifire: Müjdemi isterim. Yeni bir baskı alanımız daha oldu. Direct2Shape. Yani nesneler üzerine direkt baskı yapma metodu olarak sunulan bu baskı yöntemi matbaalardan daha ziyade inkjet ile ilgilenen belki biraz promosyon ya da biraz daha endüstriyel baskı alanına hitap etmekle birlikte hazır ürüne baskı yapmak fikri çok cazip. Omnifire çözümü de bu alanda oldukça iddialı görünüyor.

Son olarak Primefire 106’a tekrar dönelim. Primefire 106 her tür karton kutu üretiminin yanı sıra takvim, poster, kartlar ve kitap kapakları için de kullanılabilir ve kullanılmakta. 75 x 106 cm ölçüde, tabaka başına kontrollü 12 milyar damlacık püskürterek baskı yapan Primefire170 – 450 gram kartonlara ya da başka bir deyişle 0,2 – 0,6 mm kalınlıktaki kartonlara baskı yapıyor. Düşük migrasyon gerektiren işler için su bazlı inkjet mürekkebi ile uygun olan ve bunu İsviçre regülasyonlarına ya da kurallarına göre kanıtlayan bu inkjet baskı makinesi 7 renkli ve Pantone renk gamutunun %95’ini sağlayabiliyor.

İlk baskısını 2016 Şubat’ında yapan (şanslıyız ki oradaydık) ilk beta kurulumunu bu yılbaşında MPS Multi Packaging Solution matbaasında yapan ve ikinci beta matbaası bu yıl sonunda Colordruck Baiersbronn olacak olan Primefire’ın ilk kullanıcısı MPS, 8 Kasım’da ulaştığımız bir matbaaydı. Bizi karşılayan Steffen Schnizer’ın anlattıklarından ve matbaadaki turumuzdan aldığımız notlar şöyle:

Her şeyden önce Primefire ile ilgili anahtar nokta, ofset ile aynı ölçülerde aynı konvansiyonel sonlandırmaya uygun biçimde işleri kişiselleştirme ve özelleştirme ile üretebilmek. Primefire’dan çıkan her ürün birbirinden farklı olacak ama aynı kutunun ofsette basılmış olanları ile aynı teknik ölçülere sahip olacak. Böylelikle dijital karton baskısı farklı bir baskı üretim alanı olmak yerine bu matbaada ofset ile tam kombinasyon sağlamak için kullanılıyor. Primefire ile mikrotext basılabiliyor. Değişken imaj kombinasyonları yapılabiliyor. Barkodlar ya da diğer güvenlik baskıları her bir tabaka için basılabilir.

Schnizer, “Dijital baskı bizim işimizin sadece bir parçası. Bütünü değil. Çünkü sadece dijital her biri birbirinden farklı karton tabakalar basmak yeterli değil. Bu bir tedarik zinciri yönetimi. Siparişin alınmasından lojistiğe kadar tüm süreci kontrol altında tutmalıyız. Bunu da Heidelberg’in yardımıyla yapabiliyoruz. Primefire bize kısa tiraj işlerimizi basma imkanı veriyor. (Tirajda konvansiyonel ve dijital karton baskı arasında kırılma noktası 2 bin 500 tabaka olarak veriliyor). Farklılaşma sağlıyor, müşterilerimize yeni fırsatlar sunma imkanı getiriyor”, diyor ve ekliyor:

“MPS büyük bir gurubun parçası ve inanıyorum ki bu tecrübenin ardından diğer üretim alanlarını da aynı yatırım yapılacak. Ne zaman, kaç tane ve hangi ülkeye bilmiyorum ama yapılacağına inanıyorum.”

İki matbaa iki ayrı hikaye

9 Kasım’da gezdiğimiz iki matbaa ile özetimizi tamamlayalım. Hollanda’da bulunan Acket drukkerij kartonnage b.v. bir aile şirketi. Öyle böyle değil ciddi bir tarihi var. Kuruluşu 1882, Matbaanın üretim yaptığı alanlar pirinç ve kahve gibi gıda üreticileri ve gıda dışı üreticiler. Haliyle üretimleri de gıda için karton kutular ve gıda dışı karton ürünler. Matbaanın makine parkında dört adet Heidelberg ofset bulunuyor:

Heidelberg Speedmaster XL 106 (6 renkli çift lak üniteli ve lojistik ekipmanları)

Heidelberg Speedmaster XL 106 (6 artı lak ve lojistik ekipmanları)

Heidelberg Speedmaster XL 105 (6 artı lak)

Heidelberg 102 (2 renk UV baskı ve UV lak)

Uzun bir baskı sonrası makine portföyü mevcut. Aralarında iki adet şekilli kesim ve dört katlama yapıştırma ve pencere makineleri var. Matbaanın yöneticisi Tom Ackett, yukarıdaki yorumunda geçtiği gibi Pust to Stop teknolojisi yatırımcılarından biri. Matbaanın verimliliğini artırdıklarını ve bunu Heidelberg sayesinde yaptıklarını anlatıyor. Baştan aşağı beyaz tulum ve güvenlik ayakkabıları ile girebildiğimiz matbaada ilk dikkat çeken oloğanüstü düzen ve tertip.

Basılı işler sevkiyata paletler üzerinde hediye paketleri gibi düzenlenmişler. Tam otomasyon ile besleme ve çıkış ünitelerinde ağır indir bindir işleri yok. Hani bazen Türkiye’deki bazı büyük matbaalarımız için laboratuvar gibi deriz ya bu matbaada tam bir laboratuvar. Resimlere bakınca zaten göreceksiniz.

İkinci matbaa ise Smart Packaging Solutions NV. Belçika Meer’de bulunan matbaa tam bir lojistik merkezi gibi. 1992’de kurulan matbaa 2008’de VPK Packaging Group tarafından satın alınmış. Üç ayrı üretim noktasından biri. Bu Matbaa da Heidelberg kullanıcısı. Önceki yatırımları ile kıyaslama yaparak Heidelberg ile %25 daha verimli bir çalışma grafiği yakalandıklarını anlatıyorlar. İlk yatırım da bu arada üretime devam etmekte. Heidelberg 162 XL-5+Lak yatırımı yapan matbaayı ilginç kılan da bu yatırım. Çünkü Smart Packaging Solutions NV., olukluya rakip meyve sebze kasaları üretiyor ve bu kasaları çok sert kartonlara direkt basıyor. 1.6 mm kalınlıktaki sert kartonlara. Bir yüzü beyaz kartonlar daha albenili kutular üretme imkanı sağlıyor. Yüksek ve orta tirajlarda oluklunun pre-print yani ön baskı sonra sıvama  yani flekso + oluklu hattı yatırımını gereksiz kılıyor.

Son söz

Ambalaj herkesin kabulü ile şu aralar matbaa sektörünün can damarı. Öyle olmaya da devam edecek. Ambalaj dediğiniz zaman ise 0,2 mm’den 1,6 mm’ye kadar bok farklı bir çok baskı altı malzemesinin ofset teknolojisi kullanılarak basılması demek. Bu noktada otomasyon büyük önem kazanıyor. Yani sürecin yönetilmesi. Ambalaj popülerliğinin yanı sıra maliyet baskısının da en üst düzeyde olduğu bir alan. Bu sebeple üretim mümkün olduğunca yüksek otomasyonla ve mümkün olduğunca düşük fire ile yapılmalı. Baskının öncesinden sonrasına tam bir bütünlük arz etmeli. Dijital de bu sürecin önemli bir parçası. Parçası kelimesinin altını tekrar çizerek ambalaj baskısı için makine üreticilerinin de büyük bir rekabet yaşadıklarını belirtmek lazım. Özellikle ülkemizde. Çünkü biz de toplam üretim maliyeti yerine ilk yatırım maliyetleri biraz daha ön plana çıkıyor. Yukarıda uzun uzun yazdığımız iki günlük turun sonunda Heidelberg’in bu alanda uçtan uca her anlamda hazır olduğunu ve başlıkta da belirtildiği gibi Ambalajın Geleceğine Destek Olduğunu bir kez daha gördük ve yazdık.

 

#Heidelberg #HeidelbergerDruckMaschinenAG #Ambalaj #Matbaa #Baski #Offset #Karton #KartonBaski #MPS #Acket #SmartPackagingSolutions #MultiPackagingSolutions #Primefire #SpeedMaster #Oluklu #FoldingCarton #MuratDemir #HakanHondu #PushToStop #Prinect #DianaEye #Masterwork #MK #DieCutting #KatlamaYapistirma #FoldingGluing #Wiesloch #Hall11 #Print #Packaging

The post Heidelberg Ambalajın Geleceğine Destek Oluyor appeared first on Matbaa Teknik.

Viewing all 78 articles
Browse latest View live