Quantcast
Channel: Ofset – Matbaa Teknik
Viewing all 78 articles
Browse latest View live

drupa Sticks to Proven 4-Year Cycle

$
0
0

The No. 1 trade fair for print and cross-media solutions to be held in Düsseldorf again from 23 June to 3 July 2020

The world’s biggest and most important trade fair for print and crossmedia solutions sticks to its proven four-year cycle and will be held again in Düsseldorf from Tuesday, 23 June, to Friday, 3 July 2020. With this decision Messe Düsseldorf is responding to the numerous demands voiced by exhibiting industry players. “The current drupa, with its outstanding business deals and positive atmosphere really stands out and has made one thing perfectly clear: “Its USP are the production lines and are in full operation here,” explains Werner M. Dornscheidt, President & CEO of Messe Düsseldorf, and adds: “This is one of the reasons why drupa is such a beacon. Precisely this investment – this is what many representatives of the exhibitor community have assured us over the past few days here – they want to be at and with drupa in the future, their No. 1 international industry platform. Therefore in the interest of our customers and international markets, drupa will stick to its 4-year cycle.”

The re-positioning of drupa 2016, its focus on future topics as well as the shorter duration of eleven days have all proven to be correct decisions. drupa 2016 is still on until 10 June. 1,837 exhibitors from 54 countries are currently showcasing their innovations and applications for print and cross-media solutions in Düsseldorf’s 19 exhibition halls.
Approx 200,000 visitors from 183 countries have visited the world’s biggest and most important trade fair in the print and media industry since day one of the event. And the percentage of visitors from throughout the world has also been extremely high so far: 78% have come from abroad.

#drupa2016 #drupa #drupa2020 #matbaa #baski #media #print #druck

The post drupa Sticks to Proven 4-Year Cycle appeared first on Matbaa Teknik.


Türmatsan drupa da Rapida 106 Siparişi Verdi

$
0
0

Türkiye’de organize matbaacılığı başlaması ile tanınan Türmatsan, drupa 2016’da yeni bir Rapida 106 yatırımını imzaladı. KBA’dan yapılan açıklamaya göre Mustafa Öziç yeni makineyi Ankara’da kuracak.

17 years ago Mustafa Özic began building up his printing company with the simplest of means. Today Türmatsan operates 21 printing and post-press machines. The commercial printing company employs 250 staff in Istanbul and Ankara. A four-colour Rapida 106 has belonged to the company’s press fleet since April this year.KBA-Sheetfed will deliver two further Rapida 106 to the up-and-coming printing company. They will also be installed in Ankara. Türmatsan ordered a Rapida 75 PRO at Drupa. It is expected to replace a similar press from another manufacturer in January. Given the outstanding productivity of their Rapida 106, the company’s management decided to bring forward the investment in the half-format press.

Türmatsan produces commercial products ranging from business cards, planners, brochures and calendars. Even though the products are sold in stores, the plant is structured like a Web-to-Print company. Production is in gang formes.

#drupa2016 #KBA #rapida106 #RolfKoehle #turmatsan

The post Türmatsan drupa da Rapida 106 Siparişi Verdi appeared first on Matbaa Teknik.

manroland sheetfed Standında Türk Günü

$
0
0

Emel Tepecik: “Ofset teknolojisinin geleceğin taleplerine cevap verebildiğine inanıyoruz.”

pasifik_hepsini_kullan-(2)Pasifik Mümessilik 2 Haziran’da drupa 2016’da 14.Hall’deki manroland sheefed standında  KASAD üyelerine özel bir sunum gerçekleştirildi ve ardından Roland 708 EVOLUTION  LTTLV UV ve Inline Foiler Indexing  demosu yapıldı. Sunum Pasifik Mümessillik Genel Müdürü Serdar Tokel’in ve manroland sheefed Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Peter Conrady’nin konuşmalarının ardından, Pasifik Mümessillik Genel Müdür Yardımcısı Emel Tepecik tarafından yapıldı. Sunumda Roland 700 Evolution makinesinin “Baskıda Evrim” sloganı ile satışa sunulduğu, manroland sheetfed’in yeni yapısı ve stratejisi ile son 4 yıldır sürekli kâr eden bir firmaya dönüştüğü ve gerek hiç bir borcu olmadan üretime devam etmesi gerekse kârlılığı ile sektörde farklılık gösterdiği özellikle vurgulandı. 2 ayrı baskının yapıldığı Roland 708 LTTLV Evolution demosunda gerek Reddot ödülü kazanan dizaynı, gerekse otomatik iş değiştirme, inline felsefesi ile üretim sürecindeki farklı aşamaların entegre edilerek, tabakanın tek geçişinde uygulanabildiği canlı olarak gösterildi. Canlı demo Pasifik Mümessillik Ankara Temsilcisi Süleyman Dinçel tarafından aktarıldı. Tüm tanıtımların sonuçlanmasının ardından Emel Tepecik ile konuştuk:

serdar_tokelMATBAA&TEKNİK: drupa 2016’da manroland sheetfed standında neler yaşandı, hangi teknolojiyi gösterdiğinizi bir kez daha okuyucularımız için dinleyebilir miyiz?

Emel Tepecik: manroland Sheetfed, drupa 2016’da yeni ürünü Roland 708 EVOLUTION  LTTLV UV Inline Foiler Indexing makinesinin tümüyle canlı demo ile performansını ziyaretçilerinin dikkatine sunuyor. Makinede sırasıyla Coldfoil adhesive, Coldfoil silver, UV fluorescend ink , CMYK , UV primer effect ve sonrasında UV Gloss Coating  ve 2 kurutma ünitesinden sonra Inline Impress ile gofre yapılarak tek geçişte pek çok uygulamanın yapılabildiği gösteriliyor. Makinedeki direct drive teknolojisi “sıfır” zamanda tüm kalıpları değiştirmek suretiyle çok kısa sürede işten işe geçildiği gösteriliyor. Sıfır zaman olmasının nedeni, yıkamalar devam ederken, kalıp değişiminin tüm ünitelerde eş zamanlı olarak ve yıkamalardan  önce tamamlanmış olmasıdır. Ayrıca giriş ünitesinde bulunan Inline Numbering ile her kağıda ink-jet kafa ile numara veriliyor ve makinede mevcut Inline Inspector 2.0 ile referans data ile pdf konrolü ve Inline ColorPilot ile register ve renk ayarları kontrol edilerek hatalı ürünün numarası PressPilot’a aktarılarak hatalı ürün elimine ediliyor.

Stand da in-mould labeldan UV uygulamalarına, plastik destekli ürünlerden Soğuk Yaldız uygulamalarına 28 değişik ürün örneği vardır.

MATBAA&TEKNİK: Bu önemli organizasyondan beklenti neydi? drupa 2016 sizin için ne anlam taşır?

Emel Tepecik: drupada beklentimiz öncelikle manroland’ın Şubat 2012’den başlayarak  Langley Holding bünyesine katılmasından sonra oluşan yeni yapı, yeni süreçler ve farklı bir strateji ile nasıl şekillendirildiğini, 2 yıl gibi kısa bir sürede yeni ürün lansmanı yapabildiğini ve en iyi bildiği alana konsantre olarak bu alanda sektördeki tüm segmentler için tüm baskı süreçlerinin entegrasyonu ile ihtiyaçlara uygun mükemmel çözümler üretebildiğini canlı bir şekilde ortaya koymaktır.Bu platform aynı zamanda müşterilerimiz ile bir araya gelme, onlara görüş ve bilgi alış verişinde bulunmak için de çok önem verdiğimiz bir sektörel buluşma imkanıdır.

emel_tepecikMATBAA&TEKNİK: Fuarda dijital makineler ön planda. manroland olarak sizde bu yarışta olacak mısınız?

Emel Tepecik: Okuyucuların bir kısmının hatırlayacağı gibi 2000 drupa’da manroland “Dicoweb” adlı teknolojisi ile manroland’a ait  ile bir dijital makine sergilemişti. Söz konusu teknoloji o dönemde sayfa başı maliyetin yüksekliği nedeniyle başarılı olmadı. Bu deneyimi Xeikon, OCE/Canon ile yapılan bazı işbirlikleri izledi. Diğer ofset baskı makinesi üreticileri de bugün benzeri çabalarda bulunuyorlar ama bizim görüşümüz bu konuda sürekliliği olan, pazarda kabul gören bir ürünün bu işbirliklerinin ürünü olarak ortaya konulamadığıdır. Dijital baskının en büyük avantajı kişiselleştirmedir ve az adetli işlerdir, dijital dünya da bunların nasıl yapılacağını gayet iyi biliyor.

manroland olarak ofset teknolojisinin geleceğin taleplerine cevap verebildiğine inanıyoruz ve özellikle azalan tirajlara ilişkin son derece başarılı çözümler üretiyoruz. Üretimdeki hız, değişik materyal kullanabilme imkanı, baskı kalitesi ve birim maliyetler göz önüne alındığında ofsetin hala çok başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu dört husus manroland’ın performans kriterleri olup, bu konudaki gelişmeleri gözlemlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.

#manroland #evolution #EmelTepecik #PasifikMümessillik #ofset #matbaa #baski #roland700 #Roland708EVOLUTION #SerdarTokel #KASAD #SüleymanDincel #drupa2016

The post manroland sheetfed Standında Türk Günü appeared first on Matbaa Teknik.

Dijital ve Konvansiyoneldeki Yenilikler Bir Aradaydı

$
0
0

Komori Türkiye Temsilcisi Aras Grup Genel Müdürü Hamdi Kaymak, drupa sonrası değerlendirmelerini Sedat Karadayı’ya anlattı. “Fuarda temsilciliğini yaptığımız firmaların birçoğunda yeni teknolojiler sergilendi. Dijital makineler ve konvansiyonel makinelerdeki yeni teknolojileri hep birlikte görme imkanımız oldu.” diyen Kaymak’ın Aras Grup tarafından temsil edilen şirketlere ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

MATBAA&TEKNİK: Aras Grup olarak drupa’da hangi temsilciliklerle yer aldınız?

Hamdi Kaymak: Aras grup olarak 2016 drupa’ya  10 kişilik bir ekiple gittik ve  fuarın başından sonuna kadar fuardaydık. Aras Makina olarak temsilciliğini yaptığımız, kendi alanların da teknoloji liderliği yapmakta olan 18 üretici firmamızın standlarında Türkiye’den gelen sektör temsilcilerine yeni teknolojilerin tanıtımında yardımcı olmaya çalıştık. Başta ofset baskı makinelerinde teknoloji liderliğini yapan KOMORI olmak üzere, BasysPrint Konvansiyonel CtCP sistemleri, Canon Dijital baskı sistemleri, Screen Dijital Baskı sistemleri, Baldwin Kurutucu sistemleri, Zhengrun otomotik taslama makineleri , Kluge Varak yaldız Gofre kesim yapıştırma ve dosya yapma makineleri, Sanwa Otomotik kesim makineleri, Wen Chyuan Tam otomatik selefon ve UV Lak makineleri, SBL Otomatik kesim ve varak makineleri, MBO Katlama Makineleri, Baumann giyotin sistemleri, SMYTH İplik dikiş makineleri, Honner Tel dikiş makineleri, Ketchview Otomotik Serigrafi Baskı makineleri, Rotatek bobin ofset baskı makineleri, Labelman Etiket baskı makineleri, KYMC Flekso ve Rotogravür baskı makineleri standlarında bulunduk. Tüm temsilcisi olduğumuz şirketler drupa süresince kendi standlarında tanıtımlar gerçekleştirdiler. drupa 2016 çok önemli bir fuar. Fuara önem katan nedenlerin başında birçok üretici firmanın yeni teknolojilerini uzun yıllardır ilk olarak bu fuarda sergilemeleri.

MATBAA&TEKNİK: drupa fuarından beklentileriniz ve sergilenen ürünler hakkında bilgi verir misiniz ?

Hamdi Kaymak: drupa 2016 fuarına dünyadaki genel ekonomik sıkıntılar ve sektörle ilgili zorlukları da göz önünde bulunduran bir beklentiyle gittik. Önceki fuarlarda yapılan satış anlaşmalarının bu fuarda daha düşük seviye de olacağını ön görmüştük. Gerçekten de fuar süresince yapılan görüşmeler ve proje sonlandırmaları önceki fuarlarda gerçekleşen rakamların altında kaldı. Aras Grup olarak drupa fuarı temsilciliğini yaptığımız teknolojilerin toplu olarak sergilenmesi anlamında bizim için çok önemli. Fuarda temsilciliğini yaptığımız firmaların birçoğunda yeni teknolojiler sergilendi. Dijital makineler ve konvansiyonel makinelerdeki yeni teknolojileri hep birlikte görme imkanımız oldu. Yeni teknolojileri iki başlık altında tanımlamak gerekiyor. Birincisi şu an zaten üretilmekte olan makinaların geliştirilmiş, yeni fonksiyonlar eklenmiş versiyonları, diğeri de ilk defa bu fuarda sergilenen tamamen yeni model olarak lansmanları yapılan makineler. Sektör temsilcileri drupa’da her iki anlamda bir çok yeni teknolojiyi bir arada görme imkanı bulmuş oldu.

Komori başta olmak üzere bizim temsilcisi olduğumuz üreticilerin çoğunluğu bu fuarda yeni teknolojilerini sergiledi

hamdi_kaymak_komoriKomori standındaki yenilikler

Komori drupa 2016’da hem konvansiyonel hem de dijital teknolojilerde yeni makinelerini sergiledi. Bunların iki tanesi dijital baskı makinesi. B2 formatında Impremia IS29 inkjet ve LANDA ile geliştirdiği B1 formatında su bazlı mürekkeple baskı yapan NS40 dijital baskı makineleri. Yine drupa’da en çok ilgi çeken makilerimizden biri de 4+4 çevirme yapmadan ön arka, 1mm kalınlığa kadar baskı yapan ofset baskı makinemiz oldu. Çevirme yapmadan tek makas payıyla, minimum fire ile 18 bin hızda her türlü malzemeye baskı yapabilen ve patenti Komori’ye ait olan rakipsiz bir teknoloji.

Özellikle ticari satışına drupa fuarı ile başlayan Impremia IS29 inkjet baskı makinesi 1200 x 1200 dpi çözünürlükte her türlü baskı malzemesine herhangi bir ön kaplama olmadan en yüksek kalitede baskı yapma iddiasını taşıyan sınıfının en dikkat çeken makinesi. Fuarda farklı malzemeler üzerine 3000 tabaka/saat hızında baskı demoları gerçekleştirdi. Yine NS40 su bazlı nano mürekkep kullanan baskı makinesinde kağıt, karton, PVC, vb. bir çok farklı malzemeye canlı demolarda baskılar gerçekleştirerek müşteriyle buluşmuş oldu. 2015 yılı sonunda Avrupa’da lansmanını yaptığımız GX karton baskı makinesi konvansiyonel baskı makineleri içinde en çok dikkat çeken baskı makinesi olma iddiasını drupa’da kanıtlamış oldu. 750 x1050 mm formatında 18 bin tabaka/saat baskı hızında özellikle yüksek tirajlı, yüksek kalitede, yüksek verimlilikteki baskıları hedefleyen, kamera kontrol sistemi dahil tüm otomasyonları standart olarak sunan bir makine.

Bu fuarda Komori’nin mesajı  ‘’Biz rengi biliyoruz, biz baskıyı biliyoruz. Dolayısiyla 100 yıllık baskı sektörü deneyimimizle hem konvansiyonel hem de dijital baskıda en iyisini ve en yüksek üretkenlikle üretmeye adayız!’’ oldu.

Screen, Horizon ve diğerleri

Bahsettiğimiz gibi temsilciliğini yaptığımız firmaların çoğunluğunda yeni makineler sergilendi. Screen, renk ve baskı sektöründe 70 yıldan fazladır teknoloji üreten bir firma. İnkjet dijital baskının geldiği seviye Screen baskı makinelerinde sergilendi. Yine Screen güvenlik mürekkebi baskısı da yapabilen makinesinin lansmanını fuarda gerçekleştirdi. Bunun yanında fuarda baskı sonrası da ciddi anlamda bir talep olduğunu söylemek mümkün. Temsilciliğini yaptığımız Horizon firması fuar organizasyon firmasının da açıkladığı üzere m2 düşen ziyaretçi anlamında en kalabalık standlardan bir tanesi idi. Çünkü hem konvansiyonel matbaacılar için hem de dijital yatırım yapan matbaacılar için baskı sonrasında ilk tercih, dünyada pazar payı %60’ların üzerinde olan Horizon firması. Horizon katlama, kapak takma, tek dikiş harman sistemleri ve tüm dijital sonrası otomasyonlarına yönelik tüm makinelerini fuarda sergileme imkanı buldu. Fuarda yine sergilenen bazı makinelerin fuar sonrasında Türkiye’ye kurulmak üzere anlaşma da sağlandı. Bunlardan birincisi FANGBANG otomatik kağıt çanta makinesiydi. Tabaka olarak girişi yapılan tabakadan otomatik olarak kağıt sapı da takarak bitmiş çanta üretebilen bir makine. Diğer makine ise ZHENGRUN firmasının üretimini yaptığı otomatik kutu taslama makinesi. Büyük ilgi toplayan bu iki teknoloji de kısa süre içinde Türkiye’de kurulup, üretime başlayacaklar.

aras_grup_drupa2016MATBAA&TEKNİK: 2016 drupa fuarın kapsamının hangi alanda olduğunu düşünüyorsunuz?

Hamdi Kaymak: drupa fuarında en fazla yenilik ve yeni makine lansmanının dijital baskı alanında olduğunu gözlemledik. Hem dijital baskı makinesi üreten üreticiler hem de konvansiyonel üretici olup dijital alan da faaliyet gösteren firmaların bu fuarda ağırlıklı olarak dijital makine sunumlarının daha çok ilgi topladığını düşünüyorum. Yine konvansiyonel üretim yapan ve birçok yeni otomasyonu üzerinde standart olarak sunan baskı makineleri de büyük ilgi topladı. KOMORI standında sergilenen Lithrone RP baskı makinesi, çevirme yapmadan 1 mm kalınlıktaki malzemeye 18 tabaka/saat hızında ön-arka baskı yaparak verimlilikte konvansiyonel teknolojilerin geldiği yeri göstermesi anlamında büyük ilgi topladı.

#ArasGrup #Komori #ofset #dijitalbaski #drupa2016 #HamdiKaymak #SerkanAraz

The post Dijital ve Konvansiyoneldeki Yenilikler Bir Aradaydı appeared first on Matbaa Teknik.

Sharing the Lenticular Love

$
0
0

Heart wins Supreme Public Preference Award at third Lenstar® Lenticular Print Awards

The judges’ minds, as well as hearts, were won over by contemporary Russian artist Olga Tobreluts, in the third edition of the Lenstar® Lenticular Print Awards .

Her work, Heart was transformed from 2D to 3D by Egor Korotkov and printed by MagicVision.RU. It won the 2016 Artistic Lenticular Award and also proved to be the favourite among drupa 2016 visitors, to gain the Supreme Public Preference Award.

Evgeniy Ogorodnikov from Magic Vision.RU says: “On behalf of the Magic Vision team, we would like to thank the organisers of the Lenstar® Lenticular Print Awards , the jury, and the visitors who voted for our “Heart” image as well as all the other participants with whom we had the honor to compete with. We are delighted with winning this award and would like to thank DP Lenticular for helping to increase the popularity of 3D lenticular printing in the world as well as giving us the opportunity to show the high standards of this great printing technique. We hope to amaze again next time.”

The awards were staged by drupa innovation park, DP Lenticular, Pacur and Heidelberg. Celebrating creativity across all elements in the sector, they were held during drupa 2016, in Messe Düsseldorf.

Daniel Pierret

Daniel Pierret

The winner of the Supreme Public Preference Award was chosen by visitors at drupa 2016. Daniel Pierret, managing director of DP Lenticular says: “In 2012, 11,123 visitors voted during the 14 days of drupa. In 2016, drupa was reduced to 11 days but we are very pleased that a total of 16,662  votes were recorded. This is an outstanding number and shows the interest of the visitors for the “Wall of Fame” showing the Lenstar Lenticular Print Award images. We also want to thank drupa and  drupa innovation park , and particularly Mrs. Sandra Winter, for the great support we received during the show.”

Daniel Pierret states: “The awards are a celebration of the creativity and expertise in the lenticular printing sector. The possibilities are exciting and engaging and we want to be able to bring the opportunities lenticular offers to a wider audience. By showcasing some of the more outstanding work we want to inspire print buyers to adopt it into their everyday products. LLPA 2016 was also focussing on new applications like using lenticular in art and architecture.”

He concludes: “The level of entries was extremely high and the judges had a challenging job. We are already looking forward to drupa 2020!”

674cc1d5-b5d9-407d-accb-449896f4b352 Insomnia_RWB_label_2011 LLPA-1010782 SBUX_POP XCOM_2_PosterV

#lenticular #drupa2016 #DanielPierret #LLPA2016

The post Sharing the Lenticular Love appeared first on Matbaa Teknik.

KBA Standından Tam Rapor

$
0
0

Dereli Graphic KBA Satış Yöneticisi Rolf Köhle, KBA standındaki tüm makineleri MATBAA&TEKNİK için kaleme aldı. “drupa fuarı KBA Türkiye mümessili olarak bizim açımızdan memnun verici şekilde sonuçlandı. Bu fuarda Türkiye’den gelen müşterilerin teknolojiye duydukları ilgi tüm yorgunlukları unutturdu” diyen Köhle’nin KBA standına ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

KBA RA145

F2_RA-145“KBA stadında tümü üretim yapan 7 adet baskı makinesi vardı. Fuarın en büyük ve dünyanın en hızlı büyük ebat makinesi olan RA145-6+L model makinenin en önemli özelliği çift çıkışlı olması idi. Bu sayede hem başlangıç firesi hem de baskı esnasında oluşan fireler otomatik olarak ilk istife atılıyor ve nihai istifte firesiz üretim bulunmaktadır. Aynı zamanda kullanılmayan boya ünitelerinin başka bir işi basarken merdanelerinin yıkanabilmesi özelliği de bu tip makinelerin işten işe geçiş sürelerini oldukça kısaltmaktadır. Fuar süresince her gün 3 defa yapılan canlı demolarda bu makine 18 bin tabaka/saat baskı hızı ile görenleri adeta büyüledi.” (Resim RA145)

KBA RA106

rapida106“Dünyanın işten işe geçiş şampiyonu RA106 serisi makinenin RA106-8+L SW4 modelinde 18 bin tabaka/saat baskı hızında ön-arka baskılar yapıldı. Bu makinede KBA’nın LED UV sistemi ve Toyo firmasının LED UV mürekkepleri kullanılarak çeşitli işler basıldı. Basılan bu işlerden bir tanesi bir sunum dosyası idi. İçi ilk dört ünitede basıldıktan sonra çevirme tertibatının bulunduğu bölümde bulunan bir adet LED UV kurutucu sayesinde baskı tamamıyla kurutuldu ve arkası çevrilerek ön yüzüne dört renk ve LED UV lak baskı yapıldı. Burada mürekkeplerden hemen sonra lak basıldı ve ondan sonra bir adet LED UV kurutucu ile kurutuldu. LED UV kurutcularının en önemli özellikleri LED UV mürekkeplerini anında kurutmalarıdır. Bu sayede ön-arka tertibatından sonraki baskı kazanlarına herhangi bir ceket v.b. kaplama takılma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Mürekkep ve lak anında kuruduğundan bu demoda basılan bu sunum dosyası baskı bittikten hemen sonra KBA stadındaki en önemli yenilik olan RA106RDC rotasyon  kesim makinesinde pliyaj, gofraj ve kesim uygulamalarına tabi tutuldu. Normalde bu baskı belli bir süre bekletildikten sonra başka bir işleme tabi tutulabilmektedir.” (Resim Rapida106)

KBA RA106RDC

RapidaRDC“KBA’nın bu fuarda dünya lansmanını yaptığı bir diğer makine ise rotasyon kesim makinesi RA106RDC oldu. İstek üzerine bir, iki veya üç ünite olarak alınabilen bu makine sadece 2 dakikada bıçak değişimi ve 15 bin tabaka/saat kesim hızı ile KBA standında en çok ilgi gören makine oldu. Gömlek tipi bıçak ve mıknatıslı kazanlar sayesinde bu olağanüstü hız gerçekleşmektedir. Bu makine IML etiket malzemesinden 0,7mm kalınlığındaki kartona kadar bir çok malzemeyi işleyebilmektedir. Komple iş değişimi sadece 15 dakikada biten bu kesim makinesini kullanma menüsü Rapida serisi baskı makineleriyle aynıdır.” (Resim Rapida RDC)

KBA RotaJET L

RotaJET-L“KBA bu fuarda bobinden bobine dijital baskı yapan yeni RotaJET L-serisini değişken modül yapısı ile tanıttı.  Bu makine yeni 1.200 dpi Piezo-Inkjet-Teknolojisi ile  77 cm den 138 cm genişliğine kadar ve  150 metre/dakika veya 300 metre/dakika (çözünürlüğe bağlı) baskı yapabilmektedir. Kuşe kağıtlarda dahi optimum baskı kalitesi, ticari ve sanayi baskısında azami çok yönlülük ve azami üretkenlik bu makineyi geliştirirken hedeflerdi. RotaJET L-serisi makineler dünyadaki tek kurulduktan sonra iş genişliğini, renkliliğini ve çıkış kalitesini arttırabilen makinelerdir. 138 cm baskı genişliği ve otomatik bobin değiştirici iie çok yüksek baskı işlerinin üstesinden gelebilmektedir.  KBA standındaki belirli yerlerde kullanılan laminat parkeler bu makinede basılmış idi.” (Resim Rotajet-L)

KBA RA75PRO

“Standtaki en ufak makine ise yeni geliştirilen RA75PRO model oldu. 53x75cm ebadındaki çeşitli malzemelere bakı yapabilen bu makine beş renk ve laklı modeli ile fuar esnasında LED UV mürekkep ve lakları ile değişik işler bastı. Bu makinede öne çıkan özellikler artık bu seri makinelerin diğer KBA Rapida serisi makinelerinin kullanma masasına ve sistemine kavuşmuş olmasıdır. Kullanılmayan ünitelerin devre dışı bırakılması ve diğer özellikler sayesinde ziyaretçilerin ilgi odağı olan bu makinede çeşitli kartpostallar ve lentikular folyeler basıldı.” (Resim RA75PRO)

KBA-Flexotecnica NEO XD LR

F6_NEOXDLR“KBA’nın ambalaja verdiği önemi göstermek açısından önemli bir makine ise KBA ailesine yeni katılan KBA-Flexotecnica firmasının NEO XD LR model 8 renkli flekso baskı makinesidir. İki sene önce KBA ailesine katılan KBA-Flexotecnica şirketi flekso pazarına iddialı bir oyunvcu olmaya aday olduğunu fuar esnasında gösterdiği başarılı demolara kanıtladı. NEO XD LR solvent veya su bazlı ve LED-UV ve EB ışınlı kurutuclar için tasarlanmıştır. Bu makine 12 renge kadar seçenekler, 400 den 1.200 mm arasında baskı uzunluğu, 1.650 mm lik azami bobin genişliği, 500 m/dak lık azami baskı hızı ve otomasyon seçenekleri ile esnek ambalaj pazarı için tercih edilebilir.”

dereli_graphic“Katlama kutuların soğuk yaldız ile inline değer arttırımında KBA standının hemen yanındaki Vinfoil standında altı renkli ve lak üniteli bir Rapida 105 PRO ve soğuk yaldız tertibatı KBA CF Optima tanıtıldı. Yeni geliştirilen bu modül soğuk yaldız folyenin birkaç defalık kullanımını sağlamakta ve bu sayede masrafları önemli ölçüde kısmaktadır. 2015 tanıtılan bu orta ebat makine modeli bir çok otomasyon özelliklerine sahiptir.

Fuarda olmayan tek KBA makinesi ise Rotasyon serigraf baskı maknesi Rapida RSP 106 oldu. Rapida serisi baskı makşnelerinin bazında üretilen ve yüksek kaliteli lak veya metal pigmentli mürekkeplerle baskılarına değer katmak isteyen matbaacıların beğeneceği Rapida RSP 106 dır. Bu makineyi görmek isteyen müşteriler fuar süresince Versmoldd a bulunan Kolbe-Coloco matbaasında üretim yaparken görebildiler.”

#KBA #Rapida #ofset #drupa2016 #DereliGraphic #NEOXDLR #RapidaRDC

The post KBA Standından Tam Rapor appeared first on Matbaa Teknik.

Günümüz UV Baskısı İçin hubergroup Mürekkepleri

$
0
0

Lider mürekkep üreticisi, geleneksel ve son teknoloji UV ofsetler için yeni ve güncellenmiş mürekkep serisini sunuyor

İsviçre’deki Lachen’deki UV mürekkep üretimini Kircheim’deki ana Alman tesisine alan baskı mürekkebi üreticisi hubergroup, ürünlerinin birçoğunu UV ofset segmenti için güncellemeye karar verdi. Kapsamlı bir test aşamasının ardından gelen bu güncellemeler, piyasaya tam hazır olunmasını sağlayacak. Tanıdık NewV serisinin markaları korunurken LED-curing ürünleri için yeni bir ürün hattı çıkarılıyor.

LED lambaları ya da iron-doped lambalar kullanılarak yapılan UV baskı gibi yeni teknolojiler, mürekkep ve lakların sorunsuz olmasını sağlıyor. Bu ürünler, curing sistemlerinin özel gerekliliklerini seleflerinden daha iyi karşılıyor. hubergroup UV mürekkepleri Ürün Müdürü Carsten Zölzer, “Bu yeni curing teknolojileri sayesinde baskı teknolojisini müşterilerin gerekliliklerine uyacak şekilde özelleştirebiliyoruz” diyor. Meslektaşı Roland Schröder de aynı şekilde düşünüyor: “Baskı mürekkebi üreticisi olarak, bu özelleşmiş uygulamalar için formüle edilmiş mürekkepler ve laklar tedarik ederek matbaalarını destekleyebiliyoruz.

Buna ek olarak hubergroup, standart UV mercury lambaları kullanarak geleneksel UV baskıya yönelik mürekkep serisini de revize etti.

#hubergroup #ofset #UVbaski #mürekkep #CarstenZoelzer #RolandSchroeder

The post Günümüz UV Baskısı İçin hubergroup Mürekkepleri appeared first on Matbaa Teknik.

Print Park Baskıda “Tam Otomasyon” Tercih Ediyor

$
0
0

Turan Dansık: “Herkese doğru bildiği ve yapabileceğine inandığı aynı zamanda yapmak istediği iş hakkındaki bilgilerinden emin olarak işlerini sürdürmelerini öneriyorum ve bu durumun öncelikle sahip olduğu firmasına sonra da sektöre daha fayda sağlayacağına inanıyorum.”

Türkiye’de tüm otomasyonları standart olarak üzerinde bulunduran ve en gelişmiş renk yönetim sistemine sahip Komori Lithrone G40 70 x 100 6 renk + lak ofset baskı makinesi kurulumu ambalaj üreticileri arasında ilk sıraları işgal eden matbaalarımızdan PrintPark Ofset ve Ambalaj şirketinde tamamlandı ve üretime alındı. Şirket Genel Müdürü Turan Dansık, “Babadan matbaacı” tabiri bize uyan bir durum diyor. 1974 yılında Cağaloğlu’ndaki 50 metrekarelik Baba Mehmet Dansık ile başlayan “serüven” 25 sene Topkapı’da devam ettikten sonra son dört yıldır Haramidere’deki 10 bin metrekarelik alanda sürüyor.

Ambalaja odaklı bir matbaa Print Park

“Babadan” gelen bilgi birikimi ve tecrübe, Turan, Ferit ve Turgay kardeşlerin de dahil olması ile “Print Park” markasını doğurdu, Turan Dansık, bunu bir cümle ile özetliyor: “Ürettiğimiz ambalajların işlem proseslerinin tamamına hakim ve bilgili olmamız bizim en büyük hazinemiz.”

printpark_turan_dansikTuran Dansık: “Makine parkurumuzu  kurarken, öncelikli hedefimiz tam entegre olmayı sağlamaktı. Bugün, tüm işlemleri uygun ekipman ve profesyonel elemanlarla kendi çatımız altında gerçekleştiriyoruz. Baskı Öncesi Grafik İş İstasyonları Ambalaj Tasarım Sistemi ve 3D Modelleme Maket Kesim Plotter (Prototip Model yapımı) Dijital Ön İzleme Yazıcıları, 1UP baskı montajı programları, Bilgisayardan Kalıba pozlama sistemi (CTP) CIP4
Baskı :6 Renk + Lak, UV sistemli ,5 Renk + Lak ,2 Renk, UV sistemli Tam Otomatik Serigraf Baskı Kalite Kontrol Online Renk Ölçüm Sistemi (Spektrofotometre)
Baskı Sonrası Kesim – Ayıklama ,Sıcak Kesim Varak ve Hologram Baskı UV Lak Baskı Su Bazlı tabakadan tabakaya Film Laminasyon Oluklu Sıvama Pencere TakmaYapıştırma Makinesi, 4-6 nokta, Soğuk – Sıcak – PUR tutkallama sistemli olarak bahsedebiliriz.

“Firma olarak ürün bandımız çok geniş. Biz kendimize görev edindik ki matbaamıza hammadde yani karton girdikten sonra bitmiş ürün olarak çıksın, tüm proses tek çatı altında gerçekleşsin; yani tam entegrasyon. Bu çerçevede üretim portföyümüze baktığımızda; karton kutu, oluklu karton kutu, karton etiket, ambalaj kartelaları ve blister kartlar olarak sıralayabiliriz” diyen Dansık’ı Komori yatırımlarının ardından Komori Türkiye Temsilcisi Aras Grup Genel Müdürü Hamdi Kaymak ile birlikte ziyaret ettik. Dansık ve Kaymak, MATBAA&TEKNİK’in sorularını cevaplandırdı.

MATBAA&TEKNİK: Siz artık günlük gelişmelerin dışında global ekonomilerin de etkisinde endüstriyel bir matbaasınız. Böyle bir matbaanın yönetimi oldukça sıkıntılı olmalı. Bu önemli yatırımın ardından mevcut konjonktür paralelinde hedefleriniz neler?

Turan Dansık: Bildiğiniz üzere ülkemizde geçen sene seçim kaosu oldu. Ardı ardına yapılan seçimler ve bunun ortaya çıkardığı kaotik durum bütün sektörleri olduğu gibi basım ve ambalaj endüstrimizi de etkiledi. Şirket olarak 2015 yılında her firmanın yaşadığı olumsuzluklardan biz de az da olsa nasibimizi aldık. Ama 2016 yılımıza iyi başladık, yatırımla başladık. Sadece üretimi artırmak için değil şirketimize yeni teknolojileri kurup müşterilerimize iyi kaliteli hızlı hizmet vermek için yatırımızı yaptık Allaha şükür işlerimiz şuan itibariyle güzel gidiyor. 2017 yılı için daha ayağımızı yere basarak piyasaları analiz ederek takip edeceğiz yatırım gerekirse onu da gerçekleştireceğiz

MATBAA&TEKNİK: Kaliteli hizmet demişken Print Park’ın kalite yatırımlarını kıaca özetleyebilir misiniz?

Turan Dansık: Her zaman en önemli amacımız, kaliteli iş yapmaktır. Bu amaç her aşamada önceliğini korumaktadır. “Memnuniyet garantidir – aksi takdirde para geri ödenir. Müşterilerimizin yasal hakları bundan etkilenmez.” Bu sebepten dolayı Kalite Güvence departmanımızı kurduk. ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001:1999 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve BRC IOP kalite standartlarına ulaştık. Tüm bu standartlarımız onaylanıp belgelendi. Kalitemizin güveni bize huzur veriyor ve yolumuzda rahatça emin adımlar ile yürümemizi sağlıyor.

MATBAA&TEKNİK: Komori yatırımınıza geri dönersek makine ile ilgili teknik detay paylaşabilir misiniz?

“Kolay kullanımı, yüksek otomasyonu ve üstün performansı ile Lithrone G40, şuan itibariyle beklentilerinize eksiksiz cevap veriyor.”

“Kolay kullanımı, yüksek otomasyonu ve üstün performansı ile Lithrone G40, şuan itibariyle beklentilerinize eksiksiz cevap veriyor.”

Turan Dansık: Komori Lithrone G4, Tabaka ebatı 720 x 1030 olan, saatte 16 bin 500 tabaka hıza; 710 x 1020 mm baskı alanına sahip, 0,06 – 0,1 mm tabaka kalınlığı aralığı ve 800 x 1030 mm kalıp ebadı olan, 1.150 mm giriş istif yüksekliği ve 1150 mm çıkış istif yüksekliği olan bir makine ve “sektörün en iyi baskı makinesi” diye düşünüyorum. Kolay kullanımı, yüksek otomasyonu ve üstün performansı ile Lithrone G40, şuan itibariyle beklentilerinize eksiksiz cevap veriyor. Bu durum bizi oldukça mutlu ediyor.

Hamdi Kaymak: KOMORI G40 model altı renk ve lak ünitesine sahip baskı makinesi 16 bin 500 tabaka/saat hızında baskı gerçekleştiriyor. Üzerinde bulundurduğu PDC-SX renk yönetim sistemi hem renk hem de kros kontrollerini yaparak; tüm gerekli ayar işlemlerini otomatik olarak gerçekleştiriyor. Var ise kros ayarsızlığı ikinci geçişte tamamen düzeltilmiş oluyor. Kendi sınıfında çok daha az elektrik tüketimine sahip ve çevreye duyarlı yüksek teknolojileri standart olarak üzerinde bulunduran KOMORI G40 baskı makinesi yüksek baskı kalitesi ve üretkenliği ile en çok tercih edilen KOMORI teknolojisi olma özelliğini sürdürüyor.

MATBAA&TEKNİK: Siz matbaanız ile Aras Grup ve Komori konusunda müşteri sadakati konusunda önemli referanslardan birisiniz. Daha önceki röportajlarımızdan da hatırlıyoruz; elbette bunun ardında matbaanız kadar köklü ilişkiler var ama bir de sizden duyalım isteriz, Niçin Komori ve Niçin Aras Grup?

Turan Dansık: Şöyle söyleyeyim bir takım elbise alırken bile iyi bir terziye ya da iyi bir mağazaya gidersiniz. Sizinle yakından ilgilenen bir tezgahtar vardır belki sadece bir gömlek almaya girersiniz ama oradaki samimiyet size takım alma duygusu oluşturur ve elbisenizi alıp mutlu bir şekilde oradan ayrılırsınız. Öncelikle iki makinemizin de Komori olmasının getirdiği deneyimlerin pozitif sonuçları, bu kadar geniş ve büyük bedelli işbirliği içerisinde Aras Grup’daki diyaloglarımız ve Aras Grup’un bize verdikleri sözleri her zaman karşılıklı yerine getirmeleri Aras Grup’u tercih etmemizdeki en büyük etken. İkinci etken ise sizin de bahsettiğiniz köklü ilişkilerin getirdiği teknik tanımalar. Biz makine alacağız dediğimiz zaman çok fazla detaya gerek kalmadan Aras Grup en az bizi tanıdığı kadar işi de bildikleri için nokta atışı makine işaret ettiler ve çok fazla uzun pazarlıklar yapmadan bu şekilde karar aldık . Aras Grup’la çalışmaktan son derece memnunuz umarım onlarda bizden memnunlardır. Şunu da belirteyim ilk önce makineyi aldık sonra pazarlığı yaptık. Biz Aras Grup’a güveniyoruz; bildiğimiz makineyle alakalı bir sıkıntı, bir problem olursa gece gündüz zaman ayırmaksızın Aras Grup’un her zaman teknik servis yedek parça eğitim anlamda bizim yanımızda olacağıdır ki bu da bizi çok rahatlatıyor. Aras Grup’un önerdiği ekipmanlar bizi bizi başarıya taşımada katkı sağladı, bu fırsat ile Hamdi Kaymak Bey’in nezdinde başta Turan Araz olmak üzere tüm Aras Grup çalışanlarına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.

#Printpark #TuranDansik #ofset #yatirim #Komori #ArasGrup #HamdiKaymak #Lithrone

The post Print Park Baskıda “Tam Otomasyon” Tercih Ediyor appeared first on Matbaa Teknik.


Mecit Güler’den SESS Kampanyası – Alkolünüzü Azaltın

$
0
0

Heidelberg Özel teknik Servisi ve Matkim Matbaa Kimyasalları İzmir Bayii Mecit Güler şirketinin Genel koordinatörü Mehmet Can Güler, yeni kampanyalarını, MATBAA&TEKNİK’e anlattı.

“Matkim ürünü, SESS süper  hazne suyu kurulumu ve servis hizmetlerimizde uygulayacağımız indirim kampanyamızdan söz etmek istiyorum” diyen Güler’in kampanyaya ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

Alkolü %60 oranında düşürüyoruz

“ABC Matkim ve Matkim kimyasal ürünleriyle tüm baskı makinelerinde Alkolü %60 oranında düşürüyoruz. Baskı makinelerinin alkolünü azaltmak, baskı kalitesini artırmak için kullanılan alkolsüz hazne suyu kurulumunu uyguladığımız müşterilerimizden, bize iletilen memnuniyet ve teşekkürlerden güç alarak yola çıktık.

Kuruluşumuzun ikinci yılında amacımız,  Heidelberg, Ryobi, Roland, KBA, Komori, Mitsubishi makinelerinin alkolünü %60 oranında düşürüp, müşterilerimizin alkolden büyük bir tasarruf etmelerini sağlamak ve baskı kalitelerini arttırmak. Hedefimiz, teknik servisimizden daha önce yararlanmamış yeni matbaalarla tanışmak, alkolsüz hazne suyu kurulumuyla merdane bakımlarını yaparak baskı  kalitelerini artırmak. Bu amaçla yola çıktık.
2016 yılı sonuna kadar devam edecek kampanyamızdan yararlanacak müşterilerimize HEIDELBERG baskı makinelerine alacakları teknik servis için Bakım ve kuruluşlar dahil %15 indirim yapılacaktır.”

#matkim #sess #alkolsuzbaski #ofset #mecitguler

The post Mecit Güler’den SESS Kampanyası – Alkolünüzü Azaltın appeared first on Matbaa Teknik.

Hibrid – İki Dünyanın En İyisi

$
0
0

Eric Bell, Goss Pazarlama Müdürü

Web ofset baskısının faydalarının çok yönlü olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle de bugünkü gelişmeler yüksek kaliteli baskıyı mümkün kılıyor, daha fazla otomasyona imkan sağlıyor, iş dönüşlerini hızlandırıyor ve işten işe geçişlerin daha çabuk olmasını sağlıyor. Ama konu kişiselleştirme ya da yerelleştirme olduğunda dijital teknoloji kullanımının birçok avantajı olduğu da açık.

Örneğin bir perakende kataloğunu düşünün. Kataloğun sergileneceği mağazaya özel satış tekliflerinin detaylarını ekleyerek ya da dükkanın özellikle satmak istediği bir ürünün resimlerini ekleyerek dükkanın satışlarını arttırmak mümkün.

Hybrid-ImagePeki hem işiniz hem de müşterileriniz için en iyi seçimi nasıl yaparsınız? Seçmeseniz olmaz mı? Olur.   Matbaalar, hibrid çözümler kullanarak her iki teknolojinin en iyi yönlerinden faydalanabilir.
Bu da Goss web-offset makinenize bir dijital inkjet kule eklemek anlamına geliyor.  Ya da ambalajcı iseniz, Sunday Vpak makinenize gravür ya da flekso yeteneklerinin eklenmesi gerekir. Hangi teknolojiye ihtiyaç duyduğunuz konusundaki seçim size ait ve hangi üreticiden alım yaptığınıza bağlı. Ama bundan sonra Goss gerisini halledebilir.

Goss, ister yeni bir makine ister ekleme ya da baskı iyileştirme olsun çeşitli tedarikçilerle çalışmaya alışkın. Renk kontrolünden mürekkebe, nemlendirme, blanket yıkama, iklimlendirme ve CtP ve müşteri MIS arayüzlerine kadar diğer üreticilerle çalışabiliyoruz. Böylece mevcut tedarikçi ilişkilerinize devam edebilir ve matbaanız için muhtemel en iyi çözümü elde edebilirsiniz. Saha üzerinde bobin gerginliğindeki uzmanlığımızı kullanarak seçtiğiniz teknolojiyi elektronik ve mekanik olarak entegre edebiliyoruz.

Goss 2008 yılından bu yana Avustralya, ABD ve Avrupa’da 80’den fazla makine üzerine dijital baskı modülü ekledi.

Gask ve Hawley (İngiltere) ve MohnDruck (Almanya)’da yapılan son kurulumlar inkjet kafaları ve inline ekipmanında en son yenilikleri bir araya getiriyor. Buna vernikleme birimleri ve plow-fold da dahil. 980 mm ya da 1450 mm web enlerinde çalışarak müşterilerin hibrid kişiselleşmiş çalışmalar, offset ve dijital üretmesine imkan tanıyorlar. Bu şekilde çeşitli broşürler, perakende ve dergi insertleri ya da yüksek kaliteli kapaklarla çalışmak mümkün oluyor.

Artık ne istediğinizi ve ideal çözümünüzü kurabileceğimizi bildiğinize göre müşterilerinize ne uygulamalar sunabileceğimizi de öğrenmek ister misiniz? Ticari sektörde entegre, yüksek hızlı inkjet kafalar, tek renkli ya da çok renkli inline değişken baskıyı mümkün kılar. İnkjet  kafaları web üzerine istenilen yere  yerleştirilebiliyor. Gerektiğinde ve işe bağlı olarak dakikada 600 metre hızda basabiliyor. Kendine özel reklam/pazarlama içeriği olan gazetelerde inkjet yetenekleri, herhangi bir yayın üzerine değişken baskıyı mümkün kılıyor. İnkjet kafaları, değişken içeriğin sayfa üzerinde olacağı şekilde, ayarlanabilir bir ray üzerine takılabiliyor. Potansiyel uygulamalar arasında mikro-promosyon kodları, barkodlar ve kuponlar ve kişiselleşmiş metin ve görüntüler dahil bölgeselleştirilmiş bilgi var.

Eğer konu ambalajlarsa, matbaalar ekonomik olarak kısa tirajlar, çok yüksek görüntü kalitesi ve solid opak ve entegre flekso ya da gravür teknolojisine sahip laklama sunabiliyor. Bu esneklik sayesinde birçok farklı ürün ve ihtimal mümkün hale geliyor.

Hala hibrid konusunda tereddütleriniz mi var? O zaman kararı şimdi vermeyin. Goss, makinelerini ileride dijital baskı modülü takılabilecek şekilde de konfigüre edebiliyor. Ayrıca kurulduktan sonra dilerseniz inkjet kuleyi atlayabilir ve mevcut ‘sadece-ofset’ işlerinizi aynı şekilde yapmaya devam edebilirsiniz.

Daha kısa tirajlar, daha fazla versiyonun istendiği bir dünyada baskı kalitesi ve yüksek verimliliği sağlamak istiyorsanız Goss web ofset hibrid çözümleri her iki dünyanın en iyisi sunuyor.

#hibrid #EricBell #GOSS #ofset #WebOffset #matbaa #baski #webofset

The post Hibrid – İki Dünyanın En İyisi appeared first on Matbaa Teknik.

Gazete Baskıcıları İçin Çözümler

$
0
0

Gazete endüstrisi geçtiğimiz dönemde o kadar derin değişimler geçirdi ki, yayımcılar ve baskıcılar sıklıkla kendilerini en kötü ihtimalle nesli tükenen türler gibi, en iyi ihtimalle de sürekli kovalamaca oynuyor gibi hissediyorlar. Ancak yine de bu sonuçlara büyük katkılar yapabilecek birçok strateji bulunuyor.

Bu süreçte trendlerden birisi gazete baskısını özel yayınevlerinden kontratlı baskıcılara kaydırmak oldu. Düşen tirajlar, daha kısa baskı tirajları ve yeni baskı makineleri almak için gereken büyük yatırım bu geçişi etkileyen unsurlar oldu. Fakat, bu yalnızca üretim sorunlarını erteler, çözmez. Aslında kontratlı baskıcılar işlerini daha da yoğunlaşmış bulabilirler.

Newspapers-1

Daha yüksek sayıda kısa tirajlı işleri yapmak, bütçe ve hizmet anlaşmalarını sürdürmek, zamanlamayı devam ettirmek ve zamanında dağıtımı koordine etmek ihtiyaçlarıyla birlikte kontratlı baskıcıların aynı zamanda baskı kalitesini ve üretim hattının sorunsuz çalışmasını da garantiye almaları gerekiyor. Ayrıca birçoğu da bastıkları gazeteyle birlikte reklam ekleri, insörtler ve dergiler de basıyor olacak ki bu da çok fazla ayarlama ve baskıya hazırlama firesini ortaya çıkarır.

Esas noktalara odaklanmak

Başlangıç sürelerini ve fireyi azaltmak verimlilik ve maliyet tasarrufu için esas etmenler. Doğru rengi ve registerı basabilmek zaman ve malzeme israfının çok sık görülen ve en büyük sebepleri. Artan mürekkep ve kâğıt fiyatları da bu verimsizlikleri daha da pahalı hâle getirebilir.

QuadTech-AccuCamDoğru rengi yakalayabilmek için harcanan zaman ilk başta gelir ve yanlış ya da tutarsız renk reklamcıların geri ödeme istemesine hatta işleri iptal etmesine neden olabilir. İşlerin fazlalığı baskıcılar üzerinde ekstra baskı oluşturuyor, bu nedenle dikkatli bir şekilde ayarlanmış lojistik işlemlerini aksatabiliyorlar ve dolayısıyla kontrat sözleşmelerini ihlal edebiliyorlar, sonuçta tüm bunlar büyük masraflara yol açıyor.

Pratik ve makul çözümler bulunuyor. Gittikçe gerekli donanıma sahip operatör bulmak ve elde tutmak zorlaşırken kalitenin ve işletme etkinliğinin üzerindeki etkiyi azaltmak mümkün. Dikkatli bir şekilde seçilmiş yetenekli operatör ve otomasyonlu bir sistemin kombinasyonu üretim süresinde büyük tasarruflar sağlayabilir ve toplam baskı kalitesini artırabilir.

Hızlı bir şekilde doğru rengi verebilen, en düşük fireyle register sağlayabilen, ribon kontrolünü yönetebilen ve işlerin tekrarı için kurulum konfigürasyonunu ve datasını depolayabilen baskı kontrolleri ve çözümleri, tipi ya da yaşı ne olursa olsun, hali hazırda çalışan sistemlere uygulanabilir. Quadtech gibi uzman tedarikçilerin sunduğu bu sistemler baskı makinesi ömrünü uzatabilir ve muhtemelen daha önce görülmemiş bir şekilde verimlilik ve baskı kalitesi sağlayabilir.

QuadTech-Clean-Room-2Gazete baskısı ortamı zor gibi görünse de doğru otomasyonlu baskı makinesi, renk, register ve kalite kontrolleri istisnai verimlilik, firenin dramatik biçimde azalması, kesin kalite gibi daha iyi sonuçlar verebilir.

#QuadTech #RenkOlcum #RenkKontrol #ofset #webofset #AccuCam #GazeteBaski #BaskiYönetimi

The post Gazete Baskıcıları İçin Çözümler appeared first on Matbaa Teknik.

H-UV Nedir?

$
0
0

Yeni H-UV baskı teknolojili baskı makinesinin avantajlarını bahsedelim. H-UV li makineler Hibrid makinelerdir. H-UV ve konvansiyonel baskı yapma imkânına sahip. H-UV her ne kadar içinde UV ismi barındırsa da çok düşük enerji ile kuruma sağlaması ve baskı kalitesindeki belirgin yükselme sebebiyle farklı bir baskı teknolojisi.

Burhan Kuturman, Aras Grup, Satış Müdürü

H-UV teknolojisi, Japon makine üreticisi Komori tarafından baskı sırasında yapılan kurutma işlemlerine daha iyi, daha verimli ve çevreye daha duyarlı bir alternatif oluşturma amacıyla geliştirilmiştir.

resim1_komori_08_16H-UV Avantajları neler?

H-UV daha kısa hazırlık zamanına ihtiyaç duyuyor. Böylelikle işe giriş maliyetlerini azaltıyor. Etkili bir iş akışı planlama imkânı veriyor. Stok alanı azaltılmasına yardımcı olan H-UV baskı tozu kullanımını ortadan kaldırdığı için baskı kalitesini artırıyor. Düşük ısı yayılımı sağlıyor. Sıfır ozon vaat ediyor ve çevre dostu bir teknoloji. Tek bir lamba ile kurutma vadeden teknoloji enerji tasarrufu sağlıyor ve operasyon maliyetlerinin düşmesine yardımcı oluyor. Bu faydaların açılımını ise şöyle yapıyor:

Baskı tozu kullanımı olmadığı için yıllık yaklaşık 6 bin euroluk bir tasarruf ve su bazlı lak kullanımı ihtiyacı olmaması sebebiyle yıllık 35 bin euro tasarruf imkânı sağlıyor. Yüksek imaj kalitesi, yüksek kaliteli lak, drip off, özel kâğıt, karton, plastik gibi özel malzemeler ile özel baskı imkânı sağlıyor. Isıya Duyarlı malzemelerde daha rahat kullanılıyor. Yüksek enerji tasarrufu sağlıyor. Büyük makine kurulum alanına ihtiyaç hissetmiyor. Hızlı kuruma sağlaması sebebiyle hemen kuruyan baskı altı malzemesine hemen arka baskı imkânı sağlamakla beraber hemen sonlandırma işlemlerini de başlama imkânı veriyor. Kurutma sonrası mürekkep parlaklığında bir kayıp olmuyor. Çizilme gibi problemler tamamen ortadan kalkıyor. Zor kuruyan kâğıtlara baskı imkânı veriyor. Çevresel pozitif etkilerine gelince toz kirliliği sıfır, ozon sıfır, ısı emisyonu sıfır, UV ve IR’e göre daha düşük elektrik tüketimi ve daha düşük kâğıt firesi vaat ediyor. Carter’ın verdiği bilgilere göre tasarruf miktarları ise şöyle:

Mürekkep tüketiminiz %20 azalıyor. Yıllık bazda; elektrik tasarrufu 50 bin euro, lak ve blanketten tasarruf 50 bin euro, baskı tozundan 6 bin euro, bakımdan 30 bin ve kâğıttan 20 bin euro tasarruf ettiriyor.

resim2_komori_08_16H-UV baskıyı neden tercih etmelisiniz?

Daha kaliteli baskı: İçerisinde standart boyalara göre daha fazla pigment barındıran H-UV mürekkebi sayesinde daha gerçekçi görsellere ve daha canlı renklere sahip basılı ürünler elde edersiniz.

Daha hızlı teslimat: H-UV baskı yapılırken mürekkep anında kuruduğu için dispersiyon lak, vernik veya baskı tozu gibi ek kurutucu malzemeler kullanılmaz ve kâğıdın kendi dokusunu baskı yapıldıktan sonra da hissedersiniz.

Mürekkebin baskı yapılırken kuruması kesim ve ciltleme gibi baskı sonrası işlemlere bekleme zamanı olmadan geçilmesine de olanak sağlar. Böylelikle, basılı işlerinizi daha hızlı teslim alırsınız.

Daha çevreci üretim: Baskı sırasında daha düşük ısı yayılımı yapan ve daha az enerji kullanan H-UVteknolojisini tercih ederek çevreyi korumamıza yardımcı olursunuz.

resim3_komori_08_16

Yeni H-UV baskı teknolojili baskı makinesinin avantajlarını bahsedelim:

H-UV li makineler Hibrid makinelerdir. H-UV ve konvansiyonel baskı yapma imkânına sahip. H-UV her ne kadar içinde UV ismi barındırsa da çok düşük enerji ile kuruma sağlaması ve baskı kalitesindeki belirgin yükselme sebebiyle farklı bir baskı teknolojisi. Farklı cure seviyelerinde aktivite gören bi UV mürekkep kullanıyoruz. En büyük avantajımız bizim tek lamba ile tüm H-UV mürekkep baskılarını, ihtiyaç varsa yine UV lak baskısını kurutma imkânına sahip olmasıdır. Bu da ciddi anlamda elektrik tasarrufu sağlıyor. Yine doğal kâğıt ve pvc karışımlı her türlü zor malzemeye çok daha yüksek kalitede baskı imkânı veriyor. H-UV kullandığımızda bu mürekkebin karakteristik özelliği parlaklık seviyesinin yüksek olması ve parlatma amacı ile atılan laklama işlemine ihtiyaç bırakmaması. İkinci en önemli avantajı kuruma ile ilgili. Kâğıdın arka vermesi ile ilgili yaşadığımız sıkıntılar ki biz ağırlıklı olarak Türkiye’de bunun önün geçmek için toz kullanıyoruz; toz tamamen ortadan kalkıyor. Yine mürekkebin korunması ve kuruma işlemine yardımcı olması için uygulanan laklama işlemine ihtiyacı tamamen ortadan kaldırıyoruz.

Dolayısıyla proseslerin azalması ve ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanması anlamında toplam maliyetlerde de bir düşüş olacağını öngörüyoruz. H-UV üretimlerinde mürekkep maliyetleri bugün için yukarıda. Ama başka H-UV mürekkep üreticilerinin de devreye girip satışa başlamaları  ile hızlı bir şekilde mürekkep maliyetlerinde  düşüşler bekliyoruz. H-UV mürekkep maliyetleri konvansiyonel UV mürekkep maliyetleri civarında olacaktır. Sağlanan yüksek baskı kalitesi, zor malzemeler baskı imkânı, enerji tasarrufu, baskı tozu ve lak kullanma ihtiyacının ortadan kaldırılması toplam üretim maliyetlerinde H-UV baskı tercihinin artışına katkı sağlayacaktır.

 

resim4_komori_08_16

#Komori #ArasGrup #HUV #UV #baski #matbaa

The post H-UV Nedir? appeared first on Matbaa Teknik.

Ofset Baskıda Dot Gain – Nokta Şişmesi

$
0
0

Filmden kalıba pozlama yapıldığı dönemlerde, baskı öncesi işleminde filmdeki noktaları lineer olarak ortaya çıkarmak esastı. Yani, basılması istenilen dosyadaki nokta değeri ile filmed ortaya çıkan nokta değerinin aynı olması hedefleniyordu. Örneğin, dosyadaki % 50 lik nokta fimde de % 50 oluyordu. Dolayısıyle lineer film formatı, müşteri-baskı öncesi-baskı arasında anlaşılan bir standarttı ve kalıp üzerindeki pozlanan nokta değerleri ölçülmüyordu fakat baskıdan çıkan nihai nokta şişmesi ölçülüp filmdeki değerle karşılaştırılıyordu.

1990’ların sonlarında CTP’lerin devreye girmesi ile film devreden çıktı ve pozlanan kalıp üzerindeki nokta ölçümü, proses ölçüm parametresi olarak sisteme dahil olmuştur.

Nokta ölçümleri, RIP üzerinden düzeltilebilir parametredir. Baskı öncesi ve baskı ekipleri, nokta şişmesini azaltabilirler fakat tamamen ortadan kaldıramazlar.

sekil1

Nokta şişmesi, tüm renklerde aynı miktarda olmaz, renkler arasında az çok nokta şişmesi farkı vardır.

Örnek olarak aşağıdaki imajda nokta şişmesi gösterilmiştir:

sekil2

Yukarıdaki resimlerde, fazla şişen noktaları düzeltmek için, noktalar ölçülür ve RIP’te uygun düzeltmeler yapılarak, hedef imaja ulaşılabilir.

sekil3İşleme başlamadan önce, lineer kalıp alınarak, imagesetter’ın noktaları doğru pozlayıp pozlamadığı kontrol edilir. Örneğin, % 50 lik nokta +/- toleransta % 50 olarak pozlanıyor mu bu durum kontrol edilir.

Makine üzerindeki nokta şişmesini düzeltmek için, uygun test imajı ile test baskısı yapılır, noktalar ölçülür ve RIP’te uygun müdahaleler ile yeni kalıp alınır ve test baskısı tekrar edilerek, noktaların istenilen şişme seviyesine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Bu işlem, hedefe ulaşılana kadar devam edilir.

Nokta şişmeleri kontrol altına alınamaz ise, nokta geçişlerinde, baskıdaki detaylarda çok ciddi kayıplar ortaya çıkacaktır. Ayrıca, noktaların yoğun olduğu ince tramlı alanlar koyu gözükecektir, gri balans tutturulmayacaktır. Dolayısı ile, hedef imajdaki nokta netliği tutturulamayacaktır.

Unutulmasın ki, nokta şişmeleri günümüzde artık ÖLÇÜLEBİLİR ve KONTROL ALTINA ALINABİLİR bir baskı etmeni durumuna gelmiştir. Burada, yapılması gereken nokta şişmesi bağlamında nerede olduğumuzu uygun cihazla ölçmek, ölçüm sonucunda standard göre oluşan fark kadar RIP’te uygun değişiklikleri yapmak, ve tekrar ölçmek..

Nokta şişmesini belirli oranda kontrol altına aldıktan sonra, belirli periyotlarda ölçümleri tekrarlamak yararlı olacaktır.

Fakat, baskının ana girdileri olan mürekkep tipi, kağıt tedarikçisi, kalıp tedarikçisi, haznesuyu konsantresi tedarikçisi, blanket tedarikçisi ve kalıp banyosundan herhangi birtanesi değiştiğinde, baskının ana parametrelerinden birisi değiştiği için, kontrol altına alınan nokta şişmeleri tekrar kontrol dışına çıkma riski vardır ve bu değişimde mutlaka yapılan test tekrar edilmeli ve nokta şişmesi bağlamında durum tespiti yapılmalıdır.

#EnginYildirim #DotGain #SunChemical #NoktaSismesi #ofset #matbaa #baski #baskiYonetimi

The post Ofset Baskıda Dot Gain – Nokta Şişmesi appeared first on Matbaa Teknik.

Ofsette Ink Jet Baskı Uygulamaları

$
0
0

Mustafa Yazıcı, ULTRA A.Ş, Satış Müdürü

Dijital Baskı uygulamaları son 10 yılda artan bir ivmeyle talep görmektedir. Matbaalar dijital baskıyı küçük ve orta tirajlı ticari taleplere hızlı bir şekilde cevap verebilen bir çözüm olarak görüyor. Dijital Baskıyı uygulamalarını;  ofset baskı da bir adım ön plana çıkaran en önemli özellik; kişiselleştirilmiş ürünler sunabilmesi. Bunu matbaacılık açısından ele alacak olursak, Ofset baskı ile birbirlerine doğrudan rakip olabilecek sistemler olarak düşünülmesinden daha çok tamamlayıcı olarak düşünülmesi ve kullanılması daha mantıklı olacaktır.. Şu an için kalite, hız ve maliyet beklentilerini mevcut iş hacimleri ile en uygun düzeyde ofset baskı yöntemi karşılamaktadır. Kısa tirajlı işlerde dahi işin belirli kısmını ofset baskı ile ve belirli kısımlarını ise dijital baskı ile harmanlayıp, kişiselleştirme ve değişken baskı yöntemlerini kullanarak işe farklı bir değer katmak mümkündür.

tabaka-ofset-icin-alternatifBizim ürünlerimiz;

Az önce de söylediğim gibi dijital baskı matbaacılık sektöründe son yıllarda önemi her geçen gün artmakta. Özellikle baskı tirajlarındaki azalmalar, etiket ve ambalajlar için kişiselleştirilme ihtiyaçları pek çok üretici firmayı bu alanda araştırmalar yapmaya ve çözüm üretmeye yöneltmektedir

web-ofset-uygulamasi-(2)Bizim bu alanda matbaalara sunduğumuz en önemli çözüm HP TIJ 2,5 Teknolojisini kullanan Ink jet Baskı sistemimizdir. Konvansiyonel makinelerden çıkan baskıyı kişiselleştirme anlamında çok büyük kolaylık sağlamaktadır.. Aynı zamanda makine üzerine montaj ile birlikte, hem ofset baskıyı hemde dijital baskı ünitesini senkron çalıştırarak katma değerli ürün ortaya koymak mümkündür. HP 2,5 TIJ Ink Jet dijital baskı ünitemiz, web ofset baskı makinelerine, kağıt kırım makinelerine veya bobinden çalışan her türlü makine ile etiket baskı & kontrol  makinelere uygulanarak,  adres,isim,logo, 80 çeşit tek boyutlu barcode, karekod, QR kod gibi kişiselleştirme imkanı sağlamaktadır.

Ayrıca yoğun bir şekilde kırım katlama yapan ve bu yüzden de makinelerine bu tarz bir uygulama düşünmeyen firmalar için kendi üretimimiz olan tabaka beslemeli konveyor üniteleri öneriyoruz. Tabaka besleme konveyor ünitemiz bir vakum besleme ünitesi, dijital baskının yapıldığı konveyor unitesi ve titreşimli toplama masasından oluşmaktadır. Özel üretimlerin dışında, en çok satılanlar, 35×50 cm ve 50 x 70 cm ebatlarındaki kağıdı işleyebilen modellerdir.

edelmannda-(5)Ofset de yeni trend olarak, ink jet uygulamalarının üretkenlik açısından faydası son derece açıktır. Ink Jet baskının gerekliliğini tartışmak yerine, hangi ürünün, nasıl ve ne şekilde mevcut makine üzerine montajı yapılarak, nasıl bir iş akışı ve satış pazarlama stratejisi ile kullanmak gerektiği tartışılmalı ve belirlenmelidir…Bu yüzden firmalar yatırım yapmadan önce çok araştırmalı ve kendi iş potansiyellerine ve iş akışlarına cevap verecek en uygun ürünü seçmeliler.

Özetle; makine yatırım maliyetlerinin düştüğü günümüzde, mevcut makinelerin üretkenliğini artıracak ek uygulamalar ile katma değerli ürünler sunarak yola devam etmek, firmalar ve tedarikçileri açısından kazançlı bir çözüm olacaktır.

#UltraAS #Ultra #MustafaYazici #dijitalBaski #inkjet #ofset #hibrid #matbaa #baski #HP #HPTIJ2,5

The post Ofsette Ink Jet Baskı Uygulamaları appeared first on Matbaa Teknik.

Köklerine Tutunarak Sağlıklı Büyüyen Bir Matbaa: Şimşek-Ege

$
0
0

Osman Ege: “Geçtiğimiz yıllarda %40 büyürken, sadece geçtiğimiz yıl % 50 büyüme hızı yakaladık. Büyümek güzel bir olgu; ancak kontrollü ve dikkatli olmalısınız, boş bir büyüme kalabalıklaşmaktan öte bir yere sizi götürmez. Makine parkurunuzun şişmesi büyüme değildir. Donanımınızla birlikte personelinizin de gelişerek büyümesi, yeni beyinlerin içinize katılması, yeni yaklaşımların yeni bakış açılarının içinizde ses bulabilmesi, zihinlerin de büyümesi gerekir.

Tekstil etiketleri konusunda ihtisaslaşmış bir matbaayı ziyaret ettik bu ay. Şimşek-Ege, bir etiket matbaasının sahip olması gereken tüm konvansiyonel ve dijital baskı çözümlerini kullanan bir şirket. Onaylı baskıcısı olduğu şirketler arasında Zara, H&M, Koton gibi çok önemli tekstil devleri bulunuyor. Şimşek-Ege aynı zamanda Zara’nın etiket üretimini ilk kez İspanya dışına taşıyan bir matbaacı olmuş. Şirketin Genel Müdürü ve aynı anda Tekstil Yan Sanayicileri Derneği Başkanı ve Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Osman Ege, hem şirketi hem de pazara ilişkin değerli bilgileri siz okuyucularımızla paylaşmak üzere anlattı:

MATBAA&TEKNİK: Şimşek Ege şirketi ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Şirket yapınız geçmişiniz ve özellikle baskı alanındaki faaliyetleriniz nelerdir?

Osman Ege: Öncelikle kurumumuza hoş geldiniz. Sektörün önemli iletişim kaynaklarından biri olan derginizle söyleşmek bizi mutlu etti. Bu sayede kendi alanımızdaki gördüğümüz resmi sizler aracılığıyla paylaşmak fırsatı da bulmuş oluyoruz.

Şimşek-Ege 30 yıllık geçmişi olan, İstanbul merkezli bir etiket ve matbaacılık şirketidir. Şirketimiz başta hazır giyim sektörü olmak üzere, ayakkabı, ev tekstili, mağazacılık ürünleri  ve benzeri sektörlerde kullanılan etiketleri üreten Türkiye’nin konusundaki en büyük üreticilerinden biridir. 90’lı yılların küçücük bir Eminönü firmasından Merter’de bir orta ölçekli işletmeye, şimdi de Hadımköy’de orta-büyük ölçekli işletmeye evrildik. Etiket sektörünün büyümesine paralel olarak, 90’lı yıllardan bu yana ülkemizle birlikte büyüdük ve geliştik. Her sene bu büyüme artıyor, biz de sektörle birlikte, müşterilerimizle birlikte büyüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda %40 büyürken, sadece geçtiğimiz yıl % 50 büyüme hızı yakaladık. Büyümek güzel bir olgu; ancak kontrollü ve dikkatli olmalısınız, boş bir büyüme kalabalıklaşmaktan öte bir yere sizi götürmez. Makine parkurunuzun şişmesi büyüme değildir. Donanımınızla birlikte personelinizin de gelişerek büyümesi, yeni beyinlerin içinize katılması, yeni yaklaşımların yeni bakış açılarının içinizde ses bulabilmesi, zihinlerin de büyümesi gerekir. Esas yatırımlarımızı insana yapıyoruz. Makine yatırımlarını insan yatırımlarıyla beslemediğiniz, desteklemediğiniz sürece büyümüş olmuyorsunuz. Bu da sizi hem sektörünüzü dikkatli analiz etmeye, hem donanımlarınızı güncel tutmaya, personelinize düzenli ve sürekli eğitim vermeye, genç ve parlak zihinlere yönetim ve üretimin her aşamasında yer vermeye, müşteri ve Pazar analizleri yapmaya, sürekli araştırma yapmaya, verdiğiniz hizmet ve mamüllerin sürekli kalitesini ölçmeye mecbur bırakıyor. Bakınız, sadece geçen sene 750 milyon adet etiket ürettik. Bu seneki üretim hedefimiz 1 milyar etiket. 7 bin m2 alanda 200’den fazla elamanla, her türlü ürün sertifikasına sahip, kurumsal bir firma olarak ama asla hantal olmayarak biz bunu başaracağız.

simsek_ege-(28)Inditex Zara Grubu, Next, Replay, Pepe, Lindex, H&M gibi yabancı üreticilerin, LCW, Koton, Defacto gibi yerli üreticilerin ve mağazacılık sektörünün daha birçok dev firmalarının onaylı tedarikçisiyiz. Deri, dokuma, baskı ve karton etiket ürünlerinin yanında, kendinden veya sıcak yapışkanlı transfer etiketlerle, kutu, çanta ve paketleme ürünleri de üretmekteyiz..

Dünyaca ünlü bu markaları memnun etmek, birlikte çalışmayı sürdürebilmek, her sene artan bir ivmeyle daha çok iş almak kolay şey değil. Sektörümüzdeki pek çok firma bu sözlerimden ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır. Her sektör gibi bizim sektörümüz de zor bir sektördür, artan rekabet ortamında hayatta kalmak, sürdürülebilirlik ve gelişme belli bir kalite anlayışını tutturabilmenizle mümkün oluyor. Bu yüzden her prosesimizi kontrol altında tutuyoruz, tekrar tekrar sorguluyoruz. Bakınız sadece pazarlama / müşteri temsilciliği birimimizde çalışan sayımız 25 kişi civarında. Bu tüm çalışanlarımızın neredeyse %10’u. Müşteri memnuniyeti açısından başka bir çıkar yol yok. 300’ü bulan portföyümüzü yönetmek, zamanında cevap vermek, üretimi termininde teslim etmek hiç kolay şeyler değil.

Burada bir parantez de ERP sistemleri için açmak gerekir bence. Pazarlamadan paketlemeye kadar tüm üretim ve servis evrelerini gelişkin ERP sistemleri ile takip ediyoruz. Bu otomasyona geçmiş, kurumsal firmalar için olmazsa olmaz bir yatırımdır. Makinalarınız olabilir, personeliniz olabilir ama doğru planlama yapmazsanız, doğru şekilde süreçlerinizi yönetmezseniz sonuç almanız mümkün değil. ERP sistemlerini bu nedenle çok önemsiyor, ERP’nin tüm sunduğu imkanları zorlamaya çalışıyoruz.

MATBAA&TEKNİK: Mevcut makine parkı, üretim alanlarınız, kullandığınız baskı teknolojileri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Osman Ege: İmalat kabiliyeti olarak, konvansiyonel, UV ve dijital ofset, tam, yarım, manuel ve rulo serigrafi, letter press, rotary press baskı tekniklerini bünyesinde bulunduran firmamız, aynı zamanda tüm bu ürünlerde kullanılan, selefon, sıvama, folyo baskı, frekans, yakma vb. bir çok ek ve bitiş işlemlerini işletme içerisinde gerçekleştirmekteyiz.

Burada, neredeyse 200 kişilik bir üretim organizasyonundan bahsediyoruz aslında. Çok temel olarak, konvansiyonel baskı makinalarımız ve dijital baskı makinalarımız bulunuyor. Bunlar içerisinde konvansiyonel ofset baskı makinalarından, tam veya yarı otomatik serigrafi makinalarından, çeşitli kesim/giyotin makinalarından, baskı sonrası sıvama gibi, selofon gibi pek çok makinadan bahsedebiliriz. Yanı sıra değişik güç ve kapasitede dijital çıkış makinalarından, butik üretim amaçlı çıkartma/etiket makinalarından, bize özel ürettirdiğimiz değişik baskı makinalarından söz etmek mümkün. Makine parkurumuzu yenilemek ve geliştirmek zaten başla başına bir iş. Şu anda da dünya fuarlarına katılarak gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyoruz. Doğal olarak müşteri taleplerini izliyor, doğabilecek veya doğan talepleri karşılayacak ürünleri takip ediyoruz. Sizlerin de defalarca sayfalarınızda yer verdiğiniz dijital baskı sistemleri tabi ki bizim de ilgi alanımız. Konvansiyonel sistemlerin kendi içerisindeki gelişmeler ve dijital baskı sistemlerinin kendi içindeki evrimini takip edip, satın alma, işletme ve hizmet maliyetlerinin optimum olduğu yatırımlara yöneliyoruz.

simsek_ege-(33)MATBAA&TEKNİK: Konu buraya gelmişken hemen soralım, sektördeki gelişmeler özellikle kısa tirajlara yönelme ve dijital baskı üretimlerine müşterilerinizin taleplerini göz önünde bulundurarak bakışınızı ve etiket baskı konusundaki geleceğe bakışınızı özetleyecek vizyonunuzu anlatır mısınız?

Osman Ege: Öncelikle şunu vurgulamak gerekir, artık öyle bir dönemdeyiz ki hız ve fiyat neredeyse kaliteden bile daha önemli olacak şekilde daha öne çıkıyor. Müşteri kabul edilebilir kalitedeki her ürünü uygun fiyat ve en kısa zamanda aldığında memnun kalıyor. Biz hız-fiyat-kalite üçgeninde kaliteyi asla düşürmeden en hızlı ve en uygun nasıl üretiriz bunun peşindeyiz. Hız parametresini artırmak istediğinizde otomatik olarak konvansiyonel sistemlerden dijital sistemlere geçmek zorunda kalıyorsunuz.

Bildiğiniz gibi artık tirajlar öyle eskisi gibi on binlerce değil. Artık neredeyse yüzlerle ifade edilebilecek talepler dahi gelebiliyor. Bu durumda kalıp değiştirme zamanları gibi, iki iş arasında kaybedilen zamanlar gibi, baskı sonrasında kaybedilecek zamanlar gibi tüm zamanı minimize etmelisiniz. Ofsette bu süreleri kısmak çok kolay veya ucuz değil. Dijital sistemlerde bu çok daha mümkün. Dijital evet bize daha esnek imkanlar sunuyor ama elbette bu sistemlerin de kendine göre sorunları, açmazları, kısıtlamaları var. Baskı kalitesinden (ki baskı kalitesinde çok ilerlemeler başarıldı), kuru toner kullanımına, kullanılan materyal kısıtlamalarından, ekstra renk kullanımına, registrasyon problemlerinden, gofre, yaldız vb. baskı sonrası uygulamalarına kadar çeşitli sıkıntılar bulunuyor. Ancak biz tüm dünya gibi dijital baskı sistemlerinin ve in-line ex-line sonlandırma makinalarının bu işin geleceği olduğunun farkındayız. Dijital baskı sistemlerini ve çeşitli (farklı) uygulama örneklerini yakından takip ediyoruz. Ne yazık ki bu teknolojiler şu an için ülkemiz şartlarına göre kolay elde edilebilen, geri dönüşümü kısa sürede kapatılabilen sistemler değil. Sıkı takip ediyoruz ve uygun gördüğümüz makinaları bünyemize katıyoruz ve katacağız. Süreçte görüyoruz ki dijital sistemler aslında konvansiyonel sistemlerin birebir alternatifi değil. Her iki alan kendi içinde gelişiyor ve evriliyor. Zaman zaman birleşiyor, zaman zaman uzaklaşıyor. Örneğin basit kitapçık katalog gibi ürünlerde birleşirken, değişken datalı ürünlerde uzaklaşıyor. Kendi içimizde araştırma geliştirme birimizi, üretim geliştirme birimizi kurduk, geliştiriyoruz. Mühendislerle çalışıyoruz ve hem üretim bandımızı hatta yönetişim sistemimizi bile bu çerçevede optimize ediyoruz. Henüz yolun başındayız ama bu zihinsel dönüşüme sahibiz. Sadece donanım değil yazılımları da sorgulamak, yeni yazılımlarla sistemi güçlendirmek gerekiyor. Sonuçta yenilikleri takip etmek zorundayız.

MATBAA&TEKNİK: Sektörün size göre sorunları nelerdir, çözüm önerileriniz var mı, sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Osman Ege: Bu çok detaylı ve çok boyutlu bir soru. Her bir başlığın saatlerce hatta günlerce konuşulması mümkün. Ben kendi açımızda temel bazı yorumlarda bulunabilirim. Bu yorumlarımı da sadece Şimşek-Ege Genel Müdürü Osman Ege olarak değil, Tekstil Yan Sanayicileri Derneği Başkanlığı ve Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi şapkalarımla yapabilirim. Öncelikle sektörümüzün her sene %10’dan %50’lere kadar büyüdüğünü –ki bunu daha önce söylemiştim-, istikrarlı siyasi idarenin varlığı sayesinde daha da büyümeye devam edeceğinin görüldüğünü belirtelim. Bu açıdan sektörümüzün önünün açık olduğu söylenebilir. Ancak sektörümüzde yetişmiş eleman sıkıntısından tutunda, kur farklarına, tedarik zincirlerinin profesyonel olmayışından, apartman altı kayıtsız üretimlerin çokluğuna kadar pek çok sıkıntı sayılabilir. Now-How ve Ar-Ge maliyetleri, bilginin ve teçhizatların üretilmeyip sürekli ithal edilmesi gibi bir sıkıntı da ortada. Kosgeb ve siyasi yönetimin destekleri olmasa çok daha kötü olurduk diye düşünüyorum. Peki yeterli mi? Hayır. Bu konuda daha hırçın, daha yırtıcı ve daha istekli olmalıyız. Sadece tüketen değil üreten de olmalıyız. Devlet destekleri bu noktada çok önemli. Mikro düzeyde desteklerden, kurumlara yönelik desteklerden bahsetmiyorum, daha makro, daha üstten, planlamalardan, programlamalardan bahsediyorum. Üniversite – Kamu ve Özel sektör birlikteliklerinden, teknoparklardan, 5 yıllık 10 yıllık hatta 25 yıllık planlamalardan bahsediyorum. Ülkemizin, batı ülkelerinin eski makinalarının yığıldığı bir ülke olmasına engel olup ülkemizi, en modern, en yeni, en üretken ve en uygun donanım ve yazılımların geliştirildiği gerçek bir üretim ülkesi haline getirmemiz gerek. Bakınız Çin gibi bir gerçek var. Rekabet şansınızın neredeyse sıfıra düştüğü bir ülke Çin. Üretim maliyetleri çok düşük olabilir ama Çin bile Now-How’ı batıdan almak zorunda. Avrupa’nın yanı başındayız, o zaman üretimi Çin’e kaptırmadan zamanında, kaliteli ve uygun maliyetli üretimler yapmalıyız. Bunun için öncelikle eğitim, yatırım maliyetleri, üretim maliyetleri, satış maliyetleri gibi kalemleri çok doğru irdeleyip, makro kolaylıklar sağlamalıyız. Aksi halde rekabet şansımız yok.

barcode_labels DSC01088 hotmelt_labels IMG_2233

MATBAA&TEKNİK: Değerli vaktinizi ayırdığınız ve görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

#SimsekEge #OsmanEge #etiket #TekstilEtiket #ofset #baski #matbaa

The post Köklerine Tutunarak Sağlıklı Büyüyen Bir Matbaa: Şimşek-Ege appeared first on Matbaa Teknik.


En Geniş UV Mürekkep Portfolyosu Siegwerk’te…

$
0
0

Ersin Eren, Ofset & Etiket Satış Müdürü, Siegwerk Baskı Mürekkepleri A.Ş

Siegwerk , standart ve gıda ambalajları için uygun düşük migrasyonlu UV ürünlerine ilave olarak, yüksek baskı kalitesi, ekonomik ve çevre dostu performansa sahip, SICURA Low NRGY adlı düşük enerjili UV ofset teknolojisi ile hem UV baskılar hem de geleneksel ofset baskılar için çözümler sunuyor.UV baskısı teknolojisi, kürlenme hızı, yüzey esnekliği, yüksek baskı kalitesi, dayanıklılık ve uçucu organik bileşenlerin (VOC) emisyonunun olmaması gibi ikna edici faydaları nedeniyle büyümeye devam eden bir pazardır. UV mürekkeplerin saniyeler içinde kuruması sayesinde basılan ürünlerin, baskıdan çıkar çıkmaz işlenebilmesi sayesinde matbaalara para ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Emici olsun ya da olmasın hemen hemen her yüzeyde kullanılabilir olan UV mürekkepler, çok çeşitli kağıt ve plastik malzemesi üzerine baskı yapılmasına imkan verir. Bunun yanı sıra, UV baskıların geleneksel (konvansiyonel) baskılar ile karşılaştırıldığında; çizilmelere, aşınmaya, eskimeye ve hava koşullarına karşı daha fazla dayanıklı olduğu görülmektedir. UV mürekkeplerin kısa sürede kuruma kabiliyetiyle, mürekkepler yüzey tarafından emilmeden kağıt yüzeyinde kalarak, keskin ve net baskı kalitesi elde etmemize imkan sağlar -ki bu sayede daha yüksek parlaklık seviyeleri ve canlı renkler elde edilebilmesi mümkün olur. Bunun yanı sıra UV baskı zaman ve maliyet avantajının yanı sıra yüksek parlaklığa sahip metalik mürekkepler gibi ürünlerle baskılara değer katar.

Siegwerk, UV baskı proseslerini tamamen kapsayan geniş lak ve mürekkep yelpazesine sahiptir.

Bunun bir örneği, eşsiz parlaklığa sahip ve gerçek bir ayna gibi görünen High Gloss UV flexo silver’dır. (gümüş) (FP8230). Basılı metalik mürekkep UV ışığı güçlü bir şekilde yansıtır ve makine hızına bağlı olarak kürleme daha zaman gerektirmez.

aradaki_resimTüketicilerin bilinçlenmesinin artması ve yönetmeliklerin sürekli olarak güncellenmesi nedeniyle, gıda ambalajı baskılarında düşük migrasyonlu UV sistemlerin kullanımı,  günden güne artmaktdır. Marka sahipleri pigmentlere, fotobaşlatıcılara, akrilatlara ve çözücülere dair yasaklı madde listelerini sürekli olarak güncelliyorlar. Gıda ve ilaç ambalajlama kısmında, UV baskı mürekkeplerine yönelik beklentiler artıyor. Baskı da ideal verimin yanı sıra,  güvenlik seviyesi yüksek ve migrasyon riski minimum ürünler talep ediliyor.

Sicura-Litho_Nutriplast_6021

Gıda ambalajları için geniş bir portföy

Bilindiği üzere metalize yüzeyler, plastik filmler, lamine tüp, InMold etiketler, yoğurt kutusu kapakları, etiketler vb ürünler için UV mürekkepler yaygın olarak kullanılmaktadır. UV mürekkep ve laklar, bağ yapısı itibariyle daha yüksek migrasyon potansiyeline sahip materyaller içerdiğinden, özellikle gıda ürünleri için gerçekleştirilen ambalaj ve etiket baskılarında düşük migrasyonlu mürekkep sistemlerine yönelik talep ve ihtiyaçlar yükseliştedir. Siegwerk lider bir üretici olarak; Sicura Litho (Ofset), Sicura Flex (UV Flekso), Sicura Screen (Serigrafi), Sicura Nutriflex (Düşük migrasyonlu UV Flekso) ve Sicura Litho Nutriplast (Düşük Migrasyonlu Ofset) mürekkep serileriyle; gıda ambalajlama uygulamalarına uygun mürekkepler, laklar ve metalik mürekkepleri kapsayan geniş bir UV ürün portföyüne sahiptir.

Katı bir disiplin ile üretim yapıyoruz

Siegwerk, UV baskıda da gıda ambalajına yönelik yüksek gereksinimleri karşılamak için katı bir hammadde seçimi politikası, merkezi onay prosesi ve global formülasyon kılavuzları ile global markaların uygunluk standartlarına uygun çalışıyor. Müşterilerimize bileşenler, migrasyon riskleri ve hariç bırakılması tavsiye edilen uygulamalar hakkında her zaman açık bilgi sunuyoruz. Kullanıcıların amaçlanan son kullanım uygulaması için en uygun çözümü seçmesini destekliyoruz.

Sicura-Litho-Low-NRGY_LED_6032

 

LED UV Mürekkeplerimiz ile ilgili olarak

Piyasadaki gıda ve ilaç ambalajı uygulamaları için ilk LED UV flexo mürekkepler olan SICURA Nutriflex LEDTec mürekkep serilerini piyasaya sürerek düşük migrasyonlu UV baskı mürekkebi portföyünü biraz daha genişlettik.

Hepimiz biliyoruz ki kullanılan baskı prosesi ne olursa olsun LED UV teknolojisini seçen matbaacı sayısı günden güne artmaktadır. LED UV teknolojisinin, uygun maliyet ve üretkenlik avantajlarına sahip olması nedeniyle, yakın gelecekte de baskı endüstrisinde gelişim göstermeye devam edeceğine inanıyoruz.

Siegwerk, SICURA LED Offset mürekkepleri ile tabaka ofset UV piyasasında yeni bir standart oluşturdu. Mürekkep serisi olağanüstü su/mürekkep dengesi, çok düşük seviyede uçuşma özelliğine sahip olması nedeniyle, en iyi seviyede görsel çözünürlüğü ve yüksek seviyede kürlenme hızı sağlıyor. Seri, ISO 2846-1 standardına uygundur. UV kurutucuları alanında lider şirket olan Alman IST METZ grubu da, yılda dört kez yayınlanan broşürlerinin birinin baskısı için SICURA LED Offset serisini seçti. Bu da serinin başarısını ortaya koyan bir referans olmaktadır.

SICURA Nutriflex LEDTec

SICURA Nutriflex LEDTec

 

Düşük enerjili UV serimiz

Siegwerk, ayrıca yüksek baskı kalitesinin yanı sıra mükemmel ekonomik ve çevre dostu performansa sahip, SICURA Low NRGY adlı düşük enerjili UV ofset teknolojisi sunuyor. Bu mürekkep yelpazesi hem UV baskılar hem de geleneksel ofset baskılar için caziptir. Düşük Enerjili UV kürlenme sistemlerinde; dalga boyu spektrumu azaltılmış özel UV lambalar kullanıldığından; yüksek hassasiyetli UV mürekkeplere ihtiyaç duyulmaktadır. Düşük enerjili UV kurutuculara yönelik SICURA Low NRGY serisi, reaktivite, kullanım kolaylığı, sabit baskı imkanı ve çizilmeye karşı mükemmel dayanıklılık konusunda yüksek performans sergilemesinin yanı sıra, ISO 12647-1 ve PSO belgesi için ön koşulları yerine getirdi. Mürekkep serisi doğru renk yoğunluğuna ulaşmak için gereken asgari sayfa sayısı konusunda kategorisinin en iyisi olması sebebiyle, kağıt firesi ve üretim maliyetinin en aza indirgenmesine yardımcı oluyor.

SICURA Litho Low NRGY

SICURA Litho Low NRGY

 

Bir diğer gelişme de, uluslararası lider baskı makine üreticisi; Komori, H-UV mürekkeplerinin tedariği için Siegwerk’i Avrupalı ortağı olarak seçti. “K-Supply mürekkep” olarak onaylanan tüm mürekkepler yüksek seviyedeki sertlikleri, baskı kaliteleri, çok yönlülükleri ve ekonomik performansları ile öne çıkıyor.

#Siegwerk #ErsinEren #UV #murekkep #HUV #ofset #gidaambalaji #ambalaj #KSupply #Komori #Sicura #NRYG #migrasyon #lowmigrasyon

The post En Geniş UV Mürekkep Portfolyosu Siegwerk’te… appeared first on Matbaa Teknik.

KBA Dijital Tabaka Ofset Baskısı ve UV Kurutma Teknolojileri

$
0
0

KBA geçtiğimiz drupa2016 fuarında iki ana tema ile karşımıza çıkmıştı. Birincisi dijital tabaka ofset baskısı ve diğeri ise UV kurutma. Burada bu iki konuyu biraz açmak istiyorum:

Dijital baskı KBA’nın bakış açısından konvansiyonel ofset baskısı ile beraber yol alacaktır. KBA her iki baskı teknolojisinin beraberce uzun bir sürece matbaacılık dünyasında var olacağına inanıyor. Bunun en güzel örneği KBA’nın yeni “hibrid” KBA VariJET 106 model baskı makinesidir. Tam anlamıyla “hibrid” bu makine gelecek sene KBA’nın 200. kuruluş kutlamaları boyunca tanıtılacak. Böylece dünyanın ilk otomatik baskı makinesini 200 sene önce icat eden KBA’nın bu anlamlı kuruluş kutlamalarında dünyanın en modern ve en çok yönlü tabaka ofset dijital baskı makinesi tanıtılıyor olacak. Bu makine özellikle kısa tirajlı katlamalı karton ambalaj üretimi için tasarlanmıştır.

RESiM1_KBA_08_16

Ambalaj dünyası son senelerde hızla değişmektedir. Bu değişikliklerden bazıları: Demografik değişiklikler (kentleşme, dünya nüfusunun artışı, tek kişilik yaşam tarzı, hızlı değişen istekler), kişisel taleplerde bulunan daha ufak gruplar, değişen ve artan etiketleme kanunları, süpermarketlerin gelişmesi ve çoğalmasından dolayı artan markalar, ambalaj dizaynındaki değişiklikler.  İyi bir ürün için çok yönlülük ve kişiselleştirme vaz geçilemeyen unsurlar olmuştur.

Matbaa sahipleri açısından da değişiklikler oluştu: Dünyada kullanılan ambalajların sadece %5’i bir seneden daha uzun kullanılmaktadır. Altı veya yedi sene önce 500.000 tirajlı bir kutu siparişi bugünde 500.000 tiraj olarak, ancak en az 10 değişik uyarlama ile gelmektedir. Promosyonlar artık çok daha kısa sürelerde gelmektedir. Pazar ayrıca online ve ofline pazarları birleştirmek, kişiselleştirme ve çok çeşitlilik, ürün kopyalamaya karşı önlemler, dijital satış yardımcıların ambalaj üzerine basmak ile tüketiciye ürün hakkında daha fazla bilgi verebilmek ve ambalajların geri dönüşümlü olmasına dikkat eder oldu.   Bu yüzden KBA, gelecekte ambalajın nasıl basılacağı hakkında yeni teknolojiler geliştirmektedir.

KBA, Xerox ile beraber geliştirdiği KBA VariJET 106 model makinesi ile müşterilerini iki dünyanın, konvansiyonel tabaka ofset ve dijital tabaka ofset dünyalarının, en iyisini sunuyor. Ambalaj dünyasının pazar lideri olarak, dijital piyasada çok deneyimi olan kuvvetli bir partner ile KBA bu yeni hibrid, dijital, katlamalı kartonlar için geliştirilen baskı makinesinin gelişmekte olan dijital ambalaj dünyasının en üretken ve en az maliyetli baskıyı yapan makinesi olacağına inanıyor.

RESiM2_KBA_08_16

KBA VariJET 106’nın azami kağıt ebadı 750 x 1060 mm dir. Basılabilir malzeme kalınlığı ise 0,2 – 0,6 mm aralığındadır.   Baskı hızı ise 1.440 dpi çözünürlülük ile 4.500 tabaka/saat olmaktadır.

UV kurutma teknolojileri:

drupa 2016 fuarında özellikle KBA standındaki ikinci önemli konu ise UV kurutmaydı. Bugün kullanılan üç değişik UV kurutma teknolojisi vardır.

1)UV kurutma
2)HR-UV kurtuma
3) LED-UV kurutma

UV mürekkeplerle baskıda hem mürekkepleri hemde lakı kurutmak için UV lambalar kullanılır. Ancak burada kurutma denirken aslında mürekkeplerin sertleşmelerinden bahsedersek, daha doğru olacaktır. Mürekkeplerin içine karıştırılan fotoinisiyatör denilen kimyasal birimler polimerizasyonu başlatırlar ve mürekkep sertleşmektedir.

RESiM3_KBA_08_16

UV sistemlerinin birbirlerinden en önemli farkı mürekkeplere karıştırılan fotoinisiyatörlerin reaksiyon gösterdikleri ışın dalga boylarıdır.

RESiM4_KBA_08_16

 

Değişik UV kurutma sistemlerinin değişik lamba ihtiyaçları vardır. Bunların özellikleri ise bu resimde açıkça görülebilir:

RESiM5_KBA_08_16

Normal UV kurutucuları hem yüksek ısı oluşturuyor, hem fazla enerji harcıyor, hemde ozon gazı oluşturuyorlar. Mürekkepleri tam olarak kurutabilmek için çoğunlukla birden fazla lamba kullanımı gerekmektedir. HR-UV mürekkepler özel fotoinisiyatörler sayesinde özel UV dalga boyuna tepki verir. HR-UV kurutucularda bu dalga boyu 260 ila 440 nm arasındadır. Bunun sayesinde normal UV kurutuculara göre önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır. 250 nm nin üzerindeki dalga boylarında ozon oluşumu olmaz. Bu sayede ozon gazı boşaltım sistemi gerekmez. Basılan malzemeye daha az ısı aktarıldığından kağıttaki koku oluşumu önemli ölçüde azaltılır. Mürekkepler daha reaktif olduklarından çoğunlukla tek bir lamba ile kurutma yeterli oluyor.

LED-UV kurutucularda durum epey farklıdır. Kısa dalga UV radyasyonu yok, sadece tek bir dalga boyu var. IR bileşeni yok, dolayısyla ısınma yok. Ozon oluşmadığından emisyon emme tertibatına ihtiyaç yoktur. Düşük enerji tüketimi sayesinde maliyet düşmektedir. Basılan ebada uyumlu kurutma zamanlaması münkün. Uzun üretim ömrü, düşük bakım maliyetleri önemli özelliklerdir. LED-UV lambalar yaklaşık 20.000 saatlik üretim ömrüne sahiptir. Bu HR-UV veya normal UV lambalarında 1.000 – 1.500 saattir.   LED-UV modüllerde “standby” konumu olmadığından duruşlardan hemen sonra işlemeye başlamaktadırlar.

#KBA #DereliGraphic #RolfKoehle #UV #HUV #VariJet106 #ofset #matbaa #baski #drupa2016

The post KBA Dijital Tabaka Ofset Baskısı ve UV Kurutma Teknolojileri appeared first on Matbaa Teknik.

Ofset Baskının Geleceği Düşük Enerji İle Kürlenen Mürekkepler mi?

$
0
0

İsmail Yılmaz, Satış ve Pazarlama Müdürü, TOYO INK TURKEY Kimya Sanayii

Toyo Ink Group teknolojinin gelişmesinde katkı sağlayan öncü firmalardan biri olarak sektöre yatırım yapmaya devam ediyor. 2011’den günümüze Avrupa’da kurulumu tamamlanan düşük enerji UV mürekkep kullanan makine sayısının 250 adet civarında olduğunu söyleyebiliriz. Drupa 2016 sonrasında kurulumların hızla artarak 2018 itibari ile 500 adet baskı makinesine ulaşacağını tahmin ediyoruz.

Düşük enerji sistemleri günümüzde özellikle ticari baskı firmaları için ilk yatırım seçeneği olarak ön plana çıkmaktadır. Bu sistemler enerji verimliliği, üretim artışı ve çevreci ürün kullanımı ile konvansiyonel sistemlerden farklılaşmaktadır. Düşük enerjili sistemlerin ambalaj sektöründe kullanılmasının önünde hala çeşitli engeller bulunmaktadır. Bu engellerin en başında düşük migrasyon mürekkep talebi gelmektedir. Düşük migrasyon mürekkep teknolojisindeki gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda bu engelin kısa süre içerisinde ortadan kalkacağını söyleyebiliriz.

Bu hızlı dönüşüm Türkiye’de de yeni yatırım ve teknoloji yenileyen firmaların dikkatinden kaçmamaktadır.

Cıva UV lambalar (H-UV) ile başlayan dönüşüm süreci LED UV kürlenme sistemlerine doğru evrilmektedir. Toyo Ink H-UV sisteminin en önemli mürekkep tedarikçisi olarak LED UV sistemlerinde de ileri mürekkep teknolojisi sayesinde pazar lideri olmaya devam etmektedir.

TOYOINK_rollup_UV-CUREToyo Ink Group  değişen ve gelişen UV mürekkep pazarına daha iyi hizmet verebilmek amacı ile Belçika merkezli Arets Graphic firmasını 2012 yılında satın aldı. Toyo Arets olarak faaliyetlerine devam eden firma ile birlikte Toyo Ink Group Avrupa’daki pazar payını önemli ölçüde arttırmıştır. Toyo Ink Japon mürekkep teknolojisini Avrupa standartlarına uygulayarak yeni mürekkep serilerini drupa 2016’da baskı sektörüne tanıttı.

Toyo Ink Türkiye olarak Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri baskı sektörü ile paylaşıyoruz.

Toyo Ink Türkiye 2016 Ocak ayında Dyo Matbaa mürekkepleri ile yaptığı ortaklık sonucunda Türkiye’deki iş ortaklarına çok daha yakın duruma gelmiştir. Mümkün olan en geniş UV  ürün yelpazesi ile Toyo Matbaa mürekkepleri olarak baskı sektörüne hizmet etmeye devam ediyoruz.

Düşük Enerji Kürlenen Ofset Mürekkepler

Flash Dry KHS: Cıva lamba ile kürlenen mürekkepler

Flash Dry LD: LED lamba ile kürlenen mürekkepler

Standart UV mürekkepler ve laklar

STERALUX: Emici olmayan süyezyler için geliştirilmiş ofset mürekkep serisidir. Kozmetik, içecek sektörlerine lüks kutu üreticileri için tasarlanmıştır.

STERASPEED: Kağıt,karton ve bazı emici yüzeylere yüksek hızda baskı imkanı sağlayan ofset mürekkep serisdir.

STERAFLEX: Yüksek hızlı flekso UV makinelerinde en yüksek performansı veren flekso mürekkep serisi.

Toyo Arets EuPIA ( Avrupa Mürekkep Üreticileri Birliği ) üyesi olarak gıda ambalajı üretimine uygun düşük migrasyon özelliğine sahip UV mürekkep ve lakları GMP standartlarına üretmektedir.

#toyo #ToyoInks #UV #UVMurekkep #mürekkep #UVBaski #ismailYilmaz #ToyoArets

The post Ofset Baskının Geleceği Düşük Enerji İle Kürlenen Mürekkepler mi? appeared first on Matbaa Teknik.

RMGT Tecrübesi ile LED-UV’li Ofset Baskı

$
0
0

Kamil Polat, Satış Müdürü, Mitra A.Ş

Öncelikle RMGT ‘den bahsedelim.

logo-rmgtRMGT nedir? RMGT, 2014 yılında birleşen Japon devleri Ryobi ve Mitsubishi’nin bundan sonra üretecekleri makinelerinin markasıdır. Artık tüm tabaka ofset ve dijital baskı makinelerinde RYOBI ya da MITSUBISHI amblemleri yerine RMGT amblemini göreceksiniz.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen drupa fuarında da RMGT markasını ön plana çıkaran firma, RMGT logosunu standın tamamında, makine üzerlerinde ve tüm görsellerinde kullanarak tanınırlığını arttırmayı planlamış ve bunu başarmıştı.

2014 yılında birleşen Ryobi ve Mitsubishi’ nin bu döneme kadar olan üretimlerinden oluşan bilgi birikiminin ortaya çıkardığı teknolojik ve ekonomik faydalar harmanlanarak bugünkü RMGT ürünlerinin temelleri oluşturuldu.

Şuan RMGT’ nin ürün portföyünde, 36x52cm’den 82x113cm’e kadar çok renkli baskı makineleri sunulmaktadır.

Ofset baskı alanında gelişmelerin ve yönelimlerin büyük çoğunluğunun ambalaj sektörüne olduğunu dikkate alan RMGT, teknolojik gelişimlerini ve araştırmalarını bu doğrultuda yürütmekte, daha kısa zamanda en kaliteli üretim nasıl sağlanır konularını araştırmaktadır. RMGT’ de, hem Ryobi’ nin hemde Mitsubishi’ nin geçmişlerinden gelen bilgi birikimleri ile ürünlerini bu kapsamda geliştirmektedir.

 

ekliresim1_mitra_08_16

 

Örneğin,  aynı anda kalıp takma sistemi (Simulchanger), aynı anda yıkama sistemleri, işe hazırlık ve iş kontrol sistemleri, (IPC, PCS-G),  kamera kontrol sistemleri (PQS-Eye) gibi özellikler, birleşme öncesinde de üretilen şimdi ise daha gelişmiş ve hızlı özellikler olarak göze çarpıyor.

 

ekliresim2_mitra_08_16 ekliresim3_mitra_08_16

 

LED-UV’nin kazandırdıkları

LED-UV kurutma sistemi, Eco UV kurutma sistemi, Eco tahrik motoru gibi özellikler makinenin enerji sarfiyatını azaltmakta, tasarruf sağlayarak hem ekonomik hem de ekolojik fayda sağlamaktadır.

LED-UV sisteminde de uzun ömürlü lambalar bulunmaktadır ve esasen geleneksel UV lambalara kıyasla güç tüketimini ciddi oranda azaltır. Ünitenin ışık kaynağı minimal ısı üretimi sayesinde filmlerde ve diğer baskı yüzeylerinde ısı etkisi azalır. Buna ek olarak, sistem anında aç/kapa özelliği ile daha etkili bir baskıyı kullanıma sunar.

 

ekliresim4_mitra_08_16

 

Eco UV kurutma sisteminin enerji tasarrufu LED-UV kurutma sistemini yakından izlemektedir. Eco UV sistemi de LED-UV ler de olduğu gibi standart bir çıkışa takılabilir ve çalışmakta olan makinelere kolayca uygulanabilir.

 

ekliresim5_mitra_08_16

 

2008 yılında ilk LED-UV sistemli ofset baskı makinesini tanıtan Ryobi, bugün dünya çapında 240’tan fazla ofset baskı makinesinde kurulu LED-UV sistemi ile bu alandaki başarısını kanıtlamıştır.

Son dönemde yapılan ve yapılması planlanan yatırımların birçoğunda LED-UV sistemi düşünüldüğünden, RMGT’ de pazardaki payını arttırmak için bu alandaki teknolojisini her gün geliştirmek için tüm gücüyle çalışmaktadır.

#UV #LEDUV #RMGT #Ryobi #LED #Mitra #KamilPolat #matbaa #baski #ofset

The post RMGT Tecrübesi ile LED-UV’li Ofset Baskı appeared first on Matbaa Teknik.

Komori ve Ambalaj Pazarı

$
0
0

Komori, global talepleri bilmekte ve ambalaj pazarında benzersiz yenilikleri sağlama noktasında uzun bir tarihçeye sahiptir.

Burhan Kuturman, Aras Grup, Satış Müdürü

Tüketici olan her yerde ambalaj da vardır.  Basit anlamada ambalaj taşımak ya da saklamak için ürünü sarmak ya da korumak amaçlı kullanılır. Yani çok amaçlı kullanım içindir.

Günümüzde ambalajda kağıt, plastik, metal, cam gibi çok fazla malzeme kullanılmakta ve bu malzeme engeli yeni dönüşümler için zorlanmaktadır.

Tüketiciler ve dizaynırlar sofistike ve kullanışlı ambalaj talebine devam ederken aynı zamanda da çevreye daha duyarlı olunmasını istiyorlar.

Bugün yazıda gelecek ve gelecekteki yeni taleplerin baskı makinesi dizaynlarını nasıl etkileyeceği ve Komori olarak bu taleplerin gerçekleşmesine yeni teknolojilerle ambalaj endüstrisine ne tür yeni faydalar sağlayacağına dair kısa bilgilendirmeler yapacağım.

İlk olarak pazar ve pazarın büyüklüğünü tanımlamak gerekiyor. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere pazarın büyüklüğünü belirlemek için bir çok farklı ürüne dair kapsamlı bir pazar anlayışı sağlamak gerekli.

Hepimizin bildiği gibi ambalajda talebi belirleyen nihayetinde ürünlerdir. 2015 yılı sonu itibariyle ambalaj pazarı yaklaşık 720 milyar USD idi.

Karton ambalaj malzemeleri pazarında en büyük alanı kapsıyor. Sert plastik ve esnek malzemeler de kartonu takip ediyor.

Birçok istatik birçok değişken üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla önemli olan bu değişkenliklerin pazarın bulunduğu coğrafya göre değişkenlik göstereceğini biliyor olmaktır.

Asya pazarları Çin tarafından yönlendiriliyor ve dünyadaki en büyük tüketici pazarı. Bununla birlikte biliniyor ki üretilen ambalajın büyük bölümü ihraç pazarlar için gerçekleştiriliyor.

Yine hepinizin bildiği üzere ambalaj çeşitliliğini belirleyen birçok neden var. Bunların en başında tüketici davranışı geliyor. Hangi ambalaj malzemesinin kullanılacağını belirleyen farklı coğrafik bölgedeki farklı tüketiciler olmaktadır.

Toplam ambalaj pazarının %74’ü bizim sektör sınırlarımız yani kağıt, karton ve esnek malzeme alanın içine girmektedir. Bizim dışımızdaki alan daha çok cam, metal ve tekstildir.

Burada tüketici harcamaları, nüfus artışı ve ihracat taleplerinin gelecekteki ambalaj ihtiyaçlarını belirleyen faktörler olduğunu not etmiştik.

Yaşlanan nüfus, artan şehirleşme ve yoğun yaşam stilleri kolay kullanım ve tek kişilik ürünlere olan talepleri arttıracaktır.

Bu durum ambalajda yeni gereksinimlere yol açacak fakat aynı zamanda da yeni iş fırsatları da yaratacaktır.

Genel ambalaj sektöründeki rekabet, üreticileri kendi ürünlerinin daha fazla göze çarpması için daha etkili ve yenilikçi dizaynlar tasarlamalarına yönlendiriyor. Tipik olarak bu dizaynların yaşam döngüsü ve tirajları kısa fakat gelişmeleri hep devam ediyor. Bu tür dizayn örnekleri:

En önemli-hassas konular maliyet, fonksiyonellik ve sürdürülebilirlik.

Ambalaj maliyeti bağımsız olarak her zaman için önemli .

Yüksek değerdeki ürünlerde bile ambalaj maliyeti küçük görünmesine ragmen her zaman için önemli bir faktör.

Bu konuda her hangi bir değişiklik mümkün görünmüyor, bu sebeple de artan rekabet ve devam eden ürün çeşitlilikleri için kullandığınız makinelerin özellikleri büyük önem taşıyor.

Genel olarak ambalaj sektörü gelecekte de pozitif görünüyor. Özellikle diğer pazarlara kıyasla.

Türkiye’nin bir OECD üyesi ülkesi olması sebebiyle aynı gelecek tahminleri Türkiye için de geçerli olmaktadır. Bazı pazarlar büyümeyi sürdürürken bazı ambalaj sektörleri diğerlerinden daha yavaş büyüyebilir fakat genel eğilim pozitif görünümdedir. Gerçek olan durum gelecekte maliyet indirimleri ve esneklik daha çok talep edilecek. Dolayısiyle üretim aygıtlarınızın bu ihtiyaçlara cevap verebilir durumda olması gerekmektedir.

Komori, global talepleri bilmekte ve ambalaj pazarında benzersiz yenilikleri sağlama noktasında uzun bir tarihçeye sahiptir. Dolayısiyle, Komori hep yeni ve yenilikçi teknolojileri bundan önce olduğu gibi gelecekte de sağlamaya devam edecektir.

Yeni GX40 pazar ihtiyaçlarınaki değişimlere yönelik adaptasyon çalışmaları için iyi bir örnektir.

komori_kk_10_16-(1)Bu baskı makinesi eşsiz teknolojisi ile özellikle ambalaj üreticisine yönelik iş hazırlık performasyonundan taviz vermeksizin üretimi arttırmayı amaçlayanlar için geliştirildi.

Bu baskı makinesi endüstride kullanılan ve değişen farklı malzemelerde ve özellikle katma değerli baskılarda en yüksek performansda hizmet vermesi için dizayn edildi.

GX40 baskı makinesi üzerinde geliştirilen yeni özellikler ile kısa ve uzun tirajlarda en üst verimlilikte hizmet vermebilmekte.

komori_kk_10_16-(4)Yeni versiyon KHS-AI akıllı öğrenme ve iş hazırlık sistemi ile birlikte yeni ön ayar, kalıp yükleme ve yıkama sistemleriyle 18.000 hızda üretim sağlar.

Yüksek tirajlarda ihtihaç duyulduğunda opsiyon olarak eklenen giriş ve çıkış no-stop yükleme ve alma seklinde çalışır.

Yeni PDC-SX spektrofotometre teknolojisi renk ve kros kontrolünü çok hızlı ve minimum tabaka geçişi ile sağlıyor.  Yine in-line PQA-S kamera kontrol sistemi ile her tabakadaki renk bilgileri otomatik olarak kontrol edilmekte.

komori_kk_10_16-(3)Yine bu baskı makinesinde önceki modellere göre enerji tüketimi %40  ve ısı kaybı %59 azaltıldı.

Islak yıkama bezi, gres kullanılmayan dişli sistemi ve Komori nemlendirme teknolojisi ile çevreci kriterlere çok daha uygun bir makine geliştirildi. Başlangıçta söylediğimiz gibi, bu baskı makinesi ile çok amaçlı birçok alanda en yüksek verim almayı amaçladık. İş hazırlık işlemi yine sınıfındaki tüm makinelerden daha hızlı ve kolay. Bu sebeple de kısa tirajlı baskılarda da iddialı bir konumda.

Komori akıllı iş dizin sistemi makine baskı esnasında iken sonraki işlerin ayar ve hesaplamalarını önceden yaparak birim zamanda daha fazla iş baskısı imkanı sunar.

Yeni bazı özellikler ve onların faydalarına ilişkin Komori’nin katma değerli teknolojilerini anlatalım.

Her tabakayı içeriğiyle birlikte kontrol ederek minimum üretim firesi ve maksimum üretkenliği yakalamaya katkı sağlıyor. Oluşabilecek problemleri hızlı bir şekilde tesbit ederek düzeltme ve değişiklikleri çok erken yapma imkanı sağlandığı gösteriliyor. Orjinal riplenmiş dosyayı kullanarak baskı kontrollerini yapabildiğimiz gibi baskı öncesinde prosesleri- kalıp hazırlama gibi kontrol ederek üretim ve fire kontrolleri yapılabilmekte.

Komori in-line kamera sistemini kullanıma sokan ilk baskı makinesi üreticisidir. Bu sitem Japonya’da uzun yıllardır kullanılmakta idi ve bugüne kadar geliştirilerek bu seviyeye ulaştı.

Drupa’da versiyon 5 tanıtımı yapılan  in-line kamera control sisteminde, toplam kalite kontrolü, densite ve kros oturmaları kontrolü bir arada sunuldu.

Komori PQA-S kamera sistemi hassasiyeti arttırılarak kros çakıştırma ayarları yapılabilir ve operatöre tüm aşamaları dijital olarak takip edebilme imkanı sağlanmıştır. PQA-S kamera sistemine eklediğimiz maskeleme software ile baskı ve kesim ayar kontrollerini bir arada yapabiliyoruz. Bu kalite kontrolünü yaparken aynı zamanda fireyi azaltmamıza yardımcı oluyor. Bu sistemle PDF karşılaştırma özelliği gibi baskı alanı ve kesim bilgilerinin pozisyon kontrollerini yaparak oluşabilecek hataları minimize etmeye yardımcı oluyoruz.

komori_kk_10_16-(5)GX40  modelinin başka bir versiyonu olan, RP olarak adlandırdığımız benzersiz bir dizayna sahip baskı makinesinde perfektör olmadan çift taraflı baskı imkanı sunuyoruz.

Bu sistemde sadece bir taraftan makas payına ihtiyaç olduğundan 10mm bir alanı tasarruf etme imkanı oluşuyor. Çift taraflı baskı tek geçişte yapılarak ciddi oranda tasarruf etme imkanı oluşur.

H-UV kurutma sistemleri sorunsuz bir kurutma sağlayarak yüksek hızda üretim imkanı sağlar. Ambalaj üretimi için 1,2 ya da daha fazla arka baskı ve ön tarafta da çok renkli baskı ve lak uygulaması yapılabilir. Bu benzersiz teknoloji sadece KOMORI tarafından sunuluyor. Bazı ambalaj ürünlerinin üretiminde çok yüksek etkinlikte üretim sadece bu teknoloji ile sağlanabilir.

#Komori #HUV #ofset #ambalaj #ArasGrup #BurhanKuturman #UVBaski #matbaa #baski

The post Komori ve Ambalaj Pazarı appeared first on Matbaa Teknik.

Viewing all 78 articles
Browse latest View live