
Jürgen Veil, son teknoloji lak baskı ve kürleme teknolojisi üzerine konuşmasını yaparken aynı zamanda şirketin kapsamlı yaklaşımından bahsetti. Baskı mürekkepleri (Flint, Epple, Inx), lak (Actega, Weilburger) ve kurutma (AMS) dünyasından teknoloji ortakları pek çok kullanıcı sorusunu cevapladılar.
Dresden Radebeul’daki KBA-Sheetfed Solutions’da 24 – 26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen LED-UV & Geleneksel UV Konferansı bir kez daha büyük bir uluslararası müşteri etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu etkinlik 30’dan fazla ülkeden 800’den fazla baskı uzmanının katılımı ile büyük yankı uyandırdı. Etkinliğe Türkiye’den de Dereli Graphic’in ev sahipliğinde Gülmat, Kombassan ve Ege Basım matbaaları katıldılar. Bu yüksek ilgi, çeşitli varyasyonlarda UV baskı konusunun baskı endüstrisi için ne kadar önemli bir konu olduğunu ve bilgi paylaşımının faydasını gösteriyor. KBA, nispeten daha yeni alanlar olan HR ve özellikle LED-UV’de trendleri belirliyor ve öncülük yapıyor.
Bununla birlikte söz konusu etkinlik sadece teknik konulara odaklanmadı. Ziyarete gelen baskı profesyonellerine Nisan ayında Print China’da gösterilen Rapida 105 PRO ve inline Rapida RDC (Rotary Die Cutter) ile canlı gösterim yapıldı.
Yeni iş birimi KBA-Sheetfed Solutions’dan sorumlu KBA grubu icra heyeti üyesi Ralf Sammeck şirketin kapsamlı tabaka beslemeli ofset baskı yaklaşımına dikkat çekti. Bu, teknik ve süreç yeniliklerini, yoğun müşteri iletişimini, tüm kıtalarda yetkin ve hızlı davranan satış sonrası hizmetleri, şirketin kullanıcıya özel çözümleri içeriyor.
Tedarikçi endüstriden uzmanlar HR ve LED-UV’yi tüm yönlerden aydınlatıyor
KBA’nın ana müşteri yöneticisi Jürgen Veil, son teknoloji lak baskı ve kürleme teknolojisi üzerine konuşmasını yaparken aynı zamanda şirketin kapsamlı yaklaşımından bahsetti. Baskı mürekkepleri (Flint, Epple, Inx), lak (Actega, Weilburger) ve kurutma (AMS) dünyasından teknoloji ortakları pek çok kullanıcı sorusunu cevapladılar. Daha sonra mürekkep ve kaplama alanında opak, beyaz, metalik ve lriodin ve bunların gıda ve gıda-dışı paketleme, oyuncak ve tütün endüstrilerine uygunluğu konusu konuşuldu. Aynı zamanda mevcut baskı hizmetleri, uygun temizlik malzemeleri ve teknolojik özellikler ile ilgili sorular soruldu. Kurutucular hakkında tartışma pratik başlıklar üzerinde yoğunlaştı: bir diyotun kırıldığını nasıl bilebiliriz, bunları kim değiştirebilir, LED kurutucuların bakım işleri nasıl yürütülür, LED mürekkeplerinin kürlemesi ölçme teknolojisi ile nasıl ölçülebilir ve daha pek çok benzer soru ele alındı.
Yeni TouchTronic işlemi ile Yeni Rapida 105 PRO
Yeni KBA Rapida 105 PRO orta-format baskı makinası, geleneksel mürekkepler, primer mürekkepler ve UV kaplama için ikiz kaplamalı altı-renkli baskı makinası olarak, teorik ve pratik olarak tanıtıldı. Bu yeni baskı makinası, set açısından yüksek seviyede çeşitliliği ile puan kazanıyor ve ticari ve paketleme yazıcılarının önemli ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu makine, yüksek-kalite soğuk-folyo kaplama için bir ColdFoiler eşliğinde Radebeul’da KBA demo merkezinde sergilenecek. 17 bin tabaka/saat’e kadar hızlarla ve yüksek seviye ön-ayar kapasitesiyle, mevcut Rapida 105 ile karşılaştırıldığında daha fazla konfor ve performans sunuyor. Fiyat ve performans açısından Rapida 105 PRO, Rapida 106 ile kendi format sınıfında, 20 bin tabaka/saate ulaşan hızı ve en kısa baskıya hazırlama süresiyle dünyanın bir numaralı baskı makinası olan Rapida 106’nın arasında bulunuyor.
Ziyaretçilere 250 g/m2 (160lbs) den 1.1mm-kalınlığa bir kağıt değişimi yanı sıra hızlı lak kalıp değişimi gösterildi. Yeni 16:9 dokunmatik ekranlı, sezgisel TouchTronic işletim sistemi diğer bir konu başlığıydı. İlgili tüm bilgiye maksimum iki tuş ile dokunmatik ekran üzerinden ulaşılabiliyor. Yeni özellikler tek bir düğmeye basarak rahat iş değişimi sağlıyor ve anlaşılır şekilde düzenlenmiş iş listesini içeriyor. TouchTronic’in 2016’nın başına kadar tüm format sınıflarında tüm yeni Rapida’lara aşamalı olarak eklenmesi bekleniyor.
LED-UV’nin tüm format sınıflarındaki avantajları
Bir dizi baskı makinesi UV ve laklama için kullanıldı: Coater ve ColdFoil Micro özelliğine sahip altı renkli Rapida 106’da emici olmayan kağıtlar kullanılarak cold-foil kit ve HR-UV teknolojisinin nasıl uygulandığı gösterildi. İş değişimi sırasında da kendinden yapışkanlı etiketlerden PP filmine geçiş oldu. Ayrıca AniloxLoader otomatik anilox silindir değişimi ve DriveTronic SFC ile otomatik kaplama levhası değişiminin nasıl yapıldığı da gösterildi. Coater ve LED dryer özelliklerine sahip yeni beş-renkli Rapida 75’de çeşitli baskı işleri yapıldı. Gösterinin en ilgi çekici noktalarından birisi, LED-UV ile üretilen ofset kağıtlardaki baskı kalitesiydi.
KBA, Rapida 145 (kaplamalı altı renkli) üzerinde in-mould film ve low-migration LED-UV mürekkepleri ile basılan bir iş sundu. Bunu üç farklı tipte kağıt (mat, parlak ve offset) ile basılan işler ve hızlı basım gösterileri takip etti. İş değişiminde amaç hızlı kurulum sağlayacak otomasyon modülleriydi. Bunlar arasında DriveTronic SRW (eş zamanlı silindir yıkama) ve AniSleeve manşon değişimli DriveTronic SFC coater vardı.
Rapida 106, LED-UV ile bile baskı hazırlık alanında dünya şampiyonu
Öğleden sonra programı Longmead, İngiltere’den Blackmore Ltd’in temsilcisi David Bland’ın açılış konuşmasıyla başladı. Bland LED-UV teknolojisini hali hazırda uygulayan pek çok kullanıcıdan biri ve bu yeni teknolojiyle ilgili deneyimlerini anlattı.
Daha sonra çift silindirli, sekiz-renkli Rapida 106 maharetlerini gösterdi: Sayfalar, son derece etkileyici bir şekilde yüksek renk taşımalarına rağmen LED kurutucudan geçtikten hemen sonra kurudu. Ayrıca LED-UV’deki ofset kağıt üzerindeki baskı kalitesi son derece yüksekti ve cihaz on farklı işi kısa bir süre içinde üretebildi. KBA Rapida 106, LED teknolojisinin varlığına rağmen baskı hazırlık alanındaki şampiyonluğunu koruyor. Makinanın teknolojik üstünlükleri arasında üretim sırasında UV kaplama ile lak ünite temizlenmesi ve tedarik işlemleri sayılabilir.
KBA Rapida RDC’nin Lansmanı
Rapida RDC de aynı etkinlikte sergilendi. Makine, 14 bin tabaka/saate kadar hızlarda çalışabilen ve Rapida bileşenleriyle çalışan bir rotatif şekilli kesim içeriyor. Başlama süresini düşürecek otomasyon modüllerine sahip. Kullanıcı dostu işleyiş konsepti diğer Rapida baskı makinalarının konseptine dayalı. İş profilleri yinelenen işleri yaparken baskıya hazırlığı kısaltacak şekilde saklanabiliyor. Ayrıca kullanıcıya şirketleri içinde tam şeffaflık sunan MIS sistemlerine esnek biçimde entegre edilebiliyor.
Oluk açma ve kabartma yapma Rapida RDC’nin ilk ünitesinde, kalıp çıkarma ise ikinci ünitede yer aldı. İkinci ünitede hızlı bir kalıp kesme değişiminden sonra ziyaretçilere kendi kendine yapışan etiketlerin kalıp kesimi gösterildi.
LED UV ve KBA, Etkinlikten Akıllarda Kalanlar
UV baskı değişik tanılamalarla son zamanların trend teknolojisi. Ticari ve özellikle ambalaj baskıcıları için gündemin neredeyse tamamını kaplayan bir konu ve bu konuda çok sayıda soru ve bir kafa karışıklığı da söz konusu. Biz de bu etkinliği bir fırsat olarak kullandık ve UV baskıyı uzmanlarına sorduk.
SEDAT KARADAYI – KBA’nın düzenlediği ve ana teması UV olan etkinlikte iki önemli yeni makine lansmanı vardı. Bunlardan birincisi haberde de belirttiğimiz gibi RA105PRO 6+LTTL altı renkli ve çift lak üniteli ambalaj makinesi ve diğeri ise RA RDC rotasyon kesim makinesiydi. Katılımcılar bu iki yeni makine dışında
RA106-5+L yüksek sürat (20 bin tabaka/saat) ticari baskı makinesi,
RA 106-6+L hem LED UV hem HR-UV hem de UV baskı yapabilen çok yünlü ambalaj makinesi ve soğuk yaldız tertibatı Micro Foil,
RA75-5+L LED UV ile baskı yapan ufak ebat makinesi ve
RA106-8SW4+L LED-UV li dört ön, dört arka ve sonunda lak üniteli ticari ve ambalaj baskı makinesini izleme imkanı buldu.
Etkinlikte Türk ekibine KBA Sheetfed Offset Presses Bölümünde Satış Müdürü Michael Grieger ile birlikte ev sahipliği yapan Dereli Graphic’te KBA Satış Müdürü Rolf Köhle, “LED-UV sisteminin Türkiye’ye gelmesi uzun sürmeyecektir. Bence hem ticari baskı yapan matbaacılar hem de ambalaj konusunda yenilik arayan matbaacılar bu son derece heyecan verici ve yenilikçi sistemi yakinen takip etmeliler” diyor. Köhle’nin yeni Rapida 105’e ve RDC Şekilli Kesim makinesine ilişkin verdiği özet bilgiler şöyle:
Yeni Rapida 105PRO
“Yeni Rapida 105PRO ile dünyanın en hızlı işten işe geçen makinesi RA106’nın birçok özelliğini barındıran ancak daha uygun fiyatlı bir makine serisi müşterilerimizin beğenisine sunuldu. Yapılan sunumda makinenin ne denli hızlı işten işe geçtiği ve değişik mürekkep ve lak özellikleriyle ne denli kaliteli ve hızlı baskı yaptığı herkesçe görüldü. Türkiye pazarında olumlu olarak karşılanacağını umuyoruz. Sonuçta uygun fiyata yüksek otomasyonlu ve hızlı baskı yapabilen bir makineden bahsediyoruz. Özellikle ambalaj müşterilerimizin bu makine ile yakından ilgileneceklerini biliyoruz. Türkiye tanıtımını Temmuz ayının ikinci yarısında başlatıyoruz.”
Yeni Rapida RDC
“Rotasyon kesim makinemiz Rapida RDC orta ve düşük tirajlı işlerin kesiminde çığır açacağını sanıyoruz. Makine hızı 12.000 tabaka/saat ile benzer düz kesim yapan makinelerden çok daha hızlıdır. İşten işe geçiş süresi son derece kısa olup, daha kesim gömleğinin takılması esnasında kesim yüksekliğini lazer ile ölçmesi sayesinde ayar süresi son derece kısadır. Bu makinenin Türkiye tanıtımını da Temmuz ayının ikinci yarısında yapacağız.”
UV baskı değişik tanılamalarla son zamanların trend teknolojisi. Ticari ve özellikle ambalaj baskıcıları için gündemin neredeyse tamamını kaplayan bir konu ve bu konuda çok sayıda soru ve bir kafa karışıklığı da söz konusu. Çünkü ofset baskı makinesi üreticileri UV basabilen kurutucularla donatılmış yüksek teknolojiye haiz baskı makinelerindeki kurutucu ünitelerini farklı isimlerle daha az enerji sarfiyatı sağlayan teknolojilerle değiştiriyorlar. LE UV, LED UV H-UV sıkça duyduğumuz isimlendirmeler. Bu sebeple Köhle’den bu konuya açıklık getirmesini rica ettik. Niçin UV baskı? Yeni bir baskı trendi midir yoksa ihtiyaçların getirdiği bir baskı yöntemi midir? Köhle, “UV baskı uzun senelerden beri yapılan bir baskı türüdür. Hem emici olmayan malzemelere baskıda hem de baskıdan hemen sonra diğer işlemlere geçilmesi gerektiğinde UV baskısı söz konusu oluyor” diyor ve bu farklı isimlerle açıklanan yeni teknolojiyi şöyle özetliyor:
“Bu konu son derece karmaşıktır. Dünyada dört değişik isim var ve hepsi de yüksek reaktif UV mürekkeplerle 260 ila 440 nanometrelik dalga boyuyla kürlemeyi tanımlar. H-UV, HR-UV, LE-UV ve LEC-UV dört ana üreticinin demir oksit alaşımlı UV kurutucularına verdikleri adlardır. Bu sistem geleneksel UV sisteminden daha avantajlı olmasına rağmen hala yüksek ısı, cıva kullanımı ve benzer olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Ancak bunlar hiçbiri düşük enerjili UV kürleme değildir. LED-UV de ise enerji tasarrufu üst düzeyde, ne ısı var ne ozon gazı oluşumu… Basılan malzemeye ısı uygulanmadığından koku oluşumu yok, lamba ömrü 20 bin saat ve daha uzun, azami tabaka ölçüsünden daha kısa ölçü basıldığında kullanılmayan LED lerin kapatılması sayesinde baskı kazanında mürekkep sertleşmesi sorunu yok. Bunlar LED UV sisteminin önemli bazı avantajlarıdır.”
Geleceğin baskı sistemi LED UV
“LED-UV sistemi ki bu sunumlara katılan 3 mürekkep ve 2 lak üreticilerinin ortak kanısıdır, geleceğin baskı sistemidir. Bugün ticari baskılarda hali hazırda özellikle Japonya’da kullanılıyor. IML baskısında malzemeye ısı verilmediğinden çok büyük bir avantaj oluşmaktadır. Mürekkep üreticileri gıda ambalajına yönelik sağlık sertifikasyonlarının çok kısa süre içinde tüm dünya için var olacağını söyledi. Bununla beraber ambalaj baskısı içinde yeni bir çağ açılacaktır. Sadece lak üreticileri lakların şeffaflığı konusunda henüz tam olarak bir cevap veremediler. LED UV mürekkeplerinin avantajlarından bir tanesi 4 veya 5 renkli bir işin tek bir LED UV lamba ile kurutulmasından hemen sonra aynı geçişte üzerine dispersiyon lak basılarak kabul edilebilir sonuçlar alınmaktadır. Sunumlarda bu açıkça görüldü. Yani bugün ticari baskıcılar ama çok yakın gelecekte ambalaj baskıcıları LED UV sistem ile maksimum verim sağlayacaklar.”
Etkinliği yakından izleyen üç matbaa Ege Basım,Gülmat ve Kombassan Matbaalarından gelen Sedat Güven, Servet Gülseven ve Burhan Budak’ın etkinlik ve Uv hakkındaki görüşleri ise şöyleydi:
LED UV Türkiye’de henüz henüz yerleşen bir baskı türü. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Sizin bu yönde bir yatırım planınız var mı?
Sedat Güven: Siz bu yazıyı hazırlarken maalesef ülkemizde hükümet dahi kurulmamış. Bu ortamda yatırım yapmak hiç akıl kârı değil. Ama bazen üretici firmalarda bu ortamlarda öyle cazip olanaklar sunuyorlar ki tamam! demek durumunda kalıyoruz. Tabii ki böyle cazip bir olanak olursa her zaman yatırım yaparım. LED UV Türkiye’de henüz henüz yerleşen bir baskı türü. Yeni yerleşecek ama sağlam yerleşecek bir baskı türü. Hele hele gıdayla ilgili sıkıntıları çözerlerse… Tabi bu arada UV baskı makinaları olanlar da ya daha fazla elektrik faturası ödeyip devam edecekler ya da makinada revizyona gidip LED UV’ye dönecekler. Ticari matbalar da yatırım yapacaklar 100% LED UV makinalar alacak.
Servet Gülseven: Bursa’da iyi bir planlama ve araştırma yapılırsa neden olmasın? Tabiî ki fiyatları alıyoruz, değerlendireceğiz.
Burhan Budak: Yenilikleri hemen işletmelerimize uygulamamızda fayda olmaktadır. Sonuçta dünyada kabul görmüş bir yenilik. Geciktikçe fırsatlar kaçmaktadır.
Yatırımlarımızda UV makinelerden hep uzak durduk, UV lakı bile ayrı makinelerde yapmayı tercih ettik, fakat hem UV’li baskı hem de UV baskının tek makinede yapılması gayet olumludur ve bu etkinlikte tüm soru işaretleri çözüm bulmuştur.
Fakat gerek mürekkep gerekse UV lak malzemelerinde tedarik anlamında şu an için kısıtlıdır, üreticilerin çoğalması gerekmektedir. Türkiye şartlarından kaynaklanan sebeplerden dolayı son 6 ayda işlerde çok düşüşler olmuştur, yatırım planlarımız beklemeye alınmıştır.
Niçin UV baskı? Yeni bir baskı trendi midir yoksa ihtiyaçların getirdiği bir baskı yöntemi midir?
Sedat Güven: Ülkemizde en büyük dış cari açığı enerjiden veriyoruz. Yani dışarı parayı en çok petrole ve doğalgaza harcıyoruz. Bizim ülkemizde enerji pahalı, biz kullandığımız enerjiyi azaltabilirsek hem ülke hem de firma olarak kazanırız. Tabi ki bu baskı trend mi ihtiyaç mı dersek kesinlikle ihtiyaç. Çünkü zaman ve enerji tasarrufu hayattaki en önemli kıstaslar. Matbaanın doğal gelişiminde de bu tür baskı teknikleri ve yenilikler çok olmuştur, olmaya da devam edecektir. İşin bu tarafından da baktık mı evet bir trend. Ama her trend de bir ihtiyaçtan doğar.
Servet Gülseven: Yeni bir trend değil zaten beklenen ve aranan bir baskı türüydü güneşe dayanıklı ve kalite olarak çok daha iyi olan bir baskı türü.
Burhan Budak: LED UV ile ilgili çok farklı makinelerde uygulamalar görme imkanı bulduk. Hem küçük ebat hem de büyük ebat makinelerde birebir baskılara tanık olduk.
Karton, kuşe, 1.hamur, IML gibi çok farklı özelliklerdeki malzemelerde mükemmel baskı sonuçları alınmaktadır. Mürekkebin kağıt tarafından emilmesine fırsat vermeden LED UV ile kuruması baskıyı müthiş derecede canlandırmaktadır.
Yolma, arka verme ve benzeri gibi problemlere kesin çözüm olmaktadır. Standart makinelerde plastik, IML ya da folyo üzerine baskı yapma imkanı yoktur, makinenin UV donanımlı olması gerekmektedir. Özelliğe göre de her üniteden sonra da UV kurutma gerekir.
LED UV de ise 6 renkli bir baskıdan sonra tek bir lambanın yeterliği olduğunu görmüş olduk. Bu sistemin mevcut makinelere de uygulanabilmesi çok büyük bir fırsattır. LED lambanın mevcut UV lambaya göre daha uzun ömürlü olması (1500 saat – 20.000 saat), enerji tüketiminin çok az olması ve makinenin ısınmaması çok büyük avantajlardır.
Günümüzde grafik tasarım ve kutu dizaynı ile ilgili çok gelişme sağlanmıştır. Piyasalardaki ambalajlara çok katma değer katılmıştır. Bu makineler artık kaçınılmaz olmaktadır. Her geçen gün ihtiyaçlar değişmektedir, yatırımları buna göre planlamak gerekmektedir.
Son olarak etkinliğin tamamında ilginizi en çok çeken sunum hangisi oldu? Nedeni?
Sedat Güven: Etkinliğin aslında her dakikası çok muhteşemdi. Teknolojinin ne kadar çabuk ve nereden nereye geldiğini hayret verici bir şekilde bize izlettiler. Bu etkinliğin benim için farklı bir önemi daha vardı. 2 hafta önce LED UV baskı yapan Japon menşeli bir makinayı görmek için 5 gün Osaka’da bulunmuş ve uzun uzun orada bu teknolojinin detaylarını inceleme fırsatım olmuştu. Bu etkinlikte hem iki firmayı karşılaştırma hem de bilgilerimi daha pekiştirme fırsatım oldu. Her iki firmada da teknoloji aynı ama birisi bu işi sanayi için imal etmiş bir diğeri ofis makinası yapmış. Burada biz matbaa sahiplerinin gözden kaçırmaması gereken LED UV de makinalarının içine ısı ve toz gitmediği için hem ortam hem de makina çok temiz kalacak ve bakım masrafı inanılmaz derecede azalacak ve iş gücü çok yükselecek, tabi inanılmaz derecede bir enerji tasarufu. Dezevantajı yeni teknoloji olduğu için her malzemesi pahalı. Mürekkep, lambalar ve diğerleri. Ama şu anda yatırım yapmak istesem alacağım makinadır. Hele 4 ünitede baskı yaparken öbür ünitelerde kalıp değiştirip tek yüzlü işlerde nonstop çalışıp bir günde yüzlerce kalıp atmak ticari bir matbaa için tadından yenmez bir sistemdir.
Servet Gülseven: İlk önce KBA’ya ve Dereli Graphic’e çok teşekkür ederim bu güzel sunumları ve teknolojiyi bizimle buluşturduğu için.
Sabah 10’dan akşamın 5’ine kadar RA105PRO 6+LTTL altı renkli ve çift lak üniteli ambalaj makinesi, RA106-5+L yüksek sürat (20.000 Tabaka/saat) ticari baskı makinesi ,RA 106-6+L hem LED UV hem HR-UV hem de UV baskı yapabilen çok yünlü ambalaj makinesi ve soğuk yaldız tertibatı Micro Foil, RA75-5+L LED UV ile baskı yapan ufak ebat makinesi ,RA106-8SW4+L LED-UV li dört ön, dört arka ve sonunda lak üniteli ticari ve ambalaj baskı makinesi ve RA RDC rotasyon kesim makinesinin sunumlarını pür dikkat izledim. Bunların içlerinde 8+ UV lak makinesi en ilgimi çeken oldu. Hızı, kalitesi 145 cm bir makinanın 17 bin süratle çalışması ve 70 gram kağıda baskı yapması mükemmeldi. Ayrıca soğuk yaldızla 70 x 100 makinanın aynı yerden çıkması olağan üstü bir şeydi yapanların ellerine sağlık.
Burhan Budak: Öncelikle KBA firmasına ve Türkiye temsilcisi Dereli Graphic firmasına böyle bir etkinliği düzenleyip davet ettikleri için teşekkürlerimizi sunarız. Her zaman olduğu gibi KBA tüm yeniliklere öncülük etmiştir ve bunu kullanıcılarla müşterileriyle paylaşmıştır.
Bu etkinlikte çok farklı dizayn edilmiş makineler ve çok farklı donanımlı makineler görme fırsatını bulduk. Daha önce KBA ‘da olmayan makinelerin de üretileceğinin bilgisini almış olduk.
Fabrikamızdaki mevcut sistem büyük ebat olduğu için daha çok büyük ebatlı makineler ilgimi çekti açıkcası. Ama 70 x 100’deki yenilikler de mükemmeldi.
Makine baskı hızlarındaki müthiş artış 18 bin ilâ 20 bin tabaka/saat olması ve gerçekten de bu hızlarla her türlü malzeme ile baskıya devam edilebiliyor olması çok büyük bir yeniliktir.
Ayrıca ofset mantığı ile folyo baskısı mükemmel bir yeniliktir. Her türlü malzemeye folyo basılabilmesi ve bunu tramlı olarak bile basabilmek çok büyük bir artıdır, işlerimize çok katma değer sağlayacaktır. Bu konudaki yatırımı hemen yapmak isteriz.
Kalıp değiştirmedeki yenilikler, işten işe geçerkenki zaman kayıplarının ortadan kaldırılması, farklı lak çeşitlerini çok hızlı bir şekilde geçiş yaparak basabilmek gibi yenilikler kesinlikle göz ardı edilemez.
Blanket kazanının otomatik olarak yıkanırken tüm ünitelerin kalıplarının otomatik olarak değiştirilmesi ve baskıya girilmesindeki kolaylıklar çok büyük yeniliklerdir.
Baskı yapılmayan ünitelerin devre dışı kalması, istenildiğinde devreye alınması enerji ve makine ömrünün uzamasına çok büyük etkisi olmaktadır.
Bütün bunlar gün sonundaki elde ettiğimiz baskı miktarına çok büyük artış sağlamaktadır.
Yeni makineler artık standart olarak tek tip üretilmiyor, müşterinin isteğine göre iş yapısına göre dizayn edilip müşterinin tam performans alması sağlanıyor.
Bunu da fabrika içerisindeki satılmış ve montajları devam eden örneklerden anlıyoruz.
Toparlayacak olursak ilgimizi çekmeyen bir sunum olmamıştır, hepsi takdire şayan yeniliklerdir.
The post KBA’da LED-UV & Geleneksel UV Konferansı Yapıldı appeared first on Matbaa Teknik.