İstanbul Üniversitesi tarafından organize edilen 5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu 4 – 5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplamda 435 katılımcının takip ettiği sempozyum matbaa eğitimi alanında sunulan bildirilerin üst düzey teknik içerikleri ve çağrılı konuşmacıların kattıkları değer ile başarılı bir sempozyum olarak kayıtlara geçti.
Sempozyumun ilk gün toplantıları Açılış programının ardından İstanbul Üniversitesi’nin kalbe dokunan tarihi atmosferi içinde Üniversite Merkez kampüsü içinde yer alan Doktora salonunda gerçekleştirildi. Açılış törenini takiben Rektörlük binası içindeki tarihi salonlarda gerçekleştirilen tur ve Osmanlı mirası odalar ve mobilyalar en az Sempozyum kadar ilgimizi çekti ve zihnimize kazındı. Bu sebeple burada zikretmek istedik.
Sempozyumun ikinci günü ise aynı tarihlerde devam eden 22nci Avrasya Ambalaj Fuarı ile eş zamanlı olarak ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz ve Marmara Salonlarında yapıldı.
Sempozyum açılışı
Sempozyumun açılışına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof Dr. Erdoğan Köse, ESD Başkanı Aydın Okay, BASEV Başkanı Sermet Tolan, Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz açılış konuşmaları ile katılırken Sempozyum Düzenleme Kurulundan Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Doç.Dr. Candan CENGİZ DEDELİOĞLU İstanbul Arel Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri Program Sorumlusu Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK’in yanı sıra farklı üniversitelerin baskı teknolojileri öğretim üyeleri hazır bulundular. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Erdoğan Köse 2003 yılında ilk gerçekleştirilen sempozyumun 5ncisinde ana temanın basım sektörünün disiplinler arası ilişkisi, etkisi ve yeri olarak belinlendiğini, söyledi. Tanıtım çalışmaların ardından gelen 74 özetin 52’sinin kabul edildiğini, dördünün ise iptal edildiğini söyleyen Köse, iki gün boyunca 10 oturumda gerçekleştirileceğini ve 12 adet de poster sunum yapılacağı bilgisini verdi. Köse, kısa konuşmasını sempozyumun sektörün hak ettiği değeri alabilmesine bir vesile olması temennisi ile tamamladı ve sözü ESD Başkanı Aydın Okay’a bıraktı. Okay konuşmasında “Sempozyumun değerli bir organizasyon olduğunu ve sektörün probleminin teknoloji değil yetişmiş eleman olduğuna” dikkat çekti. Bilahare konuşması için sahneye çıkan BASEV Başkanı Sermet Tolan ise “bilgiyi deneme yanılma yolu ile bulmanın pahalı bir yol olduğunu, bu yolu kullanarak bugünkü bilgi ve tecrübeye ulaşmış biri olarak eğitimini alarak bu işi yapmış olmayı tercih ettiğini”, söyledi. Tolan, sözlerini şöyle sürdürdü:
![ist_uni_sempozyum]()
Çıtayı yükseltmek teknolojiyi geliştirmek
“Benim matbaa işine başladığım yıllarda daha fazla mekanik teknolojiler kullanıldığı için işimiz daha kolaydı. Bugün ise çok daha zor. Biz hep kendimiz mavi ve beyaz yakalılarımızı yetiştirmek zorunda kaldık. Halbuki ihtiyacımız bu değerli hocalarımızın yetiştirdiği nitelikli insanlardır. BU konuda Meslek Liselerine de büyük rol düşmektedir. Dünyayı okuyabilen, teknolojiyi tanıyan işini bir adım öteye taşıyabilecek elemanlar; hatta hazır teknolojiyi kullanmak yerine oyunu kuran yeni teknolojileri geliştirecek elemanlara ihtiyacımız var. İstanbul Üniversite’sinin bu kıymetli Sempozyum’u ile BASEV kongresinin arasındaki en önemli fark da budur. Biz BASEV olarak teknolojiyi yönetmeye yönelik bir etkinlik yapıyoruz. Oysa bu sempozyum teknolojinin geliştirilmesini yönelik bir organizasyon ve birbirimizi heyecanlandırmak, motive etmek ve çıtayı biraz daha yükseltmek için bu etkinlik çok kıymetli buluyorum.”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mahmut Ak ise açılış konuşmasında sempozyumun önemine dikkat çekti. “Yayın hayatının bu kadar geliştiği bir dönemde bu sempozyumun sadece dört kez yapılmış olması bizim eksikliğimizdir. Bu sebeple Erdoğan Hoca’yı kutluyorum” diyen Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bilgi havuzunu oluşturmak bizim işimiz
“Üniversitelerimizde sadece teknolojiyi öğretmiyoruz. Üniversite Sanayii işbirliğine çok önem veriyoruz. Belli ki bir bilgi havuzuna ihtiyaç var. Bu bilgiyi oluşturmak ve sektöre kazandırmak bizim işimiz. Bu bilgi sadece sanayii de kullanılarak bir ürüne dönüştürülebilir. İşbirliği de bu noktada başlar. İstanbul Üniversitesi olarak 811 branşta diploma programımız var. Dinamik bir yapıyı sağlayan konular önceliğimizdir. Türkiye’nin en çok patent başvurusu yapan üniversiteyiz. Geçtiğimiz sene 73 başvuru yaptık. BU sene ise sadece Haziran’a kadar yapılan başvuru sayısı 96. Ancak amacımız sadece patent almak değil. Bu patentleri sanayiye adapte etme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Üniversite öğrencilerimize ikinci üniversite okuma imkanını açık öğretimle ve sınavsız olarak sunuyoruz. Mesleklerini sürdüren profesyoneller sürekli eğitim ile ikinci üniversite ile eğitimlerini sürdürebilirler. Bunu matbaa alanında da yapabiliriz. Böylelikle bu alanda da yetişmiş eleman konusuna destek vermeyi ve sanayi ile işbirliğimizi geliştirme imkanlarımız mevcut. Bütün bu çalışmaların parçalarından biri olarak gerçekleşen 5nci Uluslar arası Matbaa Teknolojileri Sempozyumunun tüm eğitimci ve öğrencilerimiz ile sektöre faydalar sağlamasını dilerim.”
Sözlü ve poster bildiriler ve davetli konuşmacılar
5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sonuç Bildirgesinde 36’sı sözlü 13’ü poster olarak sunulduğu belirtilen bildirilerin yanı sıra çağrılı konuşmacıların sunumları da yer aldı. Bu sunumlar arasında TOYO Matbaa Mürekkepleri Başkanı Koji Wada, TOYO INK’in geliştirme politikaları, gıda ambalajı, su bazlı mürekkepler, rotogravure ve flekso mürekkepleri başlıklı sunumu, GMG şirketinden Mustafa DİLEK, Renk Yönetiminde Multirenk Sistemlerine Bakış sunumu ve ikinci olarak Yeni FOGRA Standartizasyonu FOGRA 51 & 52 Hakkında Tanıtım sunumu, Çözüm Danışmanlık’tan Hakan Çelik, Basım Endüstrisi – Yeni ISO 12647-2 / 2013 Standartlarında Yapılan Güncel Değişiklikler sunumu, ASD’den Emre ERDOĞAN Sektörde 25. Yıl: Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) sunumu bulunuyordu. Sözlü ve poster bildirilerin tam listesi yazımızın ekinde yer almıştır. Bildirilerin altında bold yazılmış olan isimler bildirileri sunan kişilerdir.
Sponsorlar ve Sonuç bildirgesi
Sempozyumun sponsorları arasında Reed TÜYAP Fuarcılık A.Ş, Türev Matbaa Malzemeleri, Matbaacılar Federasyonu yer alırken Gala Yemeği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sütlüce’de bulunan MiniaTürk tesisleri seçildi. Büyükşehir Belediyesi kongre öncesinde ve süresince İstanbul’daki üst geçitler ile otobüs durak bilboardlarında ve metrobüs içi reklamlarında kongrenin tanıtımını üstlendi. Kongrenin bildiri kitabı Aralık ayında yayınlanacak. Kitabın kağıt sponsorluğu UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından üstlenilirken Kitap baskısı sponsorluğu ise Konya Bahçıvanlar Basım Sanayi A.Ş tarafından üstlenildi.
![ist_uni_TUYAP]()
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Erdoğan Köse, Sonuç Bildirgesinde şu bilgilere yer verildiğini, söyledi:
“4-5 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Doktora Salonunda eş zamanlı gerçekleştirilen 5. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumunda, basım sektörünün disiplinler arası konumunu ortaya koymak adına; iş sağlığı güvenliği, mavi yakalı çalışanların durumu, alternatif eğitim programları, grafik tasarım ve kültürel etkisi, bilinçaltı uygulamalar, alan ile ilgili eğitim mezunlarının izlenmesi, baskı altı malzemeleri, baskı, baskıda kalite, renk yönetimi, ambalaj ve tüketici davranışları ve basım sektöründe müşteri yönetimi konularında bildiriler sözlü ve poster olarak sunulmuştur. Sempozyuma, belirtilen konularla ilgili 74 bildiri özeti gönderilmiştir. Bilim Kurulu tarafından, çift körleme yöntemiyle yapılan değerlendirme sonucunda 49 bildiri kabul edilmiştir. Bildirilerin 36’sı sözlü sunum olarak kabul edilirken, 13’ü ise poster bildiri olarak kabul edilmiştir. Kabul edilen bildiriler Türkiye, Rusya ve Hindistan ülkelerinin bilim insanlarınca hazırlanarak sunulmuştur.
Sempozyum kapsamında 5 çağrılı konuşmacı olup, çağrılı konuşmacılar renk yönetim süreçleri, basım sektörüne yönelik ISO standartları, ve mürekkep üretiminin kalite süreçleri ile ilgili konularda sunum gerçekleştirmişlerdir.
Sempozyumda, ortaöğretim ve yükseköğretimde eğitim faaliyetlerini yürüten öğretmen ve akademisyenler, lisansüstü eğitim alan öğrenciler, sektör işverenleri ve çalışanları bildirileri ile ya da dinleyici olarak katılmışlardır. Sempozyumun birinci gününe 200 kişi katılırken, ikinci gününe ise iki salonda toplamda 235 kişi katılmıştır.
Sempozyum kapsamında sunulan sözel ve poster bildiriler genel olarak değerlendirildiğinde;
Yüksek öğretim düzeyinde sektörle ilgili eğitim veren kurumlarda staj ve ders uygulamalarında alternatif yöntemlerin ve projelerin hazırlanması zorunluluk hale gelmiştir. Bilinçaltı reklamlarının insanlar üzerinde, yönlendirici ve davranış geliştirici etkileri bulunmaktadır. Sanat eserleri ve sanat eserlerinin çoğaltılabilirliğinde serigrafi baskı önemli bir yere sahiptir. Alan ile ilgili mezunların mezuniyet sonrasında edindikleri tecrübeleri ile mesleği öğrencilik zamanlarına göre daha pozitif değerlendirildikleri görülmüştür. Çeşitli özelliklerdeki baskı altı malzemelerinin geliştirilmesi gündemde olup yapılan denemelerde olumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Önlisans düzeyinde gerçekleştirilen basım sektörüne yönelik eğitimlerde ders içeriklerinin uygun olmadığı ortaya çıkmış olup yeniden gözden geçirilmesi zorunluluk haline almıştır. Reçetesiz ilaç ambalajlarının tasarımlarında belirli bir standardın olmadığı tespit edilmiştir. Basım sektörünün yaygın güvenliği konusundaki tedbirlerinin yeterli olmadığı ve sektörün bu konuda bilgilendirmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Basım işletmelerinde müşteri memnuniyetinin, işletme yöneticileri açısından önemsendiği ve müşteri memnuniyetine yönelik faaliyetlerin yerine getirildiği tespit edilmiştir.”
Birinci Gün Bildirileri
Baskı Endüstrisinde Ebru Sanatı Uygulamaları/ Ebru Art Of Applications in Printing Industry
Öğr.Gör. Kifayet ÖZKUL
Yerel Bir Gazetenin Bir Yıllık Gelir/Gider Analizi; Emirdağ Gazetesi Örneği/ An Annual Income / Expense Analysis for a Local Newspaper; Emirdağ Gazetesi Case
Öğr.Gör. Ayhan ÇETİN
Bilinçaltı Reklam Uygulamalarının ve Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of The Subliminal Advertising Practices And Impact on Consumer Behavior
Öğr.Gör. Şerife ŞAHİN, Uzm. Bekir KESKİN
Türkiye’de Yerel Medyada Çalışan İşgücünün İncelenmesi/ The Investigation to Labor Workers in Turkey Local Media
Yard.Doç.Dr. Akif ABDULLAH
Sanat Eserinin Çoğaltılabilirliği Üzerine: Serigrafi Baskı Örneği/ About Reproductability of Art Pieces: Example of Screen Printing
Yard.Doç. Dr.Sena SENGİR
Basın Ve Yayın Teknolojileri Programları İçin “Elektriğin Temelleri” Eğitimi ile Müfredat Geliştirilmesi/ A Curriculum Development With “Fundamentals of Electricity” Course For Printing and Publishing Technologies Programmes
Doç.Dr. Hüseyin ÇALIK, Prof.Dr. S. Hakan ÜNDİL
Matbaa Eğitimi Lisans Mezunlarının Sektörel Tecrübeleri Sonrası Mesleki Değerlendirmeleri/ Investigation of Printing Education Graduates After Sector Experiences
Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard. Doç. Dr. Elif URAL, Yard. Doç. Dr. Lutfi ÖZDEMİR, Yrd. Doç. Dr. M. Batuhan KURT
İkinci Gün Bildirileri – TÜYAP Karadeniz Salonu
![kutu_resimleri-(3)]()
Ofset Baskıda Farklı Tram Sıklığının Nokta Kazancına Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of the Effect of Different Screen Frequency to Dot Gain in Offset Printing
Dr. Doğan TUTAK, Doç.Dr. Cem AYDEMİR, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN, Yard.Doç.Dr. Hüseyin N. BEYTUT
“Taş Kağıt” Türünün Basılabilirlik Parametrelerinin Belirlenmesi/ Determining The Printability Parameters of “Stone Paper”
Emrah DUMAN, Yard.Doç.Dr. Ahmet AKGÜL, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN
Basım Sektöründe Kullanılan Ultraviyole Işık Yayan Diyotlar (UV Led)/ Ultraviolet Light Emitting Diodes Used in Printing Industry
Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Ali Rıza IŞIK
Deri Finisajinda Baskı-Boyama Teknikleri ve Dijital Baskının Deri Üretiminde Önemi/ Embossing-Dyeing Techniques in Leather Finishing and Importance of Digital Printing in Leather Manufacture
Öğr.Gör.Dr. Safiye Meriç AÇIKEL, Öğr.Gör. Cem ÇELİK
Karboksil Metil Selüloz (CMC) Kullanılarak Kaplanmış Kartonların Baskılarında Ultraviole (UV) Mürekkep Kullanımı/ The Use of Ultraviolet (UV) Ink in Prints of Paperboards Coated Using Carboxymethyl Cellulose (CMC)
Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Yard.Doç.Dr. Öznur ÖZDEN
Engravings Reproduction With The Use of High/ Definition Halftone Printing Technology
Prof.Dr. Yuri V. KUZNETSOV
“Adobe CC” kullanarak baskı öncesi hazırlık ve önerilen iş akışı/ Pre-Press Preparation Using “Adobe CC” & Recommended Workflows
Ceyhun AKGÜN
Reçetesiz Satılan İlaç Ambalajlarının Grafik Tasarım Unsurları Açısından Değerlendirilmesi/ Over-The-Counter Medication Disposal of Graphic Design Principles For Evaluating
Öğr. Gör. Emir KARAGÖL, Öğr.Gör. Dr. Orhan SEVİNDİK, Öğr.Gör. Akif Kemal KARATEPE
Biyomedikal Metroloji Etiket Kriterleri/ Biomedical Metrology Sticker Criterias
Yard.Doç.Dr. Mana SEZDİ, Nazif İlker SEZDİ
Akıllı Ambalajlama Sistemlerinin Tüketicilere Yansımaları/ Reflections of Packaging System to Consumers
Prof. Dr. Derya ÖCAL, Arş. Gör. Derya ÇAKMAK KARAPINAR
İkinci Gün Bildirimleri – TÜYAP Marmara Salonu
![kutu_resimleri-(1)]()
Meslek Yüksekokulları Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümlerinin Ders Planlarının Matbaacılık Açısından İncelenmesi / Investigation of Vocational Schools Printing and Publishing Technologies Programs Plans in Terms of Printing
Yard.Doç.Dr. Cengiz ŞAHİN, Uzm.Bekir KESKİN, Prof.Dr. Erdoğan KÖSE
Güzel Sanatlar Fakültelerinin Grafik Tasarımı Bölümlerinde Özgün Baskı Tasarımı Dersinin Önemi/ The Importance of Original Print Design Course in Graphic Design Faculties of Fıne Arts Departments
Öğr.Gör. Yıldırım Onur ERDİREN, Öğr. Gör. Dilek KUYRUKÇU
Serigrafi Baskı Sisteminde “Zanaattan Sanata” Özgün Baskı Çalışması/ In Screen Printing System ” Craft To Art” İndividual Press Study
Zekiye SAYAR
Reklam Ajanslarında Çalışanların Cinsiyet Farklılıklarına Bağlı Olarak Stres Kaynaklarının Belirlenmesi/ Determination of Stress Sources Depending on Gender Differences of Employees in Advertising Agencies
Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Yard.Doç.Dr. Muharrem SÖZEN, Yard.Doç.Dr. Timur SOYSAL, İbrahim Cemal MUTAFOĞLU
Bir Dijital Kültür Ögesi Olarak E-Yayıncılık/ E-Publishing As A Digital Culture Element
Arş.Gör. Amine Refika ZEDELİ
Dijital Baski Teknolojilerinin Matbaacılık Sektörüne Entegrasyonu/ Integration of Digital Printing Technologies In Printing Sector
Öğr.Gör. Volkan YAVUZ
Ciltleme Tekniklerindeki Standartlar, Malzeme Seçimi Ve Yaşanan Sorunlar/ In Binding Technical Standards, Selection of Materials and Experienced Problems
Doç.Dr. Cem AYDEMİR, Şengül ÖZSOY, Öğr.Gör. Samed Ayhan ÖZSOY
Dijital Yayıncılıkta Hipermetin Yazarlığı Sorunu/ The Problem of Hypertext Authorship on Digital Publishing
Öğr.Gör. Gamze GEZGİNCİ
Çevreci Bir Bakış Açısının Markaya Getirdikleri / The Green Perspective What Brings to Brand
Prof. Dr. Derya ÖCAL, Arş. Gör. Derya ÇAKMAK KARAPINAR
Seçim Kampanyalarında Kullanılan Grafik Tasarım Elemanlarının Karşılaştırmalı İncelenmesi (7 Haziran Ve 1 Kasım Örneği) / The Comparatıve Study of The Voter’s Evaluation of The Graphic Design Elements Used in Election Campaign (A Sample of June 7th and November 1st)
Öğr.Gör.Dr. Taragay M. AYÇE, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK
Türkiye’de Görsel Kültür İçerisinde Afiş Sanatına Bakış / A Look at Poster Art in Visual Culture in Turkey
Öğr.Gör. Duygu DİNÇELİ, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK, Öğr.Gör. Akif Kemal KARATEPE
Basım ve Yayıncılık Endüstrisinde Yangın Güvenliği / Fire Safety in Printing and Publishing Industry
Yard.Doç.Dr. Ahmet Erhan BAKIRCI, Yard.Doç.Dr..Serap CAŞKURLU
Matbaacılıktaki Meslek Hastalıklarında Gürültü Faktörünün Önemi
Importance of Noise Factor in The Printing Occupational Diseases
Öğr.Gör.Dr. Evren BURŞUK, Öğr.Gör. Cevriye KALKANDELEN
Boya Üretim Tesislerinde Endüstriyel Patlamalara Karşı Havalandırma Önlemi / Ventilation As A Safety Measure Against Industrial Explosions at Coating and Ink Manufacturing
Öğr.Gör. A. Serdar GÜLTEK
Makine Öğrenmesi Yardımıyla Optik Karakter Tanıma Sistemi/ Optical Character Recognition System Via Machine Learning
Öğr.Gör.Burcu BEKTAŞ, Öğr.Gör.Sebahattin BABUR, Öğr.Gör. Uğur TURHAL, Prof.Dr.Erdoğan KÖSE
Poster Sunumlar
Meslek Lisesi Matbaa Alanı Öğrencilerinin Cinsiyetlerine Bağlı Olarak İşletmelerdeki Sanayi Stajlarında Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri/ Solution Proposals and Problems Faced By Vocational High School Printing Department Students Depending Gender During The Industrial Internship in Business
Doç.Dr. Sinan SÖNMEZ, Cengiz ZENGİN
Grafik Tasarım Programı Öğrencilerinin Ders Başarı Düzeylerinin Mezun Oldukları Liselere Göre Değerlendirilmesi/ Evaluation of Success Levels of Course – Students Who Study Graphic Design Program in Terms of Their High School Graduation
Öğr.Gör.Dr. Taragay M. AYÇE, Öğr.Gör.Dr. Orhan SEVİNDİK
İstanbul’da Bulunan Küçük ve Orta Ölçekli Matbaa İşletmelerinde İş Güvenliğinin Uygulanabilirliği/ Applicability of Occupational Safety in The Small and Medium Print Houses in Istanbul
Yard.Doç.Dr. Elif URAL, Yard.Doç.Dr. Lütfi ÖZDEMİR, Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard.Doç.Dr. Ömer B. ZELZELE, Yard.Doç.Dr. Gülhan ACAR BÜYÜKPEHLİVAN
Türkiye ’de Özgün Baskı Resim ve Bir Müze “İMOGA”/ The Original Edition Images and A Museum “IMOGA”
Yard.Doç.Dr. Elif TARLAKAZAN
Disiplinler Arası Sanat Bağlamında Sokak Sanatından Tekstil Baskıya Sıra Dışı Bir Oluşum“Raubdruckerin” / Interdisciplinary Art in Context to Textile Printing From A Street Art Extraordinary Formations “RAUBDRUCKER’s”
Yrd. Doç. Dr. Burak Erhan TARLAKAZAN
Farklı Sektörlerdeki Ambalajların Tasarımındaki Renklerin Tüketici Tercihlerine Etkisinin İncelenmesi/ Investigation of the Effect of Color on Consumers Preferences in Packaging Design at Different Sectors
Yard.Doç.Dr. Elif URAL, Arş.Gör. Zafer ÖZOMAY, Yard.Doç.Dr. Lütfi ÖZDEMİR, Yard.Doç.Dr. Ş. Cem ÖZAKHUN
Ürün ve Ambalaj Tasarımının Renk Algısı Bağlamında Farklı Yaş Grupları Arasında Farklılaşması / Differencies of The Color Perception in The Context of The Product and Packaging Design in Different Age and Choice Groups
Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU
Technical Analysis Of Natural Printing Inks From Natural Pigments Produced From Indigofera Tinctoria L. And Its Printability Specifications
Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Batuhan KURT
Investigation on Color, Fastness Properties and Printing Force of Natural Printing Inks From Natural Pigments Produced from Dactylopius Coccus Costa
Doç. Dr. Candan DEDELİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Batuhan KURT
Basım İşletmelerinde Müşteri Yönetim Süreçleri (Dış Müşteri Örneği) / Customer Management Processes in The Printing Business (Examples of External Customers)
Serap BARANOĞLU, Öğr.Gör. Zeynep SAKINÇ, Öğr.Gör. Dr. Orhan SEVİNDİK
Basım Sektöründe, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun öncesi ve Sonrası İş Kazaları ve Bunların Yansımaları / In Printing Industry, Work Health and Safety Law No. 6331 Before and After Accidents at Work and Their Reflections
Yard.Doç.Dr. Gülhah ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, Yard.Doç.Dr. Ömer B. ZELZELE, Yard.Doç.Dr. Elif URA
Bitirme Projelerinin İnteraktif Kullanımı ve Öğrenim Kalitesine Etkisi/ Graduation Project’s Interactive Use and Effects on Quality of Education
Yard.Doç.Dr. Gülhan ACAR BÜYÜKPEHLİVAN
Grafik Tasarımın Kültür Endüstrisine Etkisi/ Effect of Graphic Cultural Industries
Emir BOSTANCI
#IstanbulUniversitesi #Sempozyum #Matbaa #Baski #5nciUluslararasıMatbaaTeknolojileriSempozyumu #ErdoganKose #CandanCengiz #TOYO #TUYAP #MahmutAk #SermetTolan #AydınOkay #OrhanSevindik #SerapBaranoglu
The post İstanbul Üniversitesi 5nci Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Yapıldı appeared first on Matbaa Teknik.