Faruk Ekinci: “drupa 2016 için açıklamak istediğim en önemli konulardan bir tanesi de Heidelberg’in bir ilk olarak gerçekleştirdiği, Düsseldorf’daki fuar merkezinde 1. Salon’da bulunacak olan standının yanı sıra Wiesloch-Walldorf’daki tesislerinde bulunan 3 ayrı demo merkezini de eş zamanlı olarak fuar havasında ve en yeni ekipmanlar ile ziyaretçiler için açacak olmasıdır.”
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci’nin şirketiadına drupa 2016 ile ilgili görüşleri şöyle
drupa 2016 fuarı Türkiye pazarı ve şirketiniz için ne ifade etmektedir? Basım endüstrimize nasıl bir katkı yapmasını umuyorsunuz?
“drupa 2016 fuarı, basım endüstrisinde yeni bir miladı işaret etmektedir. Endüstri 4.0 dediğimiz insanların ve ekipmanların daha akıllı sistemler içine entegre edileceği bir süreç başlıyor. Dijitallleştirilmiş (Digitized) tanımı ile birlikte de ürün ve süreçlerin içerisine her türlü yeteneğin entegre edileceği yenilikler göreceğiz. Heidelberg açısından ele alırsak tanım içerisinde daha işlevsel ve sezgisel olarak çalışan yazılım ve donanımlar, tamamen müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda üretilmiş makineler, zaman ve para tasarrufunun önemine vurgu yapan hizmetler ve kolay ulaşılabilen sarf malzemeleri girmektedir. Elbette ki bu yeni dönem ile birlikte dijital baskı sistemlerindeki çok yönlü gelişmelere şahit olacağız.
Türkiye pazarı açısından baktığımızda, öncelikle matbaa sahibi dostlarımız, üretim ve yönetim bakış açılarının değişeceği ve geleceğe daha yüksek oranda ışık tutan yeniliklerin başlangıcını drupa 2016 ile birlikte yaşayacaklar. Burada yazılımlar ile güçlendirilmiş üretim sistemlerinin, destekleyici hizmetlerin ve tamamen ürünlere özel üretilmiş sarf malzemelerinin ahengini gördüklerinde, gelecek planlarını daha net bir şekilde düzenleyebileceklerine inanıyorum.”
Size göre bu fuarda ön plana çıkan konu/konular ne olacaktır, yorumunuzu öğrenebilir miyiz?
“Tabii ki öncelikle endüstriyel dijital baskı sistemlerinin dünya prömiyerleri gerçekleşecek. Birçok dostumuzun bunu sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Heidelberg’in bu alanda çığır açacak olan Primefire 106 modeli (74×106 ebadında tabakadan tabakaya Inkjet Baskı Makinesi) de fuarda ziyaretçilerin en çok ilgisini çekecek ürünlerimizden bir tanesidir.
Heidelberg olarak drupa 2016’da sunacağımız en önemli konu başlıklarından bir tanesi Smart (akıllı) kavramı. Bu kavram ile birlikte matbaada işin alınmasından, müşterinin işi kabul etmesine kadar olan tüm süreci tek bir yaşayan varlık olarak sunacağız. Bunu sunarken üç adet anahtar temamız bulunuyor: Entegrasyonu ve yazılımların nasıl geliştiğini anlatan “Akıllı Matbaa”, uzaktan erişimin geliştirilmiş yeteneklerinin sergileneceği “Akıllı Hizmetler” ve ürünlerimizi geliştirirken yaptığımız ortaklıklardan dijitalleşme sürecine kadar “Akıllı İşbirliği”.
Bir diğer önemli konu da Heidelberg’in geliştirdiği ekipman kumanda sistemlerindeki teknolojinin ulaştığı son nokta olan Prinect Press Center XL2 kumanda masası’dır. Bu sistem ile birlikte insana en duyarlı akıllı kullanım ara yüzünü sergileyeceğiz. Akıllı telefonlar veya tabletler benzeri sezgisel ve modern işletim modeli ile yeni nesil için çok şey ifade edecek geleceğin otomasyon teknolojisi, fuarda ilk kez görücüye çıkacak. Ayrıca bu sistem ile entegre çalışan yeni nesil kalite kontrol sistemlerimizin de büyük ilgi göreceğine eminim.
drupa 2016 için açıklamak istediğim en önemli konulardan bir tanesi de Heidelberg’in bir ilk olarak gerçekleştirdiği, Düsseldorf’daki fuar merkezinde 1. Salon’da bulunacak olan standının yanı sıra Wiesloch-Walldorf’daki tesislerinde bulunan 3 ayrı demo merkezini de eş zamanlı olarak fuar havasında ve en yeni ekipmanlar ile ziyaretçiler için açacak olmasıdır. Bunun için bizde planlarımızı yaptık. Günlük ziyaretçi limiti belli olduğundan ve kayıt gerektirdiğinden dolayı orayı da ziyaret etmek isteyen dostlarımızın bizimle iletişime geçmesini rica ediyoruz.”
drupa fuarları bu yıldan itibaren üç yıllık periyoda giriyor. Fuar aralığının düşürülmesini nasıl değerlendirirsiniz? Türk Basım endüstrisine yansıması nasıl olacaktır? Türkiye’deki fuarın da üç yılda bire indirgenmesi anlamına gelebilir mi?
“Fuarın 3 yıllık periyodlar halinde düzenlenecek olmasını, dijital baskının matbaacılık alanında söz sahibi olmaya başlamasına yorumluyoruz. Bunu şu şekilde ifade etmek mümkündür: Ofset baskı makinelerinin üretimi, nakliyesi ve kuruluşları, bildiğiniz üzere bir hayli zahmetli ve masraflı olmaktadır. Buna karşın dijital baskı sistemleri, daha kısa sürede üretilebilmekte, bazı makineler için üretim maliyetleri daha düşük olmakta ve kuruluş-sökülüş işlemleri daha az vakit ve maliyet gerektirmektedir. Ayrıca bu alandaki gelişmeler de dijital dünyanın gerektirdiği gibi daha hızlı bir şekilde sektörde yer alıyor.
Fuar organizasyon komitesi’nin bunları göz önünde alarak bu şekilde bir karar verdiğini düşünüyorum. Ne kadar isabetli bir karar olduğunu bir sonraki dönem hep birlikte göreceğiz.
Bu durumun Türk basım Endüstrisi’ne yansımasının çok fazla olacağını düşünmüyorum. Zaten dijital baskı alanındaki ihtisas fuarları ülkemizde hemen her sene düzenleniyor. Ofset baskı için düşündüğümüzde de ne bizim ne de diğer tedarikçi dostlarımızın fuarlarda sıklıkla yer alarak çok büyük maliyetlerin altına girmek isteyeceklerini açıkçası düşünmüyorum. Çünkü Heidelberg olarak Türkiye’de bir fuara katıldığımızda nereden baksanız küçük veya orta ölçekli bir basım tesisi kuruyoruz ve bunun çok ciddi maliyetleri var ancak geri dönüşü aynı oranda değil.
Fakat bu konuda bir yandan da şunu söylemek isterim ki dijital baskı alanında sunduğumuz ticari baskı ve endüstriyel ürünlerimiz ile ihtisas fuarlarında yer alma konusunu halen değerlendirmekteyiz. Bunu önümüzdeki dönemlerde ele alabiliriz.”
Basım Endüstrisinin olimpiyadı olan bu fuarın kapsamının fonksiyonel baskı, çapraz medya, 3D baskı gibi başlıklarla zenginleştirilmesi bir odak kayması oluşturur mu yoksa faydalı mıdır, görüşünüz nedir?
“Basım endüstrisini bir bütün olarak ele aldığınızda bahsettiğiniz başlıklar için baskı malzemesindeki farklılaştırmalar şeklinde bir nitelendirme yapabilirim. Çünkü endüstriyel baskı da iş alanımızda artık ciddi şekilde yer tutacak konulardan bir tanesi. Bunu zaten fuarda ‘’Omnifire’’ modeli ile sergileyeceğimiz ve 3 boyutlu nesnelere renkli baskı gerçekleştiren dijital baskı makinemiz ile de göstereceğiz.
Burada baskı malzemesi, sizin belirleyeceğiniz iş modeli ve hayal gücünüz ile sınırları çizilebilecek bir ürüne dönüşecek. Ve bu makineleri de yakın gelecekte matbaacı dostlarımız ürün portföylerini çeşitlendirme ve farklı çözümler üretebilmek için tercih edecekler. Bundan dolayı baskının her alanının fuarda yer alması taraftarıyım.”
Dijital baskının bu tip uluslararası organizasyonlarda konvansiyonelin önüne geçmesini nasıl değerlendirirsiniz, konvansiyonel baskıda teknolojik gelişmeler azalmış mıdır ya da durmuş mudur?
“Bize göre kesinlikle öne geçme veya birbirinin yerini alma konusu halen gündemde değil. Dijital baskının ön plana çıkmasının sebebi, yeni iş modellerini gerçeğe dönüştürecek olan ürünlerin ortaya çıkmasıdır. Yani her iki baskı tekniğinin ve buna bağlı üretilen ekipmanların farklı iş modellerine ve beklentilere hitap ettiğini fuarda daha net gösterme fırsatı bulacağız.
Sorunun ikinci kısmına geldiğimizde konvansiyonel alanda Heidelberg’in ofset baskı makinelerinin teknolojik evrimde geldiği yeni ve inanılmaz noktaları göstereceğiz. Ofset baskı makineleri de dijital sistemlerde olduğu gibi merkezi olarak ve insandan daha çok bağımsız hareket eder hale geliyor. Tıpkı şu dönemde denemeleri gerçekleşen sürücüsüz otomobiller gibi. Bu yeni ofset baskı makinelerine sadece çok gerekirse müdahale edeceğiz.
Yani her iki dünyadaki gelişmeler de tüm hızı ile devam etmektedir. Konvansiyonel sistemlerin gelişiminde bir azalma değil aksine zamanımızın gerektirdiği şekilde olağanüstü artış meydana geliyor.”
drupa planınız nedir? Hangi standlarda hangi elemanlarınızla yer alacaksınız?
“Heidelberg Türkiye olarak, fuarda 6 personelimiz ile 1. Salon’daki standımız, Polar ve MK gibi satış faaliyetlerini yürüttüğümüz partner markalarımız ile yer alacağız. Fuarda görevli personellerimiz ve görev tarihleri şu şekilde olacak:
Faruk Ekinci (HeidelbergTürkiye Genel Müdürü) (31 Mayıs – 10 Haziran)
Tolgahan Toskaya (HeidelbergTürkiye Ürün ve Satış Müdürü) (31 Mayıs – 10 Haziran)
Ertan Taşkın (HeidelbergTürkiye Dijital Baskı Ürün Müdürü) (31 Mayıs – 10 Haziran)
Oğuz Karcı (HeidelbergTürkiye Bölge Satış Müdürü) (31Mayıs – 10 Haziran)
Yasin Meral (HeidelbergTürkiye İç Anadolu ve Akdeniz Bölge Satış Müdürü) (5 Haziran – 10 Haziran)
Ömür Pamuk (HeidelbergTürkiye Ege Bölge Satış Müdürü) (31 Mayıs – 4 Haziran)
Buradan tüm sektörümüze imkanları doğrultusunda fuarı ziyaret etmelerini öneriyorum. Çünkü dediğim gibi Heidelberg’in öncülüğünde yeni bir miladın doğuşuna tanıklık etme fırsatını ilk yaşayanlardan olmaları hem sektörümüz hem de geleceğimizi şekillendirebilmemiz açısından çok önemli. Biz tüm ekibimiz ile Türk Bayraklı rozetlerimizi takmış şekilde 1. Salonda dostlarımızı bekliyor olacağız. Şimdiden verimli, keyifli ve katkısı çok olacak bir fuar olmasını dilerim.”
#heidelberg #heidelbergTurkiye #FarukEkinci #ofset #dijitalbaskı #primefire #dijitaletiket #drupa #drupa16 #labelfire #omnifire #anicolor #speedmaster #XL106 #drupaHall1 #inkjetmagazine #inkjet #fujifilm #masterwork #polar
The post Heidelberg Türkiye @drupa 2016 appeared first on Matbaa Teknik.